Användningsområden

Karin Ohlis är en nu pensionerad lärare med en livslång erfarenhet av att arbeta med läsinlärning och elever med läs- och skrivhinder. Redan i slutet av 1990-talet tog hon fram ett teckensnitt som skulle underlätta läsningen för elever som har svårt att tyda bokstäverna. Hon döpte teckensnittet till Skolstil. När hon sedan kom i kontakt med metoden Att skriva sig till läsning (ASL) utvecklade hon ett datorprogram för pc som ljudade bokstäverna och läste upp orden och meningarna via talsyntes.

Det är en enkel ordbehandlare som kan användas när man vill skriva texter och samtidigt få bokstavsljuden, orden och meningarna upplästa.Den är ett mycket bra redskap vid läs- och skrivinlärning, speciellt vid metoden ASL där eleverna laborerar fram texter två och två. Den direkta feedbacken på deras skrivande gör att läs- och skrivutvecklingen stimuleras och utvecklas. Appen har ett enkelt gränssnitt utan så många specialfunktioner, något som gör den väldigt lätt att lära sig och använda. När man skrivit färdigt sin text och trycker på Dela-knappen kan man exportera dokumentet vidare till andra appar på sin iPad. Man väljer att exportera antingen som oformaterad textfil eller som pdf.

Detta gör att du t ex kan redigera din text i en ordbehandlare (t ex Pages), eller spara dokumenten i en molnlagringstjänst (t ex Dropbox).

Appen får betyget 5 för att den är så fantastiskt enkel och lättanvänd. Två saker på önskelistan! En ångra-funktion och en papperskorg, där man kan plocka upp dokument som råkat slängas.

IMG_1460

Funktioner

 • Ordbehandling med teckensnittet Skolstil.
 • Välj mellan tre storlekar på texten, välj mellan tre färgnyanser (grå), möjlighet att använda hjälplinjer
 • Ändra läshastighet
 • Bokstavsljud som ljudar varje bokstav man skriver (kan väljas bort).
 • Talsyntes som läser ord och hela meningar (kan väljas bort).
 • En knapp som läser upp texten i dokumentet.
 • Inbyggd rättstavningshjälp (kan väljas bort).
 • Skriv ut skrivanvisningar och övningsblad
 • Exportera texterna till andra appar i iPaden, t ex Dropbox, Mail, olika Print-appar eller talsyntesappar.
 • Skolstil 2 finns i dagsläget bara på svenska.

Om Skolstil och Skolstil 2

Skolstil finns idag i två versioner för iPad. Skolstil och Skolstil 2. Skolstil 2 är inte en uppgradering utan snarare en ”deluxe-version” av första versionen där den främsta skillnaden är att det här finns en talsyntes som har en högre kvalitet och som inte är beroende av internetuppkoppling. Detta är också anledningen till att det fick bli en helt ny app, själva talsyntesen kostar pengar och det finns inte ekonomi att erbjuda den till den första versionens pris.

Till Androidplattor heter appen Skolstil 2. Den versionen motsvarar den enkla iOS-appen förutom att den har en talsyntes som gör att man inte behöver vara uppkopplad mot Internet.

Till Windows-plattor heter appen Skolstil och motsvarar Skolstil 2 för iPad.

Funktioner i Skolstil 2 som saknas i Skolstil (iPad)

 • Offline talsyntes av hög kvalitet (Acapelas Elin). Du behöver således inte vara uppkopplad mot nätet.
 • Reglera uppläsningshastighet.
 • Markera det som ska läsas upp och klicka på högtalarikonen.
 • Hela texten kan läsas upp genom att du klickar på högtalarikonen utan att markera någon text.
 • Ändra storlek (tre storlekar) och färg (gråskala) på texten.
 • Skriv ut ”övningsstenciler” från appen för att öva skrivning och skrivriktning för hand.

Undervisningens syfte

Sv  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

SvA  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp samt om hur språk­ bruk varierar beroende på sociala sammanhang och medier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter