Användningsområden

Många har ett behov av att skriva påminnelselistor till sig själva. Hur listningen ska fungera kan bero på vad man ska ha den till. Om man bara vill skapa en lista för inköp kan man t ex använda en av alla de appar som finns för just det ändamålet eller en enkel listapp som t ex den förinstallerade appen ”Påminnelser” eller appen ”Clear”. I båda dessa kan du skapa olika listor och det är enkelt att stryka på listan (och ha dem kvar överstrukna eller som slutförda) och att rensa bort saker från listorna.

För skolbruk kan det krävas lite mer än en ”inköpslist-app”. Men i ”Påminnelser” kan du också sätta prioriteringsordning och påminnelsetid. Den förinstallerade appen är alltså väldigt bra om man bara lär sig manövrera den. Men jag har tittat närmare på en annan app som heter Any.DO.Här kan du skapa mappar för dina listor. Uppgifterna i dina listor kan du även få uppradade i tidsordning, vilket kan vara väldigt användbart för prioriteringen. Annars kan du markera via två utropstecken att uppgiften är prioriterad. Det som då händer är att texten rödmarkeras för att synas lite bättre när du expanderar din lista. Uppgifterna i dina mappar kan du lätt byta ordning på genom att dra dem till den position du vill. Du kan ange geografisk plats för var uppgiften ska utföras eller var du ska befinna dig för att få en påminnelse. Uppgifterna kan du ställa in som återkommande exakt vilka dagar du vill.

Det går alldeles utmärkt att tala in det du vill lägga till på din lista. Tal-till-textfunktion finns alltså.

Dra uppgiften till höger för att stryka den och dra åt andra hållet för att återhämta den. Skaka på enheten för att ta bort alla strukna uppgifter eller tryck på krysset.

Appen har många bra funktioner och jag gillar att man kan se sina uppgifter både i mappläge och i tidsordning. Det är också den enda listapp jag hittat som har tal-till-textfunktion. Jag tycker att appen är så pass avancerad att det tar lite tid att lära sig den och den passar absolut inte för yngre elever. För yngre tycker jag att den inbyggda appen ”Påminnelser” passar mycket bättre. Jag ger appen en fyra.

Funktioner

 • Eget konto.
 • Gör många olika mappar.
 • Lägg in uppgifter i mappar.
 • Lägg in uppgifter via tal-till-text.
 • Se hur många uppgifter som finns i varje mapp eller expandera för att se precis vilka de är.
 • Få en lista med uppgifter i tidsordning.
 • Ställ in prioritering av/på.
 • Ställ in när du vill ha en påminnelse: viss tid eller när du anländer/avgår från vald plats.
 • Skriv anteckningar till din uppgift.
 • Bjud in vänner till din uppgift.
 • Koppla samman med en chromeextension för att kunna se dina listor även vid en dator.
 • Stryk igenom att dra åt höger på din lista.
 • Återhämta strukna saker genom att dra åt vänster.
 • Radera strukna uppgifter genom krysset eller skaka på din enhet.
 • Strukna uppgifter finns listade via inställningar.
 • Välj ett vitt/blått eller svart/vitt tema.
 • Siffersymbol utanpå appikonen för vald mapp, dagens uppgifter eller alla uppgifter. Eller ta bort siffersymbolen helt.
 • Stående eller liggande versioner som ser väldigt olika ut.
 • Liggande version visar mappar med uppgifter men även dina kalenderuppgifter.
 • Många olika språk.

Undervisningens syfte

Lgr11 Skolans mål är att varje elev tar ett personligt ansvar för sina studier och sin arbetsmiljö.

Lgr11 Läraren ska utgå från att eleverna kan och vill ta ett personligt ansvar för sin inlärning och för sitt arbete i skolan.

Lgr11 En viktig uppgift för skolan är att ge överblick och sammanhang.

Lgr11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd, och samverka för att göra skolan till en god miljö för utveckling och lärande.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Lgr11 Läraren ska tillsammans med eleverna planera undervisningen.Förmågor
Planera

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

4 Responses to Any.DO – Ha koll på dina uppgifter i listor och mappar

 1. Bra recension! Men du missar att nämna det som jag tycker är det bästa med Any.DO och som får mig att välja den före andra appar. Det finns ju något som heter ”Any.DO Moment” som man kan välja att köra vid ett visst klockslag varje dag. Först tyckte jag att det kändes dumt och onödigt, men det är grymt bra. Då får man gå igenom alla uppgifter som man ännu inte lagt påminnelse på eller där påminnelsetiden passerats, och markera om de är klara eller skjuta påminnelsen på framtiden.

  Det grymma med detta är att man snabbt kan lägga in uppgifter i farten utan att behöva ställa in tid för påminnelser, för det får man möjlighet att göra vid nästa Moment. Sedan händer det ju alltid att man får påminnelse om en uppgift men glömmer att utföra den, och med andra appar kan det dröja innan du upptäcker detta. Med Any.DO upptäcker du vid nästa Moment (antagligen nästa morgon) att uppgiften inte är utförd, och du får chans att ställa in ny tid. Alltså ingen risk att man missar grejer!

  Ett Moment tar kanske en minut att gå igenom, och när man är klar vet man precis vilka saker man behöver göra under dagen och man kan släppa andra saker som man har satt ”påminn mig nästa vecka” på, för de tas inte med i Moment på resten av veckan.

 2. Annelie Médoc skriver:

  Tack så mycket för ditt tillägg till min recension. Any.DO moment är en bra funktion och du beskriver den bra ovan. Tack! /Annelie

 3. Tack för recensionen, denna app ska vi framöver ha med på vår applista för elever i behov av särskilt stöd!

 4. Annelie Médoc skriver:

  Vad kul att höra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook