Användningsområden

EveryTrail är en app som är skapad för vandrare. Startar du appen när du börjar gå en runda markeras vägen du går på en karta med hjälp av GPS, komplett med information om hastighet, stigning och hur lång tid vandringen tog. Upplägget är ungefär som i en känd liknande app, Runkeeper, men Everytrail har en bra extrafunktion: du kan ta fotografier via appens inbyggda kamerafunktion. Dessa läggs ut just där du befann dig när bilden togs. (Även video kan läggas till, men det kräver att du har betalversionen. I betalversionen filmar du direkt under promenaden och när du har gått klart och ska spara din promenad laddas först filmerna upp till din YouTube-kanal, så det behöver man ha skapat sedan tidigare.)

EveryTrailNär rutten är avklarad kan du alltså följa vägen du har gått och stanna upp där bilderna togs. Om du vill kan du sedan ladda upp rundan till EveryTrails sajt och dela den med andra. På sajten kan man även ladda hem turer som andra användare har gjort.Inne i appen kan man också köpa färdiga rutter, som en slags guidebok. Rutterna innehåller både beskrivningar av svårighetsgrad och visar och bilder från resmålen. Just dessa funktioner är kanske inte aktuella för skolanvändning.

Funktioner

Det finns väldigt många funktioner och inställningsmöjligheter i appen, men jag väljer att fokusera på dom mest grundläggande.

 • För att starta en ny rutt är det enda du behöver göra är att trycka du på ”Start Tracking”.
 • Under promenaden kan man ta bilder med den inbyggda funktionen för detta. Klicka på kameraikonen för att ta foto.
 • Du kan när som helst pausa rutten genom att dra reglaget ”Pause Tracking” till höger.
 • När rutten är avslutad drar du först reglaget ”Pause Tracking” till höger och trycker sedan på ”Finish”.
 • Välj ”Upload and Share Trip”, Upload Later eller ”Delete Trip”.
 • Om du väljer att ladda upp och dela behöver bara döpa rutten, samt kategorisera den bland de alternativ som ges.
 • Rutten (markerad på karta + foto) hamnar på ditt konto på www.everytrail.com. Därifrån är det lätt att dela med sig av en rutt via länk eller inbäddning.

Nedan ser du den karta som skapades när jag och Kajsa var ute och gick tillsammans. Denna dag hade jag bestämt att ta ett foto varje gång vi kom in på ett nytt samtalsämne och försöka ta ett foto som symboliserade samtalsämnet. Det blir många samtalsämnen under en timme med en 5-åring! :)

Kvällspromenad Charlottenlund at EveryTrail

Marie Andersson har skapat en runda i Visby, Pippis hemstad. Hon blandar foto och film. Marie tänker även vidare kring möjligheterna i sin blogg.

Pippi Longstocking trip at EveryTrail

Tänk utanför appen

Appen är inte skapad för barn eller skolbruk, vilket bl a märks på de många avancerade inställningsalternativen. Jag ser dock massor av möjligheter med EveryTrail! Så fort vi använder denna app i förskolan eller skolan hamnar vi på sätt och vis ”utanför appen”. Man kan integrera många skolämnen när man använder appen. Alla idéer nedan bygger på att man fotograferar under promenaden.

 • Bestäm en rutt ni vill gå och fundera ut bra frågor man skulle kunna ställa till andra som ska gå samma väg, eller för den delen problem man skulle kunna låta andra lösa. Skriv frågorna på papper/iPad och fotografera av dem. Publicera er rutt på www.everytrail.com och låt andra gå er runda och läsa problem/svara på frågor. Rutten behöver inte vara snitslad, det är ju bara att följa rutten på webben eller i appen.
 • Bestäm vad ni ska leta efter och fotografera dessa saker under promenaden. Former, färger, växter… Låt flera grupper gå samma runda efter varandra och titta på alla rutterna tillsammans efteråt. Likheter? Skillnader?
 • Välj en punkt på kartan som ni ska ta er till. Vilka vägar finns det att välja på? Argumentera för val av väg. Jämför med andra.
 • Johanna Sandman har använt appen för en trafikpromenad.
 • Från läsaren Ingela Lundh: ”För elever i särskolan som behöver få veta på förhand vad som skall hända (de rutinberoende eleverna) kan man spela in skolväg, hur man tar sig till olika delar av skolan eller annat som gör att de kan få det tryggare och växer med uppgiften. De kan se klippen om och om igen för att sedan prova rundan själva.

