Användningsområden

Nu har Andrew Short även släppt ”Jungle Coins” på svenska. Det finns en hel serie färgglada, barnvänliga appar för de yngre barnen att använda inom ämnet matematik.

I appen finns fyra träningsområden. Dessa är: att hitta mynt, räkna pengar, jämföra mynt och att ge rätt växel. Övningarna stegras i svårighetsgrad så följaktligen lämpar sig ”hitta mynt” för de minsta och ovana pengahanterarna. I den övningen ska man hitta rätt mynt och flytta det över mittstrecket. Vilket mynt man ska flytta framgår av en text som också läses upp av en talsyntes. Om man inte hörde kan man klicka på texten för att få den uppläst igen. Pengarna går att vända på genom att man klickar på dem. Detta kan behövas för att se den sida där siffrorna finns.Precis som tidigare blir man belönad genom att det djur man valt ler och ryter till lite. Svarar man fel slokar djuret med öronen och samma rytande hörs. Djungelljudet som hörs i bakgrunden hela tiden irriterar mig, men det kan man stänga av. Tänk då på att inte stänga av allt ljud via volymknappen för då hör man inte instruktionerna eller belöningsljuden. Gå istället in under inställningar och stäng av det du inte vill höra. Valen är djungelljud, djurljud (rytandet), myntljud och röst (instruktionerna). Vill man ge barnen lästräning kan man kanske stänga av ljudet för rösten som läser upp instruktionerna.

Under inställningar kan du också välja en annan valuta och ett annat språk. Därmed kan appen användas med lite äldre elever för att visa och lära sig om andra länders mynt. Eller med elever som har ett annat språk än svenska som ändå ska lära sig handskas med svenska pengar. Denna första övning jag beskrivit ovan då kanske blir för lätt men det finns tre övningar till.

”Räkna pengarna” innebär helt enkelt att räkna summan av de pengar som syns på skärmen. Med ett spinnhjul ställer man in det rätta svaret och klickar på klar. Blir det för svårt kan man klicka på ny och då slumpas en ny övning fram. Detta är defaultläge, men man kan gå in och ändra att svar ska krävas eller att korrekt svar ska krävas. Man kan också gå in under inställningar och välja på tre olika svårighetsnivåer. Skillnaden mellan nivåerna är att det bara finns enkronor och femmor på nivå 1, alla tre mynt på nivå 2, och på nivå 3 kan du själv ställa in vilka mynt du vill ha.

Nästa övning är att jämföra mynt. Här gäller det att se på vilken sida av mittlinjen som summan är störst. Genom att, på snurrhjulet, välja mellan följande tecken: >, = och < väljer man sitt svar. Valet man gör läses högt. Det är jättebra för barnen att få höra begreppen ”större än” och ”mindre än”. Lite synd är det att man uttrycker sig ”jämför totalen av vänster och höger mynt”. Här skulle man ju formulerat sig så att man använder begreppet summa.

Den sista övningen kan vara rätt klurig. Här får barnen använda huvudräkning eller lära sig att räkna uppåt från summan till det som betalats för att finna ut mellanskillnaden. I instruktionsrutan kan det t ex stå: ”Du betalade 500:00 kr för ett föremål som kostade 747:00 kr. Dra rätt växel till höger sida. ” Detta är på svåraste nivån. På lättaste nivån ska man betala med 20 kr.

Fliken ”Lär dig” finns att välja i vänsterhörnet. Här presenteras mynten och deras värde i förhållande till de andra. Det presenteras visuellt med bilder av mynten. Lite synd är det att 10 kr = 5 kr + 5 kr, men inte 10 kr = 1 kr + 1 kr + 1 kr osv.

Appen är jättebra och jag hade verkligen velat ha denna när jag skulle arbeta med pengar med mina elever för några år sedan. Denna hade ersatt de träningskort jag tillverkat och som fick gå runt. Mynt hade jag inte heller så det räckte och blev över…

Djungelmynt skulle kunna utökas med sedlar och på något ställe skulle man använt sig av andra begrepp men i övrigt tycker jag att den är bra. Den får därför en fyra i betyg av mig.

Funktioner

 • Text och talstöd för uppgifterna.
 • Välj bland 3 st olika träningsnivåer: Enkronor + femmor och mindre summor, enkronor + femmor + tior och högre summor samt valfria mynt.
 • 6 st olika djuransikten att ha som uppmuntring.
 • Återkoppling genom leende eller ”slokörade” ansiktsuttryck på djungeldjur.
 • Positiv återkoppling i form av ett ”grattis” efter var femte svar om man vill.
 • Lägg in fler användare för att kunna anpassa och ställa in nivåerna i förväg.
 • Djungelljud, djurljud, myntljud och röst av/på.
 • Möjlighet att vända på mynten.
 • Svarsalternativ: Tillåt överhoppning, kräv svar eller kräv korrekt svar.
 • 4 st olika träningssätt.
 • Lär dig-skola.
 • 7 st olika språk att välja mellan.
 • 13 olika valutor att välja mellan och kanadensiska dollar att köpa till.
 • Historik över spelresultaten. Moment för moment eller alla rätt/fel uppspaltade för sig.
 • Möjlighet att e-posta eller skriva ut resultaten.
 • Återställa poängen för alla eller för varje spelare.

Undervisningens syfte

Ma  Utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen.

Ma  Utveckla ett intresse för matematik och en tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Ma  Utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga matematiska situationer.

Ma  Utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och med grundläggande matematiska begrepp.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.

Ma  Kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Ma  Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma  Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter