Utskriftsalternativ

Det finns olika sätt att skriva ut ifrån sin iPad:

  • På en Airprint-skrivare
  • Med hjälp av en App
  • Via sin dator

AirPrint

En variant är att investera i en AirPrint-skrivare. De kan man antingen ansluta till befintligt nät (vilket inte alla IT-avdelningar går med på) eller så låter man bli. Kruxet då är att man aktivt måste välja AirPrint-skrivarens WiFi-nät när man vill skriva ut. Fördelen med en AirPrint-skrivare är att du kan skriva ut från alla applikationer som har utskriftsmöjlighet (till exempel Skolstil). Det finns ett stort antal Airprint-skrivare på marknaden.

Appar

Jag har testat ett antal appar som säger sig kunna göra så att man kan skriva ut direkt till nätverksskrivare. För att detta överhuvudtaget skall fungera så måste dels skrivaren ligga i samma trådlösa nät som iPaden och dels måste man ha tillgång till skrivarens IP-adress eller att skrivaren är synlig i nätverket. Vissa appar säger sig kunna leta upp tillgängliga nätverksskrivare, men det går mycket snabbare att knappa in IP-adressen själv. IP-adressen kan man få fram om man väljer att skriva ut en konfigurationssida.

Jag har angett iPad-priset, men det kan vara värt att köpa iPhone-versionen. Den är oftast billigare och skillnaden verkar vara gränssnittet, dvs du får klicka på ”2X” för att appen skall täcka bildskärmen.

Via dator

Vissa appar stödjer utskrift via dator. Det vill säga att man installerar någon programvara i sin dator och skickar sina utskrifter via datorn. Det finns även program som delar ut de skrivare du har inlagda på din dator på ett sätt så att iPaden tror att det är en AirPrint-skrivare. Det är inte säkert att detta fungerar för alla, utan är beroende på hur IT-avdelningen konfigurerat nätet.

Testade appar

Sammanfattning

I App Store finns över 700 st ”print-appar”. De kostar allt ifrån 0 kr till över 100 kr. En del kan bara skriva ut bilder, en del är produktspecifika, det vill säga de funkar till en specifik produkt/tillverkare. En del appar är gratis för att man skall kunna testa om det fungerar, men för att kunna skriva ut egna dokument, bilder osv så måste man köpa fullversionen. Jag har inte hittat någon gratis-app, som kan skriva ut dokument till de flesta skrivare.

Många skolor har 1-1. Jag tycker att en av fördelarna med 1-1 är att man inte behöver skriva ut så mycket. Därför ser jag inte något större behov av att kunna skriva ut från en iPad.

Men om man måste så är det en del man skall tänka på: Är det bara jag, eller är det många som skall skriva ut? Hur ser möjligheterna ut rent tekniskt? Vad har vi för skrivare? Ligger iPaden i samma nät som skrivarna? Kan man få tag på IP-adresserna? Funkar Bonjour/Broadcast i det trådlösa nätet? Vad skall vi skriva ut? Bara bilder eller även dokument?

Frågorna är många, därför har jag svårt att rekommendera en universallösning. Men man kan konstatera att om man är många som vill kunna skriva ut, och/eller arbetar med Skolstil, så kan det vara smart att titta på en AirPrint-skrivare. De kostar från 800 kr och uppåt.

Min favorit är PageScope Mobile for iPhone/iPad. Men det beror på att vi har Konica Minolta-maskiner i kommunen och för att den är gratis. Nackdelen är att jag inte kan skriva ut direkt ifrån appar som Skolstil som inte har lagt in möjligheten till ”Öppna i”, utan bara kan skriva ut till AirPrint. Då får man göra ”skärmdumpar” och skriva ut dem från Bildbiblioteket.

Av betalapparna tycker jag bäst om PrintCentral Pro. Den är dyr, men den täcker upp det mesta, förutom att skriva ut från Skolstil.



Områden
Vardagsnytta

2 Responses to Skriva ut från iPad – En utvärdering av utskriftsappar

  1. Marlis Ohrem skriver:

    Själv har jag testat ”PrinterPro” och det fungerar super med iPhone & iPad via såväl min stationära trådbundna iMac som skolans trådlösa nätskrivare.

    /Marlis Ohrem

  2. Morgan Karlsson skriver:

    Jag har använt ”ActivePrint Cloud Server” som har en komponent vilken installeras på din eller valfri ”server-PC”. Funkar bra när när skolan har olika nät för skrivare och elevnät. Skriver ut på PC:ns defaultskrivare. Funkar med valfri Appleprodukt.
    Alternativet är att köpa en liten server byggd på Raspberry Pi. Dock kan det vara svårt att få IT-avdelningens godkännande att installera den på nätet.

    http://cloudserver.pocketwatchllc.com/

    /Morgan Karlsson

Facebook
Recensenter
Twitter