Detta inlägg kartlägger symbolhanterande matematikappar för iOS. Vissa av dem finns även till Android, Windows Phone och/eller i online-varianter, vilket i dessa fall också anges.

Med symbolhantering avses förmågan att exempelvis förenkla 3x+2x till 5x, och inte bara beräkna uttryckets värde för ett visst värde på variabeln x. Den engelska termen för detta är CAS – Computer Algebra System – vilket ofta används i programvarors och miniräknarmodellers namn. Symbolhantering blir mer eller mindre synonymt med algebra, vilket gör detta inlägg mest relevant för högstadiet och uppåt.

Följande appar ingår i undersökningen:

Var och en av apparna kommer presenteras i text och med en kort demonstrationsvideo, och i slutet görs en sammanställning över apparnas funktionalitet. Om du vill veta mer om en specifik app så innehåller textbeskrivningen en länk till den aktuella appens hemsida.

Notera att samtliga appar i denna artikel visar algebran ”naken”. Det finns också ett stort pedagogisk värde i appar som låter dig utforska reglerna mer indirekt såsom Dragon Box och Algebra Touch, men dylika appar ingår inte här

Math 42

Math 42 har inte fått så mycket uppmärksamhet i Sverige, men internationellt har den nått väldigt hög street cred för sin delstegsvisning, enkelheten med vilken du väljer vad du vill utföra på uttrycket, och de integrerade definitionerna. Den har också interaktiva övningar. Tröskeln kan upplevas hög inledningsvis, men när eleverna väl är igång med Math 42 så är hjälpen de kan erhålla väldigt stor!

http://youtu.be/vTEukEUI27s

Math42 finns endast till iOS, men de jobbar på en onlineversion.

PocketCAS

Tänk en klassisk grafritande miniräknare i app-form, och du vet vad du har att vänta både vad gäller styrkor och svagheter. PocketCAS är en kompetent app, inte nytänkande men rejäl och med en uppsjö funktioner du kan utföra på uttrycken.

http://youtu.be/kPnTanFvsRk

PocketCAS finns till iOS och Mac, men inte till Android.

Photomath

Photomath rönte en del uppmärksamhet när den lanserades. Rikta mobilens kamera mot en ekvation, och vips blir du presenterad med lösningen i delsteg! Funktionalitetsmässigt är appen dock väldigt begränsad; du kan inte mata in uttryck manuellt, och kameran kan inte läsa av handskriven matematik. Med andra ord kan den bara användas på tryckt eller utskriven text. Appen är också matematiskt begränsad, och klarar ingenting knepigare än linjära ekvationer. Men delstegen presenteras snyggt och som gimmick är kameraavläsningen ganska läcker!

http://youtu.be/C1wVroDUe0o

Photomath finns till iOS och Windows Phone, och en Androidversion ska komma under våren 2015.

Mathway

Mathway.com är en webapp i samma stil som Wolfram Alpha. Denna app har motsvarande funktionalitet som hemsidan, men kräver liksom hemsidan en prenumeration för att få tillgång till alla funktioner. Att visa delsteg i förenkling och ekvationslösning är en sådan funktion som är låst bakom betalväggen, vilket minskar dess värde för elever ganska rejält.

http://youtu.be/SGps9I9xOcI

Mathway kan som sagt köras online, och det finns appar till både iOS och Android (både Google Play och Amazon App Store).

Wolfram Alpha

Förmodligen känner ni redan till Wolfram Alpha, hemsidan som låter dig köra Matematica (och en väldig massa annat) direkt i webbläsaren. Denna app är ett fönster mot hemsidan, det vill säga den kräver en internetuppkoppling. På hemsidan är delstegsvisning (och viss annan funktionalitet) låst bakom ett prenumerationskonto, men appens engångskostnad på 22 kronor ger dig tillgång till delstegen. Detta gör appen till ett bra köp även för dig som redan använder hemsidan men utan att prenumerera.

http://youtu.be/xKuyb2ALzvU

Appar finns till alla stora plattformar: iOS, Android (Google Play och Amazon) och Windows Phone.

Polynom

Av de åtta apparna i denna undersökning är Polynom den simplaste; det enda du kan göra är att mata in ett uttryck och få det förenklat, med viss info kring delsteg. Men just enkelheten gör den väldigt lätt att använda, och om det är just en enkel algebraisk förenkling du är ute efter så är Polynom ett tacksamt verktyg.

http://youtu.be/szQ3bip7PsU

Polynom finns endast till iOS.

Algebra Explorer

Denna app är skapad av artikelförfattaren, så läs denna beskrivning i det ljuset! Algebra Explorer förenklar de uttryck du matar in, och visar delsteg i förenklingen. I stil med Math42 har appen en integrerad ordlista och förklaring över de olika räknereglerna. Algebra Explorer kan köras gratis direkt i webbläsaren på hemsidan vilket fungerar även via mobilen, så iOS-varianten behöver endast köpas om du vill ha en offline-version.

http://youtu.be/16OMbHljKck

En Androidvariant ligger i planerna, men i dagsläget finns Algebra Explorer endast till iOS och online.

Symbolic Calculator

Precis som PocketCAS så är Symbolic Calculator en app-version av en klassisk grafritande miniräknare. Fördelarna och nackdelarna är desamma; en uppsjö av funktionalitet, men som inte drar nytta av det nya mediet.

http://youtu.be/TXQ5ViXvtiA

Symbolic Calculator finns både till iOS och till Android.

 

Sammanställning

Här följer en mer detaljerad översikt över funktionaliteten i de olika apparna:

cas_sammanställning_stor

 

  • Graf: appen kan visa grafer för de inmatade uttrycken.
  • Förklaringar: appen innehåller ordlista och/eller definitioner som kopplas till uträkningar alternativt kan läsas fritt.
  • Svenska: appen kan köras med svenska som språk. Samtliga appar har engelska, och vissa även ytterligare språk.
  • Delsteg: appen kan visa delsteg i uträkningar. Notera att detaljnivån på delstegen varierar kraftigt.
  • Övningar: appen innehåller interaktiva övningar som låter dig träna på olika räkneregler.
  • Offline: appen kräver inte internetuppkoppling utan fungerar offline.
  • Engångsköp: appen har inte en prenumerationsmodell.
  • Välja åtgärd: appen låter dig välja vad du vill göra med det inmatade uttrycket (faktorisera, förenkla, etc). Appar som inte stödjer detta kommer alltid förenkla/lösa uttrycket.

Oavsett vilken app du väljer så är det väl spenderad tid att bekanta sig med ett CAS-verktyg på din mobil eller surfplatta. Tröskeln kan ofta vara för hög att gå iväg och hämta Ti-82:an, men mobilen är ju alltid med! Det har hänt väldigt mycket inom apputvecklingen i CAS-världen, och en bra app kan vara ett stort stöd i algebrainlärningen.



Twitter
Facebook
Recensenter