Användningsområden

Denna trevliga app får algebra att bli roligt. Genom att dra eller klicka på siffror och variabler, tränar du på grunder som räkneordning och förenkling av uttryck, till lite mer avancerade ekvationer.

Du börjar med att gå igenom en viss lektion. När du valt lektion kan du först välja alternativet ”Förklara” där du får instruktioner steg för steg hur du gör. När du sedan är redo kan du markera ”Öva” och får då slumpmässigt övningsuppgifter på detta område. Övningen gör du genom att trycka eller dra på operatorer eller siffror. Du kan ångra en tryckning och starta om övningen. Om du trycker på fel operator vid exempelvis addition och subtraktion händer ingenting. Du kan prova dig fram tills du väljer rätt ordning. Man kan också lägga till egna uppgifter och sedan lösa dem.En pedagogisk svaghet i appen är att det inte går att addera/subtrahera med samma tal i både höger och vänster led då man löser en ekvation. Detta kan förstärka missuppfattningen att man ”flyttar över” tal till andra ledet. För att förkorta ”stryker” man tal i både täljare och nämnare och där bör man som pedagog ha gått igenom att det handlar om division av samma tal i både täljare och nämnare.

Ett önskemål om en förbättring av appen hade alltså varit att man kunde koppla på/av en funktion som fick appen att addera/subtrahera båda led vid ekvationslösning och dividera både täljare och nämnare med samma tal då man förkortar ett bråk.

En av de pedagogiska styrkorna som jag särskilt vill lyfta fram är att den visar distributiva lagen mycket snyggt.

Jag ger Algebra Touch en stark fyra i betyg.

Funktioner

 • Träna på algebra med touch-teknik.
 • Lektioner som går igenom hur du gör steg för steg.
 • Slumpmässigt genererade övningsuppgifter.
 • Skapa dina egna uppgifter att arbeta med.
 • Appen går igenom: Förenkling, lika termer, kommutativitet, ordningsprocedurer, faktorisering, primtal, förkortning, variabler, grundläggande ekvationer, distribution, bryta ut och substitution.

Tänk utanför appen

 • Man kan använda färdiga uppgifter som eleverna kan få skriva ner en problemställning till, t ex ”Konstruera en uppgift som löses med denna ekvation”.
 • Eleverna kan få berätta och demonstrera steg för steg hur man löser en uppgift och använda korrekt matematisk terminologi.
 • Eleverna kan konstruera egna uppgifter, som sedan kompisarna kan lösa.

Undervisningens syfte

Ma Utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Ma Eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem.

Ma Utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Ma Utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

2 Responses to Algebra Touch – Lär dig algebra på olika nivåer

 1. Bettina skriver:

  Super!
  Vilka bra tips!

 2. Christina Hansson skriver:

  Kanonbra!! Jag skall visa denna för eleverna!
  De som är osäkra kan få väldigt bra träning!!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter