Användningsområden

Att göra egna e-böcker är som att skapa för framtiden. Idag kan vi arbeta på flera sätt med att göra böcker i lärande syfte. Vi kan välja att låta våra elever arbeta på ersättningsnivå, dvs förflytta det vi kan göra med penna och papper till en maskin. Men vi kan även tänka i flera nivåer. Vi kan göra böcker som som vi kan dela med andra genom att ladda upp boken via t ex mejl och iTunes. På det sättet kan boken få större spridningseffekt och vi har möjlighet att arbeta vidare med tankar om det virala klassrummet samt hur texter kan påverka.

Att t ex arbeta med stenåldern, ta reda på fakta och skriva om dessa. Sedan leta efter relationer mellan stenålder i Norden och samma period i övriga Europa, ev högkulturerna vid Eufrat och Tigris. Då kan vi börja sätta ord på våra jämförelser och se vad som hänt över tid historiskt sett. Att skriva ned våra iakttagelser och börja ställa reflekterande frågor till texten, för att sedan kunna dela våra frågor via vår bok i ett mejl till en forskare eller sakkunnig i ämnet.Förutsatt att mottagaren har appen installerad kan mottagaren via mejlet ladda in vår bok i sin app och börjar arbeta med våra frågor, för att sedan i sin tur kunna sända en redigerad bok tillbaka till oss. Levande böcker på mer än ersättningsnivå är fullt möjligt idag, och igår, och vi får revidera vad är en bok kan vara idag och i framtiden.

I appen ”Book Writer – eBook, PDF creator” kan du göra böcker med foto, film, ljud, musik och text. Dina foton kan du skala upp och ned, flytta och rotera genom att dutta på dem.

Du delar dina böcker via iTunes eller via mejl. Vill du läsa dina böcker lägger du dem i iBooks – en gratis app som du behöver för att läsa dina alster. Kanske vill du registrera din bok i iTunes? Med Book Writer appen är det möjligt.

Jag önskar att det fanns fler möjligheter att redigera bild och text. Delningsmöjligheterna är utmärkta.

IMG_0230

Det är en bra app för att göra multimodala böcker i, rätt och slätt, inga krusiduller med att byta typsnitt, färg och bakgrundsfärger. Kanske trist, men rent och enkelt. Book Writer får betyget 4 av mig.

Funktioner

För att beskriva hur Book Writer fungerar har jag tagit hjälp av  Snapguide.

Check out How to Make a Book I Book Writer App for iPad. by Ulrika Jonson on Snapguide.

Tänk utanför appen

Book Writer ger dig möjligheter att arbeta med multimodaltext, bild och ljud. Inte bara tryckta böcker med svart text. Jag ser framför mig hela skolbibliotek med multimodala böcker som är tillgängliga för olika typer av läsare och lyssnare.

Tänk dig en bok med bilder fotograferade rakt in i boken. Till dessa bilder på samma sida svart tryckt text och sedan läser ni in texten som ljudfil. Varför inte använda Book Writer i svenska som andraspråk, modersmål eller moderna språk?

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad en bok kan vara idag.

Undervisningens syfte

Jag upplever att appen Book Writer går att använda i alla olika ämnen och tematiskt och jag vill koppla den till Lgr 11 på det här sättet:

Lgr 11 Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter och kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.

För att vara mer konkret kopplar jag även Book Writer till språk även om den här appen kan användas i alla ämnen.

Sv SvA Ml  Undervisningen skall stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska respektive på modersmålet.

En Mspr  Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet till en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talat och skrivet språk.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Ml Mspr Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA En Ml Mspr Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter