Användningsområden

Den här appen används för att skapa egna bilderböcker. Varje sida blir en pdf-sida.

När man går in i appen finns det två alternativ.



Ett alternativ är att med hjälp av förutbestämda frågor, skapa en färdig saga. I den sagan måste man då tillsätta lämpliga bilder. När man får en färdig saga att jobba med så lär man sig att själv bygga upp en berättelse. Hur börjar en berättelse? Hur är den uppbyggd? Hur många karaktärer är lämpligt? Hur beskrivs de? Lämplig mängd text på varje sida? Hur slutar sagor? Ska det vara en ren berättelse eller med dialog?
Sen börjar arbetet med att tillsätta bilder till den färdiga sagan. Vilka bilder ska man använda för att förstärka en text? Hur många detaljer ska sidan innehålla?

Det andra alternativet är att få blanka sidor som man själv lägger in text på för att skapa sin saga. Det finns många olika bilder att välja emellan för att skapa sin bilderbok, de är indelade i kategorier och det är lätt att växla mellan bilderna när man bestämmer sig. Man klickar på bilden man vill ha och därefter väljer man vart på ytan bilden ska sitta, storlek och om den ska sitta framför eller bakom objekt. Man kan också skapa sin egen rollfigur.

Det går att lägga in egna bakgrundsbilder genom att använda iPadens kamera och helt enkelt fota det man vill ha som bakgrund, nackdelen är att man inte kan frilägga bilder, så de kan endast användas som bakgrund.

När man använder appen i klassrummet märks det att det skapar en lust att skriva, vilket är viktigt i sig. Eleverna tycker att det finns många spännande bilder att skriva om, t.ex. zombies, aliens, söta djur etc.

När boken är färdig läggs boken i appens “bibliotek” där man kan namnge sagan eller läsa varandras. Boken går även att dela via e-post som ett pdf-dokument för att kunna skrivas ut eller delas vidare.

När vi jobbat med sagor brukar vi läsa dem tillsammans på iPaden kopplad till projektor för att alla ska få se bilderna, medan eleverna läser sin saga högt. Vi har även gjort sagor till andra klasser och årskurser.

Jag tycker att appen kan användas i alla årskurser beroende på vad syftet är. Åk 3 kanske gör sina egna små berättelser för att komma igång med skrivandet, åk 6 jobbar med att bygga upp en saga, åk 9 jobbar med genre och skriver anpassade barnsagor.

Appen är lätt att använda och eleverna lär sig fort att hitta mellan alla funktioner. Till hjälp finns det även en inbyggd tutorial. Appen får 4 av 5, för att få högre betyg krävs en uppdatering att kunna frilägga bilder och lägga till ljud.

Funktioner

  • Antingen skapar man egen saga eller skapar en lätt med hjälp av frågor.
  • Det går att namnge sagorna så att ligger de i ett bibliotek, så att man kan läsa böckerna i appen.
  • Det går att spara och fortsätta en annan dag, dock bara på samma iPad.
  • Det går att dela saga genom att e-posta som pdf.
  • Man kan använda bilder från sitt bildarkiv i iPaden som bakgrunder, dock inte frilägga bilder och använda delar i bilden. T ex finns det ingen bild på en vampyr, då går det inte att hitta en CC-bild som man frilägger och använder som figur på alla bilder. Några av mina elever kom runt “problemet” genom att rita en bild med allt och sen fotografera bilden och använda den som bild istället.
  • Det finns en inbyggd tutorial i appen.

Tänk utanför appen

  • Eftersom jag är matematiklärare har vi använt appen till att göra mattesagor.
  • Infoga färdiga matematiska problem och diskutera hur man kan förstärka förståelsen med bilder.
  • Handledningar med bilder till. Jag tänker: 1. Gör så här… 2. Och sen…. osv (t.ex. receptbok)
  • Naturruta på våren. Fotografera varje vecka och dokumentera skillnader.
  • Laborationsrapporter med bilder till direkt från labben.
  • Skriva på olika språk, bara för appen är på engelska kan man ju skriva på valfritt språk.

Undervisningens syfte

Bl Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt sinne för att skapa.

Sv Ml Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv Ml Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska/modersmål.

En Mspr Att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och att kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

En Mspr Använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Mspr Sv SvA Ml  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

En Mspr Sv SvA Ml Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl  Presentera olika ämnesområden med bilder.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Twitter
Recensenter
Facebook