Användningsområden

VoiceThread är ett helt fantastiskt verktyg som hjälper dig att skapa bild- och videopresentationer, men med den extra finessen att du sedan inbjuder andra till att kommentera och delta i presentationen i form av text, ljud, och/eller film.

VoiceThread är från början ett webbaserat verktyg, och oavsett om du använder webben eller appen måste du skapa ett användarkonto. Ett gratiskonto har vissa begränsningar. I appen innebär en att du kan skapa fem fria presentationer, därefter betalar du 22 kronor för fem nya.



Appen är enkel att navigera i och de olika funktionerna är känns väldigt intuitiva. Du behöver ha tillgång till uppkoppling för att kunna använda appen. Du kan skapa en ny presentation, söka efter andra presentationer och hantera dina tidigare presentationer.

VoiceThread passar för från förskolebarn till vuxna, och i alla ämnen. Jag ser otroligt många användningsområden. Du, eller dina elever, behöver i princip bara ha något att berätta, visa upp, reflektera kring eller diskutera, och sedan är du redo för att starta din första VoiceThread. Eleverna kan arbeta med kamratbedömning på ett enkelt sätt, och du som lärare är hela tiden delaktig i processen. Kanske ska du och ditt arbetslag diskutera läroplanens förmågor genom VoiceThread?

Här kan du se ett inbäddat exempel när klass 1A från Backaskolan i Ystad läser upp sina vårdikter och sedan berättar kring bilden.

Mats Nilsson på Fredrikshovs Slotts skola gav sina elever i uppgift att analysera bilder i arbetsområdet Globalisering.

Tack vare de kollaborativa möjligheterna och det enkla och tydliga gränssnittet i appen får den en femma av mig i betyg.

Funktioner

  • Skapa din presentation med en eller flera bilder och/eller filmer.
  • Låt andra ta del av och delta i presentationen genom att kommentera med text, ljud eller film. Rör skärmen och rita eller skriv till kommentaren för att förstärka det du vill få fram.
  • När du sparar din VoiceThread hittar du den både i appen och på ditt konto på webben. Genom webben har du sedan möjlighet att dela den med andra genom att skicka länken eller bädda in den på exempelvis en blogg. Från lärplattan kan du mejla din VoiceThread.
  • Du får notiser när någon kommenterar i en VoiceThread.
  • Här får du support kring allt från hur du skapar ett konto till hur du kommenterar och delar din VoiceThread.

Starta en ny presentation genom att klicka på plustecknet. Ladda upp filer från din bildström.

Välj hur du vill kommentera genom att trycka på plustecknet i pratbubblan. Skriv, spela in eller filma. Rita med fingret på skärmen samtidigt.

Tänk utanför appen

Jag uppskattar appen eftersom den är inkluderande. Alla elever får, genom de generösa möjligheterna att kommentera, spela på samma arena med samma förutsättningar. Du som pedagog kan ge mycket tydliga instruktioner till eleverna, som förstärks med både text, ljud och bild. De blir tillgängliga för alla.

Undervisningens syfte

Sv SvA Mspr En Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga.

Sv SvA Mspr En  Undervisningen ska bidra till att stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till det egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Sh Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utifrån personliga erfarenheter och aktuella händelser uttrycka och pröva sina ställningstaganden i möten och andra uppfattningar.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Mspr En  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA Mspr En  Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Bl Undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder.

Sh Uttrycka och värdera olika ståndpunkter.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

4 Responses to VoiceThread – Samarbeta, diskutera, presentera

  1. Jesper Isaksson skriver:

    Voicethread är riktigt intressant. Jag har följt utvecklingen av det under ett par år faktiskt och det blir bättre och bättre. Helt klart ett verktyg att använda som lärare på olika sätt. Plötsligt behöver läxförhör inte ske i klassrummet en bestämd dag (som i exemplet från Fredrik Hovs). I like!

  2. Mattias skriver:

    Jag tycker också att utvecklingen av Voicethread har tagit stora steg framåt och att appen nu har många användningsområden, precis som du skriver.

  3. Ulrika Jonson skriver:

    VT är en av de appar som jag upplever som den mest inkluderande och kreativa av de appar jag provat över tid hittills.

  4. Jessica skriver:

    Det låter som en väldigt spännande, rolig och användbar app. Lite trist att det ska kosta pengar efter fem presentationer. I det stora hela är ju fem presentationer ganska lite… / Jessica

Twitter
Recensenter
Facebook