Användningsområden

Det har de senaste åren släppts en mängd olika OCR-appar vars funktion är att göra om t.ex. ett foto av en boksida till redigerbar text. Kvaliteten på dessa OCR-appar skiljer sig dock en del åt. OCR står för Optical Character Recognition. Det som händer är att texten i din bild extraheras till en ren text (inga bilder) som du kan bearbeta som du vill. Kvaliteten av OCR-funktionen, samt kvaliteten av din bild (vilken påverkas av ljusförhållanden och suddighet), är avgörande för att resultatet som bli bra.

Pixter är en ren, snygg OCR-app som håller en jämn och hög kvalitet. Med Pixter tar du ett kort på en textsida med din platta eller telefon. Du kan även använda dig av bilder som redan finns i ditt bildgalleri. När texten är extraherad kan du, om du vill, redigera texten efter önskemål. Ibland kan man behöva korrigera vissa bokstäver om bilden varit lite suddig eller om ljusförhållandena inte varit de bästa. Bilden kan också behöva beskäras om det är annat än text i bilden. Pixter påminner mycket om appen Textgrabber, som fungerar på liknande sätt, men jag tycker personligen att Pixter är strået vassare.



En annan funktion i Pixter är möjligheten att översätta din skannade text till olika språk. Pixter kan översätta en text till 63 olika språk, t ex från franska till svenska eller från turkiska till estniska. Tänk bara på att de flesta översättningsmotorer inte tar hänsyn till vilket sammanhang ett ord står i och att det kan bli en hel del tokiga översättningar.

All OCR:ad text kan läsas upp med talsyntes genom iOS-funktionen ”Tala markering”, vilket är en stor fördel för elever med läs- och skrivsvårigheter. Du markerar helt enkelt det du vill få uppläst och klickar på ”Tala”. Tala markering läser i Pixter upp på rätt språk beroende på källtextens språk (svenska, engelska, holländska, tyska etc.).

Att skanna med en platta eller telefon blir aldrig riktigt lika bra som om du skannar med en riktig skanner, men jag förvånas ändå över hur bra resultatet blir med Pixter. Den klarar t.ex. även av vit text på en färgad sida.

Som utveckling av appen skulle jag gärna se att det även fanns möjlighet att dela originalbilden med ett ”OCR-lager”. På så sätt skulle texten kunna läsas upp i pdf-läsarappar som ClaroPDF och vBookz PDF i sin originalutformning. Pixter får en 4:a i betyg.

 

Funktioner

  • Ta ett kort på en text.
  • Välj valfritt källspråk (det finns 32 språk att välja på).
  • Beskär bilden.
  • OCR:a texten.
  • Bearbeta vid behov texten.
  • Dela texten vidare via Mail, Message, Facebook, Twitter eller öppna texten i en annan app. Du kan också dela texten som en PDF.
  • Kopiera texten med funktionen Kopiera och klistra in var du vill.
  • Återgå när som helst till originalbilden genom ett knapptryck.
  • Markera i texten om du vill kunna få den uppläst med funktionen Tala markering.
  • Direktöversätt din text till valfritt språk (välj mellan 63 st). Den översatta texten går även att dela på samma sätt som ovan.
  • Spara dina dokument i appen.

Tänk utanför appen

Möjligheterna att jobba med en OCR-app är många. Var än du träffar på en text som du vill spara till ett senare tillfälle, så ta ett kort på den med din telefon. Efter att du OCR:at texten kan du dela den vidare via din Facebook eller på din Twitter mm. Appen är billigare än appar som t.ex. Prizmo. Du kan även spara några kronor genom att istället för köpt talsyntesröst använda dig av den inbyggda talsyntesen i appen när du vill få din avfotograferade text uppläst.

Ta hjälp av översättningsfunktionen för att underlätta för elever med annat modersmål. De kan få en förförståelse på sitt eget modersmål om vad olika texter handlar om. Därför kan Pixter med fördel användas i alla ämnen.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Undervisningens syfte

Sv SvA Ml  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

En Mspr  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper i att söka, värdera, välja och tillägna sig innehållet i talat språk och texter från olika källor. De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Ml Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Mspr Förstå och tolka innehållet i talad engelska/talat språk och i olika slags texter.



Verktyg
OCR

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

5 Responses to Pixter – Skanna en text med ocr, bearbeta och översätt

  1. mehrsmaK skriver:

    Jag jobbar med analfabeter på studieväg 1 inom SFI.
    Vad jag önskar mig är att kunna scanna av en sida ur t.ex. en bok, med både bild och text och sedan spara den sidan som en pdf och kunna få den uppläst i t.ex. vBookz. Funkar det med denna appen? Låter inte så.

  2. Johanna Kristensson skriver:

    Nej, mig veterligen är det endast Prizmo som har den funktionen (Image + searchable text). Du kan dock få den som en PDF med Pixter, men inte med någon bild.

  3. Stefan skriver:

    Jag undrar om recencenten använt Pixter. Den fungerar inte! Fullständigt värdelös och jag tog hem den efter att ha läst här. Lurad blev jag!

  4. Hej Stefan! Är man inte nöjd med en app kan man ångra sitt köp. Läs här hur du gör: http://www.pappasappar.se/angerratt-appar/

Twitter
Recensenter
Facebook