I den här recensionen skriver jag om, och jämför, några appar där man har möjlighet att anteckna och samtidigt ta upp ljud via inspelning. Apparna skiljer sig inte nämnvärt åt, men det finns en del skillnader som kanske gör att man föredrar den ena appen framför den andra. Det kan t ex vara layouten, möjligheten att mappa sina anteckningar, möjligheten till att pausa och att kunna göra flera inspelningar eller på vilka sätt det går att exportera anteckningen.

Testade appar

Funktioner i jämförelse

Jag har gjort en grundläggande jämförelse över funktionerna i de fyra apparna. Klicka på bilden för att förstora den.

Jämförelsetabell

Tabellen är layoutad av Jens Ode.

Sammanfattning

Av de testade apparna tycker jag att valet av app avgörs av ålder och hur man vill använda appen. För yngre elever tycker jag att SoundNote är bra med sin enkla layout. För den som vill göra en snygg anteckning och inspelningen bara är en extra fördel, hade jag valt Notability. MentalNote är för den som alltid gör sina anteckningar i kronologisk ordning. Det är ganska rörigt att gå tillbaka och lägga in anteckningar och ljudinspelningar annat än kronologiskt. Detsamma gäller AudioNote eftersom anteckningarna tidstämplas. Det går att hoppa tillbaka i sin anteckning och skriva och få den rätt tidstaggad men det kan inte vara lätt att senare lyssna på sina anteckningar när anteckningen anger en ordning och inspelningen en annan tänker jag. I de andra tre apparna är det så att anteckningen är en enhet för sig och ljudet en egen och då uppstår inte det här problemet.

När det gäller fildelning upplever jag att URL-länken är smidigast vilket gör att jag väljer SoundNote eller AudioNote. Av dessa exporterar AudioNote i ett lite annorlunda filformat, caf.

Den enda app som inte har möjlighet att öppna texten i annan app är SoundNote. Annars är jag väldigt förtjust i dess enkelhet. Du kan anteckna, spela in ljud och enkelt dela eller föra över till annan enhet. Du kan inte rita eller infoga bilder och det finns inte många bakgrundsval eller olika färger på pennor. Trots detta är appen en favorit för mig.

Har man däremot ett stort behov av anteckningsapp med ljudinspelning så tycker jag att AudioNote är det självklara valet. Man får ta sig lite tid att lära sig alla inställningar för här finns alla funktioner som de andra apparna har samt en riktigt värdefull: att kunna tidstagga sina anteckningar.Verktyg
Anteckna

2 Responses to Anteckna i plattan – En utvärdering av anteckningsappar

  1. Sandra Arvidsson skriver:

    Kul att du gör en jämförelse! Bra, den ska jag ta till mig!
    Jag har använt AudioNote, dels för mig själv och dels för elever med dyslexi. Jag använde den vid de muntliga proven i matematik och när jag själv var på intressanta föreläsningar. Lätt att ”spola tillbaka” och lyssna precis där jag vill, lätt att skriva och lägga till bilder.

  2. Annelie skriver:

    Vad kul att recensionen kommer till nytta. Prova gärna någon av de andra. /Annelie

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook