Användningsområden

Mental Note – the digital notepad är ett digitalt anteckningsblock och en av mina stora favoriter bland anteckningsappar. Jag använder den för att den har många funktioner och det passar mig. I appen samlar du alla delar av din anteckning: text, ljud, bild och det jag eventuellt ritat. Mental Note passar alla som vill anteckna digitalt. Elever som har kognitiva svårigheter brukar uppskatta att text, ljud och bild ligger i samma anteckning – inte var och en för sig. Jag ger Mental Note betyget 5.

Bilden redigerad i appen Photogene



Funktioner

I appen antecknar du med text, bild och ljud. Det går att rita i texten, t.ex. ringa in, stryka under etc. Det går även att rita på de bilder du lägger in i anteckningen. Anteckningarna taggar du i färgkoder med olika rubriker. Det gör att alla anteckningar man gör i ett visst ämne kan man ha samlade i en tagg – som en mapp. Uppdelningen med taggar gör att det blir lättare att orientera sig i sina anteckningar.

  • Rita med fingret.
  • Använd bilder från din kamerarulle.
  • Spela in ljudfiler. Du kan spela in ljud samtidigt som du skriver text.
  • Du kan ändra typsnitt: storlek och font, till det som passar dig.
  • Du kan byta färg och utseende på anteckningens bakgrund.
  • Med in-app purcahse kan du utforma mer.
  • Du kan skydda dina anteckningar med lösenord.
  • I taggarna kan du lägga till en flagga för att märka ut riktigt viktiga anteckningar.
  • Du kan mejla dina anteckningar som bild eller pdf. Om du mejlar kommer ljudfilen separat. De flesta moderna mediaspelare kan spela dem.
  • Du kan exportera dina anteckningar till Dropbox, förutsatt att du har ett sådant konto och har kopplat ihop det med Mental Note i appen.
  • Du kan dela dina anteckningar via Twitter.
  • Du kan göra en backup på dina anteckningar till iCloud & Dropbox.
  • Du kan lägga till platsinformation i anteckningen, om du har gjort dessa tillgängliga i inställningar. Om du gör det, ligger informationen om vart du befann dig när du gjorde anteckningen.

Jag kan tänka mig att en del potentiella användare vid första anblicken kan tycka att appens inställningar verkar komplicerade. Det är många och de innehåller många val. Mitt råd är att börja använda och att ta inställningar vartefter du blir varm i kläderna i ditt eget användande. Jag tror att du kommer att uppskatta möjligheterna i Mental Note efterhand.

Tänk utanför appen

Alla kan arbeta med text om vi utgår från att text är multimodal, dvs att text är svart tryckt text, bild, ljud och handskrift. Kan du inte skriva, kan du ändå läsa och spela in det du tänkt. Kan du inte prata, kanske du kan skriva det du tänkt. Vill du förstärka din text oavsett om den är i text- eller ljudform, kan du illustrera med foto, skärmdump (en bild av din skärm) eller en teckning. Det kanske till och med är så att du skrivit en text, du läser in densamma och förstärker med en bild. På bilden kanske du vill uppmärksamma något speciellt och då kan du använda ritafunktionen för att exempelvis ringa in detta.

För mig är det här en app som passar alla åldrar och alla ämnen. Ett exempel på det är hur man som pedagog kan stimulera barnens intresse för att läsa och skriva. Låt barnet rita bilder, fota dem och lägg in dem i appen i en anteckning. Låt sedan barnet berätta, dvs prata till bilderna – en ljudinspelning till varje bild. I appen kan du välja ljudkvalitet i inställningar. Efter det kan du fråga om barnet vill skriva till bilden och ljudet. Kanske blir det en bokstavsräcka, en spökskrift vilken barnet förstår precis. Barnet kan berätta vad det skrivit för dig och du som pedagog kan skriva ned samma text under barnets så att barnet kan få en korrekt bild av hur orden i texten ser ut. Du kan genomföra detta på flera sätt: börja med att ta en bild, spökskriva och sedan lägga på ljud etc.

För äldre elever kan appen vara det anteckningsblock som följer med genom hela skoldagen. Jag tänker mig att eleven strukturerar upp ämnen i de färgmärkta taggarna, en färg för varje skolämne. I anteckningarna kan eleven sedan samla bilder av tavelanteckningar, inspelat ljud och rita i anteckningen som minnesstöd. En arbetsuppgift skulle kunna redovisas genom att eleven tar en bild, eller en serie bilder på givet ämne, spelar in sina tankar i tal, dvs ljud, och sedan redovisar det för läraren. Lärarens uppgift blir sedan att stödja eleven att skriva en text till arbetet. Eleven kan sända sin anteckning till läraren via t.ex. Dropbox och en gemensam delad mapp och tvärtom såklart.

I Mental Note ser jag många fler användningsområden – upptäck fler på egen hand och tillsammans med dina elever.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.
Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.

Undervisningens syfte

Sv Eleverna ska ges möjlighet att utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Sv Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

Sv Eleverna ska ges möjlighet till att utveckla förmåga att formulera sig i tal och skrift.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv Eleverna ska ges möjlighet till att utveckla förmåga att formulera sig i tal och skrift.

Sv Eleverna ska ges möjlighet att utveckla förmågan att urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer.



Verktyg
Anteckna

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Facebook
Twitter
Recensenter