Användningsområden

Appen ser ut som ett pussel och ger en förståelse för hur man löser ekvationer utan att man förstår att det är det man gör. Spelet kräver inte några förkunskaper.

Spelet består av två sidor fyllda med olika slags kort. Från djur och basala symboler i form av tärningar, till siffror och bokstäver. Det finns även ett kort som föreställer en magisk box. Boxen skimrar för att man ska förstå att den är speciell. Målet är att boxen skall vara själv på den ena sidan, det gäller det att få bort de andra korten från den sida där boxen finns. För att få bort korten finns det en mängd regler som man skall känna till. Men reglerna introduceras en efter en vartefter man spelar. Det är som om man får tips på vägen och det känns aldrig svårt att komma ihåg den nya regeln. (T ex: “Varje kort har en mörk sida” = Inverterat.)För oss som sett algebraiska ekvationer tidigare inser att den magiska boxen är en symbol för X, men i spelet lär man sig detta via spelets regler och inte genom uppenbar matematik. Det är först senare som nummer, bokstäver och matematiska symboler börjar att dyka upp och boxen övergår till ett X. För varje nivå man löser växer en liten drake. Ju fler nivåer man löser, desto större blir draken och man blir även belönad med stjärnor efter varje nivå. Stjärnorna får man om man löser ekvationen rätt, dvs med rätt antal drag och rätt antal kort kvar på den andra sidan. Välj smartaste vägen att lösa en ekvation och så förenklat svar som möjligt för att få full pott. Det går att klicka på “undo” inne i nivån för att göra om och göra rätt.

För att spelet ska komma till sin rätt i slutändan, är det bra att som lärare följa upp varför reglerna finns och de kort som blir över, vad de står för. En av mina elever som jag testade på sa: “Varför spelar jag detta? Det här är ju kul!” och när jag gick igenom ett av hans drag på tavlan och översatte till matematik blev han stolt: “Löste jag det där?”

DragonBox Algebra 5+ är uppbyggt som ett spel, med olika nivåer och banor samt med stjärnor och växande drakar som belöningar. Spelet bygger på spelbaserat lärande, dvs att man triggas av att levla upp och få belöningar.

Jag tycker att symboliken, att draken växer och ens kunskaper kring algebra växer, är fin.

Möjligheten att kunna ställa in till olika språk är bra, tycker jag, som jobbar på en internationell skola.

Appen får betyget 4, då jag ibland tycker att den är ojämn i svårighet och att det också blir lite samma sak för länge emellanåt.

DragonBox Algebra 5+ finns för iOS, Android, Mac och PC.

 Funktioner

 • Man kan skapa sin egen avatar att spela med (4 olika), detta för att underlätta för att fler ska kunna spela från samma iPad.
 • Det finns 5 st kapitel med 20 st nivåer, samt bonusmateria med lika många banor till.
 • Man kan ställa in olika språk: engelska, svenska, spanska, tyska, franska, norska, danska, italienska, koreanska, portugisiska, ryska och kinesiska.

Tänk utanför appen

Jag tycker om att använda olika appar i helklassdiskussioner. Jag tänker att man kan låta eleverna “leka” med appen, men sen lyfta ett kapitel på projektor där man i helklass diskuterar vilken matematik som finns på bilden och jämföra med algebrans regler. Vad innebär den mörka sidan på korten? Varför måste man lägga till på båda sidorna? Hur kommer det sig att det finns “rätt” antal drag och kort kvar?

Undervisningens syfte

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Ma Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

4 Responses to DragonBox Algebra 5+ – Spelet som smyger in algebra

 1. Jag fann det frustrerande i början eftersom jag ville gå snabbare fram och dessutom hade lite svårt att tolka symbolerna. Det dock förvånansvärt lätt för min sjuåring!

 2. Kenneth Bodin skriver:

  Ett av de bästa lärspel som någonsin gjorts. Det här är något helt annat än de piska/morot mattespel som annars översköljer marknaden. Det är närmast kuppartat hur de smyger in algebra i spelet och visar på djup insikt hos utvecklarna.

 3. jean skriver:

  we ve just released a new version that is more comprehensive, new graphics, new music, much more content from rules of signs, parenthesis to factoring etc… it s for school and it is called dragonbox 12+.

 4. susannevallen skriver:

  But the new one is so expensive Jean. 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter