Användningsområden

En bildpresentation kan vara varje föreläsares livboj, samtidigt som det kan vara rena döden för åhörarna. Därför är det också viktigt att skolan undervisar i presentationsteknik för att eleverna ska kunna förmedla ett budskap på ett sätt som engagerar och intresserar åhöraren. Med Keynote är det enkelt att skapa snygga presentationer på iPad.

Keynote är Apples svar på PowerPoint. Det är ett program som används för att presentera bilder och text, eventuellt kombinerat med ljud och video. Keynoteappen är ett presentationsverktyg med många funktioner och möjligheter.



Man lär sig snabbt att arbeta i appen. Genom att markera objekt får man upp en snabbmeny för att göra de vanligaste redigeringarna. Det är smidigt att flytta runt objekten med fingrarna och jag älskar stödlinjerna som hjälper till att hålla ordning på symmetrin. Genom att välja verktyg kan man sedan göra de justeringar som behövs för att skapa en snygg presentation. Min favoritfunktion – Direktalfa, där man kan göra vissa fält transparenta finns till och med i appversionen.

Det går inte att spela in berättarröst till diabilderna. Detta är synd och kan upplevas som en stor brist för den som är van vid att använda ett presentationsprogram för att låta eleverna läsa eller berätta till bilder. Det går att lägga till ljudspår från musikbiblioteket, men det är synd att man inte kan lägga till ljud på enstaka bilder, eller att man inte kan spela in sin röst direkt in i bildspelet. Det finns dock många andra appar som låter dig spela in ljud till bilder. iMovie är ett, men även Story Creator, Book Creator, Storyrobe och VoiceThread är några exempel på appar där man berättar till bilder. Keynote är helt enkelt ett verktyg med betoning på det visuella som stöd till presentatörens framförande.

Appen kostar i dagsläget 75 kr om man har en iPad som är köpt före september 2013. Är iPaden köpt efter det är den, och många av Apples andra appar, gratis.

Jag ger appen betyget fyra. Eftersom det saknas viktiga funktioner för ljud kan jag inte ge full pott.

Funktioner

  • Skapa diabilder med text eller bild.
  • Välj bland 30 st olika teman med olika design. Varje tema har 12 st diabildsmallar för att enkelt skapa diabilder med olika dispositioner.

Sex verktyg ligger uppe till höger i övre listen:

  • Penseln ger möjlighet att förbättra och designa innehållet. Menyn förändras beroende på om det är ett objekt eller text som är markerat.
  • Plusknappen lägger till text, medier från ditt bildbibliotek, tabeller, diagram eller olika former.
  • Skiftnyckeln öppnar en verktygslåda med lite olika funktioner. Här skapar man animeringar i diabilderna och mellan diabilder (övergångar och byggen). I Presentationsverktyg skapar man bl a länkar och lägger till ljudspår.
  • Dela-knappen är den knapp du använder när du är färdig och vill dela med dig av presentationen. Genom att Dela länk via iCloud kan fler personer redigera via webb-versionen. Det finns också en möjlighet att öppna i andra program som finns på din iPad. Man måste alltid välja vilket format man vill dela sin presentation i (Keynote, PowerPoint eller PDF).
  • Play-knappen startar presentationen från den diabild man håller på med.
  • Frågetecknet är en snabbhjälp om du inte vet hur en funktion fungerar. Gula pratbubblor visar lite träningstips.

Tänk utanför appen

Utan möjlighet att spela in ljud eller exportera presentationen som en film, försvinner många av de användningsområden som man kan använda datorversionen av Keynote till, t.ex. att eleverna får göra bildberättelser där de fotograferar av sin teckningar och sedan berättar en historia till. Men till en iPad finns så många andra appar som kan det.

Ulrika Jonsson tipsar om hur Keynote kan användas vid ASL (Att Skriva sig till Läsning). Hon beskriver hur appen kan användas som ett skrivredskap där man skriver till bilder. En av diabildsmallarna består av en stor platshållare för bild, en rad med rubriktext och en rad för en mindre underrubrik. Genom att ta bilder och lägga i Keynoten så kan eleverna spökskriva en text i rubrikraden och läraren kan skriva under så att texten blir mer begriplig för läsaren. Elevens text framhävs och det går att jämföra elevtexten med lärarens undertext.

Koppling till Lgr 11

Att koppla Keynote till syftestexten Lgr 11 är inte helt enkelt. Keynote är ett verktyg som måste fyllas med ett innehåll och det är just innehållet som är den pedagogiska kopplingen. Hur kopplar man en penna till ett läroplansmål?

Keynote används för att gestalta det man pratar om och vara ett stöd när man formulerar sig, kommunicerar och försöker anpassa sitt språk efter olika syften och mottagare. Men det är fortfarande innehållet och uppgiften som är centralt, Keynote är inget självändamål i sig.

I det centrala innehållet i Svenska och Svenska A finns det dock tydligt stöd för det digitala stödet vid presentationer. Skolappar.nu brukar inte ta upp det centrala innehållet här, men gör ett undantag: (Åk 4-6) Stödord, bilder och digitala medier som hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. (Åk 6-9) Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer. 

Lgr11 Kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Förmågor som eleven ska utveckla

Sv SvA En Mspr Tn Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA En Mspr Tn Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

5 Responses to Keynote – Presentera mera

  1. Jane Tuominen skriver:

    Med Keynote Remote kan man styra presentationen var som helst i rummet. Kostar 7 kr.

  2. Anna Snöberg skriver:

    Jag har använt Keynote i min undervisning med klass 3 en hel del. Det blir snygga proffsiga presentationer och alla klarar av det, mkt enkelt att använda. Sist fick de använda Keynote till att göra presentationer av ordklasserna verb, substantiv och adjektiv. Jättekul att med foton visa olika adjektiv. Under varje foto fick de skriva vilket ord de visade samt vilken ordklass det tillhörde.

    Bra tips om Keynote Remote!

  3. hardly.se skriver:

    Keynote Remote tipset tas tacksamt emot.

  4. Olle Strömbeck skriver:

    Vilka bra tips!
    Keynote Remote är en bra app. Tyvärr fungerar den inte inom vår kommun eftersom man inte tillåter intern hopkoppling av olika enheter via det trådlösa nätverket (peer-to-peer). Det kan vara bra att känna till, om man får problem någongång.

  5. Kersti Vikström skriver:

    Keynote är en app som funkar i alla åldrar. Jag har använt den för egna presentationer med text, foton, skärmdumpar och korta videofilmer. Tänker att man kan göra dokumentation om arbetet i förskolan eller skolan till t ex föräldramöten. Men också som portfolio för elever, fota olika arbeten och skriv till. Jag har också använt den i undervisningen med elever med grav språkstörning i ålder 7-9 år, vi har fotat o skrivit till bilder o sedan tittat på allt i en gemensam presentation på Smartboarden. Extra bra med pekfunktionen då jag kan ge elever stöd i att följa ordet de läser. Vi har gjort en pdf av presentationen och varje elev har fått sina bilder o sin text i pappersform. Tänker att man kan göra hur mycket bra som helst med detta suveräna verktyg. förbereda arbeten genom tydliga presentationer bild o text i kombination. Följa upp o repetera aktiviteter. En app som kan funka i de flesta ämnen.

Facebook
Recensenter
Twitter