Användningsområden och funktioner

Idén bakom appen är att lära sig grunderna i ett främmande språk snabbt och effektivt. Svenska på en månad är en app med färdiga områden som heter lektioner i appen. Lektionerna är sorterade i olika kategorier: allmänna ord, färger och proportioner, pronomen, temperatur, möbler, familj mm.

Det finns en gratisversion att prova innan man bestämmer sig för att köpa lektionspaket i appen. Gratisversionen innehåller tre lektioner från början, mitten och slutet av kursen vilket ger en bild av hur appen är uppbyggd med metod och kursnivåer. Man kan välja mellan tre olika lektionspaket eller att köpa komplett kurs som blir mer prisvärt än att köpa tre lektionspaket separat.



Den fullständiga versionen, det vill säga den kompletta kursen innehåller:

  • 30 lektioner med ökande svårighetsgrader (3 lektionspaket)
  • 1800 ord och fraser som framförs av manlig och kvinnlig talare
  • Fler än 1500 färgglada bilder
Inställningar

Inställningar

I inställningar går det att göra en del val (se bild ovan)

Förhör

  • visa text
  • visa kort (bild)
  • bekräfta nästa sida

Skriva

  • visa kort (bild)
  • bekräfta nästa sida
  • skrivkontroll på bokstäver eller ord

Ljud

  • stänga av ljudet
  • båda/man/kvinna

Lektionerna innebär att användaren tränar svenska genom att lyssna på ord, fraser och meningar som är visualiserade med bilder. Användaren tränar språket med genomgångar och kan sedan utifrån vald metod testa sina kunskaper genom förhör. I genomgångarna presenteras bild och tillhörande ord/fras eller mening.

Genomgången är uppdelad till att presentera sex olika bilder åt gången, därefter följer vald förhörsmetod, att välja bild eller att skriva till bilden. Förhören bygger alltså på två olika metoder som man får välja mellan innan lektionerna startar:

  • Lyssna på ord, fraser och meningar – välj bild
  • Lyssna på ord, fraser och meningar när du ser bilden – skriv (tränar även stavning)

Det går att välja olika lektioner utan inbördes ordning men det går inte att gå på förhörsfunktionen innan man tagit del av genomgången av vald lektion. För att kunna använda förhörsfunktionen måste man alltså först ta del av genomgången. Förhören bygger på att man tränar svenska genom att lyssna och urskilja (välja, men också att välja bort) för att hitta den bild som passar eller att skriva till visad bild.

 

Varje lektion innehåller 10 sidor med 6 ord/fraser/meningar och bild per sida.

Se bildexempel nedan:

 

Exempel från olika sidor av lektion 5, genomgång och förhör.

 

Appen har många bilder och täcker stora delar i språkinlärning. Bilderna kan vara till stor hjälp att använda i genomgångar. Bilderna är interkulturella och det är uppskattat att det är bilder på personer från olika delar av världen.

I förhörsfunktionen där det gäller att välja rätt bild är dock svårt att urskilja vilken bild som passar, eftersom flera bilder passar påståendet när det är samma bild men med olika fokus. För exempel, se bildspelet ovan med exempel på bilder från lektion 5.

Det går inte att sudda och skriva om i skriva-delen i förhör om man skulle skriva fel eller missa någon bokstav, istället dokumenteras det som fel.

Det vore enklare om man kunde växla mellan metoderna för förhör i själva lektionerna utan att ta sig till startsidan.

Ett plus vore om man kunde ändra (helst förstora) teckensnittet. Det vore även önskvärt att man kunde skapa användare så att fler kan använda appen och följa individuell progression. Jag har även svårt för att se en tydlig progression i svårighetsgraden i lektionsuppläggen.

Appen är bra och uppskattad av eleverna, dock har den en del utvecklingsområden och får därför en stark trea i betyg.

Tänk utanför appen

  • En elev tog initiativet och ville gärna skriva alla ord, fraser och meningar i en skrivbok för att memorera stavning och översätta till sitt modersmål. Det kan vara ett sätt för att också bearbeta tolkningen av bilder i appen.
  • Koppla verktyget till projektorn och använd appen för genomgång i helklass, för att synliggöra tolkningar av bilder och för att arbeta med språket tillsammans, så att det inte tenderar till att begränsas till att bli isolerad färdighetsträning.
  • Välj en bild, exempelvis mannen som läser tidningen. Visa bilden för eleverna och ställ frågor för att väcka nyfikenhet och diskussion mellan eleverna:
    – Vem är mannen?
    – Var är han? Vilket land? Varför tror du det?
    – Hur känner han sig? Hur ser du det?
    – Var var han innan bilden togs? Var ska han sedan?
    – Kan du beskriva hur han ser ut? Vad kan du berätta om den här mannen?
    – Skriv en berättelse med mannen på bilden!
  • Träna hörförståelse: Välj ut 3 bilder med personer från appen, visa bilderna snabbt för eleverna som bild 1, bild 2 och bild 3. Beskriv sedan personerna och låt eleverna gissa vilken bild som du beskriver.

Undervisningens syfte

SvA Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal och begrepp.

SvA Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Förmågor som eleverna ska utveckla

SvA Utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal och begrepp

SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

4 Responses to Svenska på en månad – Träna grunderna i svenska

  1. Marija skriver:

    Många bilder i appen är otroligt sexistiska, hoppas någon påpekar detta för apputvecklarna!!!

  2. Tack för din kommentar! Vi föreslår att du vänder dig direkt till apputvecklarna för att få dem att förbättra sin app. http://www.learnlikekids.com/contact

  3. Marija skriver:

    Jag trodde att det var ni på Skolappar som hade det övergripande ansvaret för de apparna som recenseras och läggs ut på Skolappar!

  4. abdallah skriver:

    tack så mycket

Facebook
Twitter
Recensenter