Användningsområden och funktioner

I Bokstavslek tränar du den fonologiska medvetenheten genom att koppla olika ljud till bokstav. Appen är uppbyggd i tre delar: Koppla ljud till begynnelsebokstav i ord, Stava till ordet och Vilken bokstav fattas i ordet. Det går att ställa in om du vill träna med bokstäverna som versaler eller gemener, vilket gör att fler åldrar har möjlighet att ta del av de övningar som finns att tillgå. När jag öppnar appen kommer jag till en yta där jag kan välja att göra mina inställningar först, via den tudelade pilen.

IMG_0395



När du värmt den översta ikonen i 2 sekunder, uppenbarar sig inställningarna och arbetet i appen kan börja genom att du väljer språk, om bakgrundsljudet eller musikljudet ska vara på eller av, om du ska arbeta med stora eller små bokstäver samt svårighetsgrad i arbetsmomenten. I övningarna kan man variera antal bokstavsbubblor och längd på ord i övningarna. I de olika nivåerna ställer man in enstaviga ord, tvåstaviga ord eller ord med konsonantförbindelse. I appens övningar finns inte med ljudstridiga ord som t ex ord med -ck, -ng, -sj eller -tj.

Inne i varje övning finns det ytterligare en inställning och den finner du under ikonen högst upp i högra hörnet.

IMG_0392

I ”Koppla ljud till begynnelsebokstav” ställer du in om du vill att ljudet på bokstaven i bubblan ska kopplas till ett ord eller till en bild (”fisk” som ord, eller som bild). I ”Stava till ordet” ställer du in om du vill ett urval av bokstäver att stava med eller om du vill ha hela alfabetet att välja bokstäver ifrån. I ”Vilken bokstav fattas i ordet” ställer du in vilken bokstav som skall vara utelämnad i orden som övas. Den utelämnade stjärnan visar vilken bokstav som är utelämnad. Se bild nedan.

IMG_0394

Appen ger träning i ordigenkänning, språklig medvetenhet och i att sätta ord på saker. En utveckling av appen skulle kunna vara att det går att byta typsnitt. Det typsnitt som är valt i appen visar lilla ”t” som ett kors. Efter att användaren har klarat av en spelplan, spelas ett liten trudelutt upp som belöning. Den belöningen anser jag borde utvecklas, eftersom en del elever behöver en något tydligare belöning, t ex i form av ljud och bild. Ytterligare en utveckling av appen skulle även kunna vara att låta orden få en eller ett framför sig: en ekorre, en dörr, ett tåg etc. Det ger en ingång till samtal på basnivå i grammatik. Det skulle ge ytterligare dimensioner till en app som redan är bra. Jag appen betyget 4.

Det finns flera språk att välja på:

  • Engelska
  • Tyska
  • Danska
  • Italienska
  • Nederländska
  • Svenska
  • Spanska
  • Norska
  • Portugisiska
  • Polska

För att du ska veta hur många övningar du genomfört, syns antalet övningar du gjort i en grön cirkel i högra övre hörnet på varje spelplan.

Att tänka utanför appen känns nästan i svåraste laget, då appen är en så tydlig med vad den övar i sig. Jag tänker ändå det skulle vara intressant att använda appen för att göra jämförelser mellan språk, jämföra sitt modersmål med sitt andra språk på ordnivå. I moderna språk, tyska och spanska i detta fall, skulle det kunna gå att träna sig precis som vi kan göra i vårt eget språk svenska. Frågan är bara om bilderna blir för barnsliga. I särskolans träningsinriktning vore det intressant att se hur appen skulle fungera vad gäller att koppla bokstav till ljud.

Appen passar för undervisning på SFI om man arbetar med grupper som är i början av sin läs- och skrivutveckling.

Undervisningens syfte

Sv Ml SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

En Mspr  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär bland annat att förstå talad och skriven engelska.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Appen övar flera förmågor som är svåra att koppla till läroplanens text. Men den fonologiska och den begreppsliga förmågan tränas med stöd av appen, samt förmågan att förstå samband mellan ljud och bokstav.

Sv SvA En Ml Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Twitter
Recensenter
Facebook