Användningsområden

ClaroSpeak är en talsyntes som ger möjlighet att få text uppläst från ett dokument. Text från webben kan kopieras och klistras in i appen för att få uppläsning. Text markeras efterhand som den läses upp, ord för ord, meningar eller rullande markering i valfri färg. Du kan också få skrivstöd så att talsyntesen läser upp ord och/eller meningar efterhand som du skriver. Storlek på texten kan ändras både vid uppläsning av dokument och då man skriver text. Du kan också välja färg på text och bakgrundsfärg på dokumentet. Skrivytan är ren, tydlig och täcker hela skärmen på iPad.

Jag ger ClaroSpeak betyget 4.ClaroSpeak

Funktioner

 • 5 st röster följer med appen varav två svenska och en engelsk. Rösterna fungerar även offline. Hastighet på uppläsning kan ställas in. 
Röster på andra språk kan köpas till för 15 kr/st.
 • ClaroSpeak kan läsa pdf-filer.
 • Visuella inställningar kan göras enligt ovan av text och bakgrund.
 • Dokument kan sparas både som textfil och ljudfil. Du kan också välja att spara  och dela texten i Dropbox.
 • Dokument kan också delas via mejl, till Evernote eller genom att sms:a texten.
 • Dokument kan hämtas in till appen via Dropbox. Bilder följer inte med.
 • Dokument som t.ex. sparats i en skolportal kan öppnas och därefter väljer man ”Öppna i ClaroSpeak”. Inga bilder följer med till appen. Text som öppnas i ClaroSpeak läses upp och blir redigerbar, även om det är en pdf. Det innebär att om du som lärare lägger upp ett dokument i skolportalen så kan eleven öppna det i ClaroSpeak, få uppläsning med markörmedföljning och dessutom skriva vidare i dokumentet med skrivstödsuppläsning, vilket t.ex. kan underlätta för elever som behöver uppläsning av olika prov.

Koppling till Lgr 11

Lgr 11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr 11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.Verktyg
Talsyntes

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

2 Responses to ClaroSpeak – Talsyntes med både lässtöd och skrivstöd

 1. Lisa skriver:

  Jättebra app där uppläsningen fungerar förhållandevis bra. var så glad att det ficka att välja engelska. Tyvärr kommer det bara upp svenska ordförklaringar fast man väljer engelsk uppläsning. Är det under utveckling tro?

 2. Menar du prediktionsordlista så går det att byta till engelsk ordlista under inställningar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook