Dags att summera året som gått. Och vilket år det har varit!

Vi är oerhört stolta och glada över den positiva responsen och uppmärksamheten vi har fått. Och statistiken är helt fantastisk!

Best of 2013Under 2013 har vi recenserat fler än 150 st appar! Sajten hade under året över 200 000 unika besökare och 1,4 miljoner sidvisningar! Vi har bland annat uppmärksammats i DN, GP, Aftonbladet, Computer Sweden och av Skolverket.

Men vilka appar var bäst av de vi recenserade under 2013? Vi har gjort ett försök till sammanställning. Tre appar per recensent. Supersvårt, men här är de i alla fall!

 

Anki Demred Klinga

Trello – den ultimata appen för att hålla koll på vad som behövs göras. Skapa mappar och listor i vilka du enkelt ser vad som ska göras, vad som är på gång och vad som är klart. Det bästa: du kan dela med andra! Snapguide – På ett enkelt och snyggt sätt delar du instruktioner i steg-för-steg med andra, med hjälp av foto, film och text. Användbar i alla åldrar! Foldify – en app som tillåter dig att vara riktigt kreativ, med hjärna och fingrar.

 

Marie Andersson

Skype – ger möjlighet till spännande möten med spännande och intressanta människor. Hopscotch – Kittla elevers nyfikenhet kring visuell programmering. Xnote – Skicka ut eleverna på spännande uppdrag utanför klassrummets fyra väggar.

 

Lena Gällhagen

Videoscribe – för att den på ett lekfullt sätt levandegör presentationer. Algodoo – För att den låter fysiklaborationer bli tydliga och visuella. MadPad – För att den ställer allt på ända och har oändligt många spännande och annorlunda användningsområden.

 

Annelie Médoc

Videoscribe – för att man på ett enkelt sätt kan göra proffsiga och trevliga presentationsfilmer. Dragonbox – för att man på ett lekfullt sätt och med bra progressionstempo kan lära sig algebra. Showbie – som underlättar inlämnandet av uppgifter för elever och lärare.

 

Ulrika Jonson

Bokstavspussel – recenserades redan 2012, men i och med uppdateringen vill jag ha med den på årets lista. De nya funktionerna att lägga till ord och meningar med stöd av flera språk är väldigt bra. Det går även att stänga av de animationer man får som belöning. Denna app toppar för särskolor, F-klass, lågstadiet och svenska som andraspråk. Kanske lärare i moderna språk skulle ta och upptäcka appens flexibilitet. Jag vet att en del SFI-lärare gillar den supermycket!

Number Pieces Basic – samtala, illustrera, formulera problem och arbeta gemensamt med ett visuellt material som alla kan använda.

Happi & The Pirates – ger möjlighet till problemlösning, samtal, samt formulera och lösa problem i samspel med andra.

 

Olle Strömbeck

Snapguide – ett enkelt sätt att genom steg-för-steg-instruktioner beskriva ett händelseförlopp eller en process. Delas på webben. Worldictionary – en utmärkt liten hjälpreda när man behöver en snabb översättning. Google Drive – därför att möjligheten att dela och samarbeta i gemensamma dokument är en smärre revolution i undervisningen. Appen blir bättre för varje uppdatering och under 2014 hoppas vi att alla desktop-funktioner blir tillgängliga även på iPad.

 

Joachim Thornström

Algodoo – Ett fantastiskt visualiseringsverktyg för arbete med fysik och teknik. Har funnits länge för dator, men nu äntligen som app. Voice Assistant – Skriv med hjälp av din röst. Appen öppnar upp stora möjligheter för alla med skrivsvårigheter. Ett utmärkt exempel på assisterande teknik när den är som bäst. Xnote – Gå på skattjakt efter virtuella meddelanden som kan gömmas var som helst på en karta. Väldigt spännande att närma sig krysset på kartan. Ett extra plus för att appen uppmuntrar till rörelse.

 

Camilla Askebäck Diaz

Det är svårt att välja ut tre favoriter eftersom året varit väldigt apprikt och man kan välja en app utifrån olika kriterier. Jag älskar att arbeta med delar av appar i helklass i min matematikundervisningen och har därför haft den utgångspunkten när jag valt mina tre appar.

Teacher´s pick – Att göra grupper har aldrig varit enklare. Färdiga grupplistor ligger redo i appen för att användas för att snabbt skapa grupper för att diskutera, grupparbeten osv. Ingen elev hamnar utanför och man kan även använda appen för att välja vem som ska svara på frågor eller redovisa.

Motion Math Zoom – En interaktiv tallinje, bra till genomgångar i helklass kopplad till projektor. Skapar en god taluppfattning eftersom att den är interaktiv och genom att zooma in och zooma ut kan man se stora tal, decimaltal, prata avrundning och se olika tals värde jämfört med varandra. Appen använder jag också när jag hjälper elever som behöver stärka taluppfattningen eftersom den blir visuell.

Probability Tools – Perfekt att använda inom sannolikhet. Den kan både användas till att visualisera dina genomgångar eller att eleverna kan använda den till matematiska experiment. Jag tycker om att den är väldigt bra att göra allt från den enkla inom sannolikhet till att skapa svårare problem, då appen innehåller många bra inställningar.

 

Gunilla Möller

3D Avatar Creator – med denna app kan man skapa en cool avatar som sjunger eller talar den text som du spelar in med din röst. Motion Math Zoom – visualiserar på ett fantastiskt smart sätt det som alla elever måste greppa inom matematiken: positionsystemet. Nova Elements – en grym app inom NO som mina elever upplever förklarar uppbyggnaden av atomer och molekyler på ett mycket tydligt sätt.

 

Hulya Basaran

King of Math Junior – En matematikapp som eleverna gärna arbetar i och som jag även använder i mina genomgångar. Den är omfattande och synliggör matematikens olika uttryckssätt. Gro Book – Appen om tröjan Tula eftersom den engagerar i ett viktigt ämne, hållbar utveckling på ett innovativt sätt. Videoscribe – Appen som gör det enkelt att skapa snygga presentationer med en animerad hand även om du själv inte kan rita.

 

 



4 Responses to Best of Skolappar 2013

  1. Ingela Eriksson skriver:

    Tack för kvalitativt inspirerande arbete med Skolappar. Gillar och rekommenderar er varmt!

  2. stigsdotter skriver:

    Grym sida. Anv den mycket o tipsar många om den. Gott nytt appår!

  3. Lars-Erik Bång skriver:

    Hej! Ni är så duktiga, jag har er sida på mitt skrivbord och går emellanåt in och får uppslag till såväl pedagoger. Som för vissa barn och nu som info till studenter

  4. Tack så hemskt mycket! Det värmer och får oss att anstränga oss lite till.

Recensenter
Twitter
Facebook