Vilka appar var bäst under 2012? Redaktionen har gjort ett försök till sammanställning. Tre appar per recensent. Supersvårt, men här är de i alla fall!

 

Annelie Médoc
Jag lägger mina röster på Puppet Pals, VoiceThread och Strip Designer för att de är så mångsidiga. Jag gillar skapande appar som går att använda i alla ämnen och för alla åldrar. Det ska också vara lätt att publicera det man skapat med apparna.

 

Anki Demred Klinga
Den första av mina favoriter är Puppet Pals 2. Den utvecklar kreativiteten, fantasin, språket och samarbeten. Den andra är iMovie, appen som ingen klarar sig utan. Utan iMovie känner jag mig begränsad! Min tredje är The Tiny Bang Story. En fyndig och finurlig app som funkar för liten som för stor. Problemlösning i snygg förpackning.

 

Marie Andersson
Mina favoriter är Fotopedias appar som kan användas språkutvecklande i alla skolans ämnen. Ett sätt att använda dem kan du se här: Anne-Marie Körlings bildpromenader. Nästa är MultiTouch Mathematics där eleverna utvecklar sin kommuniktativa förmåga genom matematiska resonemang. Till sist, Book Creator, där text, bild och ljud skapar fantastiska möjligheter till kreativa böcker, både för författaren och den som läser, lyssnar eller tittar.

 

Lena Gällhagen
Den bästa appen för mig är Bambuser, för att den så enkelt via live-webb-tv öppnar ett fönster mot omvärlden och låter elever nå nya målgrupper. Nummer två: Garageband, som i mitt tycke bästa musikskapar-appen för elever där alla instrument och funktioner är så optimalt och realistiskt konstruerade att inget kan bli fel. Nummer tre: Pearltrees. Jag är barnsligt förtjust i detta snygga och visuellt tilltalande sätt att organisera mina länkfavoriter, och kunna samla länkar tillsammans med andra.

 

Ulrika Jonson
Jag röstar på My Story, en app att göra en enkel, intuitiv multimodal bok i för olika åldrar och alla ämnen. Jag gillar även Bokstavspussel, en app för den första ljudanalysen, att börja läsa med ljudning. Jag tycker om när tekniken gör det möjligt att göra eget material som kan utgå från individen och lite över den utvecklingsnivå individen befinner sig på för att få den rätta utmaningen. Den sista som får min röst är vBookz PDF Voice Reader, en app för att kunna få texter upplästa med ljud och markörmedföljare i pdf-format. Kanonbra för den som har läs- och skrivsvårigheter, eller för den som har koncentrationssvårigheter. Eller varför inte bara använda min favoritapp utan annan anledning än för att det går fortare att läsa med stödet appen ger?

 

Olle Strömbeck
iMovie, för att det har aldrig varit enklare att berätta med film, ljud och bild. Geocaching, här kombineras friluftsliv med teknik till en spännande lek. Prizmo, ett genialt verktyg som förenklar vardagen för många med läs- och skrivhinder.

 

Joachim Thornström
Tre favoriter? Omöjligt uppdrag! Men jag har i alla fall valt tre appar som man bland annat kan använda i den tidiga läs- och skrivinlärningen. Memoria, ett memoryspel där man kan skapa kort med egna foton och ljudsnuttar. Story Wheel för att den stimulerar fantasin och underlättar för barn som har svårt att berätta utan bildstöd. Bokstavspussel för att man enkelt kan skapa vilka ord man vill, som sedan ljudas. Intresset kan styra innehållet.

 

Skolappar - Best of 2012

Vilken app har vi missat? Kommentera gärna!



3 Responses to Best of Skolappar 2012

  1. Göran skriver:

    Hej.
    Trevligt med tips om appar men varför är dominansen på Apple nästan total? Androidanvändarna är ju faktiskt fler än Appleanvändarna numera.

  2. Hej! Du kan läsa på ”Om Skolappar” för att få svar på dina frågor: https://www.skolappar.nu/om-skolappar/

  3. Patrick skriver:

    Frågan är om The Tiny Bang Story hör hemma i den här listan eftersom det är ett spel.

Twitter
Recensenter
Facebook