Denna app innehåller i-app-köp som kan bli dyra! Vi rekommenderar alltid att ha köp inuti program avstängt. Läs hur man gör här.

Användningsområden och funktioner

Det finns en uppsjö av olika pussel- och labyrintappar på marknaden, Cross Fingers mixar det bästa av två världar. Cross Fingers är en klurig, utmanande och långlivad app som går ut på att du ska pussla ihop bitar på olika sätt så att de passar i ett markerat område. Ofta är vägen dit i form av en labyrint där det gäller att ta rätt bit i rätt ordning. Men inte nog med det! Cross Fingers utmärker sig genom att du ofta är tvungen att använda flera fingrar samtidigt för att du ska lyckas lösa uppgiften. Vissa block, de rödfärgade,  flyttar sig nämligen automatiskt tillbaka till sin ursprungsplats och måste hela tiden hållas på plats med ett finger, under tiden som du samtidigt måste flytta på de andra pusselbitarna. Det innebär att du måste använda flera fingrar och ibland korsa dem för att inte ”tappa” en pusselbit. Därav namnet Cross Fingers.

Cross fingersPusslen ligger i olika paket. I varje paket finns det 30 pussel. Det finns 24 paket. Det innebär att det är möjligt att spela 720 pussel. Från början är 8 paket tillgängliga. Du låser upp ett pussel genom att klara pusslet innan. När du löst ett helt paket får du 2 stjärnor. Du har 4 stjärnor från start. Stjärnor kan du använda för att låsa upp upp pussel, paket eller ändra utseendet på pusselbitarna. Att låsa upp ett pussel kostar 1 stjärna och att låsa upp ett paket kostar 3 stjärnor. Att ändra utseendet på pusselbitarna kostar också 3 stjärnor. Du kan köpa till extra stjärnor i App Store, för ett hutlöst pris. Du betalar 7 kronor för 3 stjärnor. För 250 stjärnor betalar du så mycket som 229 kronor! Observera att det är möjligt att klara och låsa upp alla 720 pussel utan att köpa till extra stjärnor för dyra pengar!

Cross fingers

För att du ska kunna använda flera fingrar samtidigt i Crossfingers så måste Multitask-gester vara avstängt. Du kan också välja att stänga av ljudet  under Inställningar

Cross fingers

Cross Fingers är riktigt rolig, beroendeframkallande och kräver en stor dos av logiskt tänkande. Svårigheten ökar relativt snabbt, så det blir en utmaning för både stor och liten. De yngre eleverna kan med fördel samarbeta kring appen, både för att utveckla förmågan att föra matematiska resonemang och argumentera. Den är extremt användarvänlig och intuitiv. Mina elever i årskurs 1 hade inga problem med att förstå tillvägagångssättet utan någon närmare introduktion av appen. Du har tillgång till nästan 720 olika spel i varierad svårighetsgrad, vilket gör att du inte spelar klart Cross Fingers i första taget. Appen är helt fri från reklam. Jag kan inte ge något annat betyg än en femma.

En liten guide över hur Cross fingers fungerar. Lycka till! Eller, Fingers crossed, menar jag såklart! 😉

Tänk utanför appen

När mina elever har fått utvärdera och recensera Cross Fingers har de själva fått tänka till över vad de utvecklar och blir bättre på när de jobbar med appen. De trycker särskilt på att de måste samarbeta med varandra. De tycker att de är mycket bättre tillsammans med någon annan än själva. Det tycker jag vi ska ta fasta på. Använd Cross Fingers som en samarbetsövning. Dessutom uttrycker de att de blir bättre på ”fingerträning”, det vill säga finmotoriken. Jag håller med! Vi är en klass som har jobbat mycket medvetet med vår grov- och finmotorik under årskurs 1, och Cross Fingers har funnit med som ett av momenten.

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma  Samtala omargumentera och redogöra för frågeställningar.

Eleverna tycker till

Elever från både låg- och mellanstadiet har tyckt till om Crossfingers på iPadpanelen.se.

 Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter