Användningsområden och funktioner

Om du tror dig ha behov av att publicera och dela video strömmande på internet bör du ladda ner appen Bambuser. Bambuser är en mycket lättanvänd och genial tjänst som låter andra se dina webbsändningar, både live och i efterhand. För att kunna använda tjänsten behöver du skapa ett konto, vilket du kan göra direkt i appen eller på bambuser.com. Tjänsten är gratis för privatpersoner.

  • När du startar en webbsändning med hjälp av din iPad kan vem som helst från hela världen följa det du filmar på bambuser.com.
  • Via bambuser.com hittar du inbäddningskoden för just dina filmer och den koden kan du sedan klistra in i bland annat bloggar, på Facebook eller på Twitter. Det betyder att det du filmar automatiskt också hamnar på till exempel skolans eller klassens hemsida.
  • Du kan interagera med dina tittare genom en chattfunktion.
  • Du kan välja om det du filmar ska publiceras live eller inte, och du kan välja att ha ett privat konto som inte alla har åtkomst till.

BambuserMöjligheterna med Bambuser är många. I skolan kan du direktsända redovisningar, lektioner, avslutningar, studiebesök, raster, luncher… Tänk eleven/föräldern/släkten som är frånvarande men som ändå kan ta del av det klassen gör. Här är ett exempel på hur jag har använt Bambuser i undervisningen:

Du kan också använda Bambuser som utgångspunkt för en diskussion med eleverna om hur tillgång till medier kan stärka demokratin, och öka elevernas kunskaper om oroliga platser i världen. Läs mer på Mediekompass.

Hela världen kan ta del av dina filmer, men tänk på att du också kan ta del av andras. I ett arbete om till exempel fåglar kan du enkelt, genom att använda Bambusers sökfunktion, hitta livesändningar från fågelbon.

Naturligtvis bör alla pedagoger som på olika sätt använder foto och film i skolan ha i åtanke att det kan finnas elever som inte får eller vill finnas med i publika sammanhang på internet.

Tänk utanför appen

Visionen med Bambuser var att skapa ett demokratiserande verktyg. Om eleverna själva får välja att livesända – vad väljer de då och varför?

Undervisningens syfte

Sh Tillägna sig kunskaper om värden och principer som utmärker ett demokratiskt samhälle.

Bl Få erfarenhet av visuell kultur där film ingår.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sh Reflektera över mänskliga rättigheter samt demokratiska värden.Förmågor
Reflektera

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook