Användningsområden

Minecraft Reality är en app som bygger på Augmented Reality, något som kan översättas med uttrycket förstärkt verklighet. Det hela handlar om att lägga in saker, i detta fallet bilder från Minecraft, i den verklighet vi lever i.Man håller upp verktyget med appen mot den bakgrund man har valt. Denna skannas och Minecraftbilden placeras sedan där man önskar. Voilá, nu har du en Minecraftbil på gatan, eller som här, på en teckning:

Appen är i skrivande stund alldeles färsk. Det finns ett fåtal Minecraftbilder att ladda upp, men fler kommer säkert att komma. Det ska gå att ladda upp även andra Minecraftbilder. Detta görs inte i appen, utan på webbsidan minecraftreality.com/upload. Där flaggar man dock för att sajten är i betaversion och kommer att utvecklas vidare. Det är bra om den gör det, för jag lyckades inte ladda upp en bild. Det verkar bara gå att använda bilder i Minecrafts filformat mca och det kan jag inte fixa. Därför blir mitt betyg inte det högsta utan endast en trea. Jag tror nämligen att det är först när uppladdningen av egna bilder fungerar, och fungerar på ett lätt sätt, som appen kommer att kunna vara en verklig hjälp och något som främjar motivation för vissa elever. Jag tycker att man har kommit en god bit på väg, men kanske har man släppt appen lite väl tidigt. Man hade kunnat göra den ännu något bättre. Något som också drar ner betyget är att skanningsfunktionen inte alltid riktigt fungerar. Man får mixtra och trixa en hel del för att det ska bli riktigt bra.

När man startar appen får man först en guidad tur i form av en film. Det är bra, för det kan vara knepigt att förstå sig på allt med en gång. Man får till exempel veta att man helst ska välja en bakgrund med många detaljer, annars blir skanningen svår.

Funktioner

  • Starta appen, som är på engelska, och klicka på View our introduction video. Jag rekommenderar att lägga någon minut på att se filmen.
  • Klicka på Place a creation. Då kan du välja en bild av Eiffeltornet, ett flygplan eller något annat gjort i Minecraft.
  • Klicka på Place och vänta på att bilden laddas.
  • Håll upp kameran mot den bakgrund du har valt. Följ instruktionerna som syns i rutan.
  • Zooma bilden med fingrarna och rotera den om det behövs.
  • Klicka på kameraikonen för att ta kort. Du kan ta kort ur olika vinklar.
  • Dela bilden på Facebook eller Twitter eller spara till Kamerarullen. Du kan även välja att dela med dig av bilden så att andra kan hitta den om de har igång appen och är i närheten av platsen där bilden togs. Namnge bilden och lägg in en kort beskrivning.

Tänk utanför appen

Appen kan användas för att se hur olika Minecraftbilder smälter in i ens omgivning och för att lära sig att anpassa bilder genom att placera dem så att helt nya bilder skapas. Men det vore nog synd att stanna vid det.

Jag tänker att bilderna kan användas som utgångspunkt för en berättelse eller ett reportage om hur det till exempel gick till när Eiffeltornet plötsligt en dag hamnade på idrottsplatsen utanför skolan. Var det ett practical joke i megaformat eller vad hade hänt? Låt eleverna skapa liknande uppgifter till varandra och sedan ge feedback på varandras uppdrag. Uppdragen kan utföras på svenska, engelska eller annat språk. De kan ske i samverkan med bildämnet eller fristående.

Det finns säkert många olika användningsområden som eleverna kan hjälpa till att spåna kring.

Läs gärna Anna Stams blogginlägg om hur Minecraft lärde hennes som läsa och skriva.

Undervisningens syfte

Bl  Genom undervisningen ska eleverna få erfarenheter av visuell kultur där film, foto, design, konst, arkitektur och miljöer ingår.

Sv SvA Ml Eleverna ska stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

En  I mötet med talat språk och texter ska eleverna ges möjlighet att utveckla förmågan att sätta innehållet i relation till egna erfarenheter, livsvillkor och intressen.

Mspr  De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg.

Sv SvA Ml En Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.
Appen ingår i dessa listor:

Du kan också skapa och dela applistor till andra via Pinterest. Det är smart. Och enkelt. Läs mer här!

Skriv en kommentar!

Recensenter
Twitter
Facebook