Användningsområden

Prizmo är en OCR-läsare med inbyggd talsyntes. OCR står för Optical Character Recognition; en bild skannas av och OCR-tekniken hittar och tolkar tryckta bokstäver i bilden. Prizmo kan med fördel användas av elever med olika läshinder som snabbt och enkelt behöver få tryckt text uppläst av en talsyntes.

Det är en iPhone-app, men den fungerar också bra på nyare iPads. Eftersom det krävs en kamera med relativt hög upplösning fungerar Prizmo endast på:
– iPhone 3GS, 4, 4S och 5
– iPad 3 och 4
– iPod Touch (5:e generationen)



PrizmoDet är inte en app som är utvecklad för skola, utan här har man vänt sig mot en bred kundkrets. Alla menyer är på engelska, men appen är ändå lätt att lära sig, man lotsas igenom processen med hjälp av pilar och symboler. För elever med behov av att få text uppläst är detta en mycket bra app, tillgängligheten är en avgörande faktor. Det har länge funnits datorprogram med OCR-läsare som kanske har högre kvalitet, men det är omständligt att avbilda sidan i en skanner och processa den genom en dator innan man kan få den uppläst. Här bär eleven med sig all teknik själv och kan, efter lite träning själv snabbt få texten uppläst. Det fungerar inte med stora mängder text,  men det är inte meningen att OCR-tekniken ska ersätta Daisy-böcker. Användningsområdet är kanske främst vid korta textmängder som eleven stöter på vid t ex lästal på matematiken.

Det är viktigt att hantera tekniken vid fotograferingen. Det kräver träning och blir bilden det minsta suddig ger det ett sämre resultat på OCR-läsningen, med en obegriplig uppläsning som följd. Denna typen av app är ett måste för alla elever med läshinder.

Check out How to Use Appen Prizmo by Olle Strömbeck on Snapguide.

Funktioner

Så här går det till att skanna en sida:

  • Starta appen och välj ”text”. Välj kamera och ta en bild på textsidan.
  • Sedan kan man redigera bilden om det behövs. Det går att beskära (crop), öka kontrast (white pick) och justera perspektiv. Ofta behöver man beskära sin bild från bilder, sidnummer och annan onödig information som kan försämra resultatet. Klicka ”next” när du är färdig.
  • Bilden skannas och man får se resultatet. Det går att redigera texten om man vill. Klicka ”next”.
  • Slutligen väljer man vad man vill göra med texten. Vill man få den uppläst får man köpa till röster, eller använda de inbyggda rösterna som finns i iPad. Den svenska rösten som ingår har mycket hög kvalitet. Läs om hur du hämtar hem den här. Om man ändå vill köpa andra röster finns det tre svenska röster att välja mellan. Varje röst kostar 22 kr. Talsyntesen är från Acapela och kan läsa i fem hastigheter.  Man kan få texten översatt till andra språk via Googles översättningstjänst. Texten kan också delas vidare via e-post eller exporterad till någon molntjänst (Evernote, Dropbox och CloudApp).

Det finns även andra funktioner där man kan omvandla visitkort och räkningar till lätthanterlig data, men detta har inte uppenbara pedagogiska användningsområden.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.



Verktyg
OCR Talsyntes
Förmågor
Läsa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

6 Responses to Prizmo – OCR-läsare med talsyntes för elever med läshinder

  1. Janet Sibose skriver:

    Min son, 14, har dyslexi och gärna använda denna app. Jag fixade iphone och appen själv efter tipps från en reportage jag hittade på FMLS. Han tycker rösterna är bra – bättre än ClaroRead appen och nu att han har använt den en termin är han mycket nöjd. Han använder den flitig med sina textböcker. För kopia ska de vara bra och tydligt för bästa uppläsning.

  2. Cathrin skriver:

    Jag undrar om ifall jag fotar upp en bild, tex en karta eller en tallinje, kan då eleverna markera på ut platser och tal i bilden? Går det sedan för dem att redovisa detta via mail eller liknande?

  3. Olle Strömbeck skriver:

    När texten skannas försvinner både bilder och layout. Det går alltså inte att skanna en sida och sedan välja vilken del av sidan man ska lyssna på, eller att skriva i bilden. En sådan app hade varit förnämlig, men den finns inte (än) (vad jag vet).

  4. hobs0n skriver:

    Hur bra funkar Prizmo 3 att scanna PDFer från fack/akademisk litteratur?

  5. Marie skriver:

    Kommer denna app komma till android telefoner också?

Twitter
Facebook
Recensenter