Undervisningens syfte

Ge Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande.

Ge Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer så att de kan orientera sig och dra slutsatser om natur- och kulturlandskap och om människors levnadsvillkor.

Idh Undervisningen i ämnet idrott och hälsa ska syfta till att eleverna utvecklar allsidiga rörelseförmågor och intresse för att vara fysiskt aktiva och vistas i naturen.

Idh Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv.

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ge Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.

Idh Genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer.

Idh Röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang.

Ma Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.
Appen ingår i dessa listor:

Du kan också skapa och dela applistor till andra via Pinterest. Det är smart. Och enkelt. Läs mer här!

8 Responses to EveryTrail – Skapa rutter med GPS och kamera

 1. Den här ska jag använda med #klass2a! Verkar ju toppenintressant.

 2. Jag har just testat att använda EveryTrail till en skattjakt/orientering. Min nioåriga bonusson gillade det skarpt och var motiverad att gå och springa 3km. Innan skapade jag en snitslad bana medan jag var ute på min vanliga joggingrunda. Det är bara att sätta igång funktionen Track a Trip medan man går/springer. Jag stannade till på vägen, tog kort på bra gömställen och gömde en peng eller en godis. När jag kom hem kollade jag igenom bilderna och skrev dit en ledtråd till varje bild. Hur smidigt som helst. Sen fick han ge sig ut och leta med hjälp av gps-kartan, bilderna och ledtrådarna.

  Sök på Skattjakt i Årsta om ni vill se.

 3. Monica skriver:

  Vilket bra tips! Denna tänker jag testa med våra 3-5 åringar på förskolan. Vi håller för närvarande på att arbeta med kartförståelse och barnen provar att göra kartor över sin väg hem från förskolan. Dessa provar vi sedan i verkligheten för att försöka komma fram till vilken ordning symboler behöver presenteras för att någon annan ska kunna tolka innebörden av kartan, vad kartor kan vara till för osv. Denna app verkar vara kul att prova som ett komplement till detta. Blev även inspirerad av kommentaren ovan här. Kanonbra tips!!

 4. Otto skriver:

  Bra och trevlig app. Men om jag förstår rätt så krävs det WIFi när man skapar en rutt. Alltså blir användingsorådet begränsat, eller?

 5. Stefan skriver:

  Fungerar det om man har Ipad utan 3G?

 6. Hej Otto och Stefan! Jag har endast använt appen med en iPhone och jag har svårt att se hur den skulle fungera utan GPS-funktionen. Jag har dock för mig att jag läst någonstans om ett offline-mode. Undersöker saken vidare. Hittar jag något bra svar kommenterar jag nedan.

 7. Mattias skriver:

  En fantastisk App som man även kan använda sig av i svampskogen för att säkert hitta tillbaka till de riktigt bra svampställena

 8. Angelika skriver:

  Hej! Jag använde appen tillsammans med mina tvåor tidigare i veckan.Vi valde att dokumentera en utflykt till Slottsskogen. Barnen tyckte verkligen att det var skoj att se på kartan hur vi gick och bestämma bildtexter till bilder som togs. Bra att veta är att texterna kan redigeras i efterhand. Vi kommer bl a att arbeta med kartan för att se om vi kan koppla kartan till verkligheten. Då är det ju bra att ha bildbevis på vägen :)
  När jag ikväll laddade upp vår utflykt så blev texten helskum med olika tecken istället för bokstäver…. Är det någon som vet om det brukar bli så?(Jag använde min Samsung S2)
  Men det får barnen hjälpa till att redigera imorgon.
  Tack för en bra sida!!

Skriv en kommentar!

Recensenter
Facebook
Twitter