Användningsområden

I denna app tävlar du mot andra användare i huvudräkning. Utmana dina vänner eller välj en slumpad motståndare. Du spelar 3 ronder mot utmanaren om vardera 75 sekunder.

IMG_0646Under denna tid ska du räkna ut så många matematikuppgifter som du kan. Till varje matematikuppgift får du fyra svarsalternativ. Du ska så snabbt som möjligt räkna ut talet och välja rätt svar.

IMG_0649

Ju snabbare du svarar, desto mer poäng får du. Svarar du fel får du minuspoäng. Ju fler rätt svar i rad, desto mer poäng får du. Den som har flest poäng efter alla tre ronder vinner matchen. Maxtiden som den andre har på sig att svara är 48 timmar.

För varje ny kunskapsnivå som du klarar av, så får du en ny titel och ny avatar. Svårigheten för matcherna anpassas till deltagarnas kunskapsnivå. Spelet ger träning i de fyra räknesätten addition, subtraktion, multiplikation och division. Varje rond tränar ett av räknesätten. Det utvecklar även förståelsen av ekvationer, då variabeln x används för det tal man ska räkna ut. Ett exempel på ett sådant tal kan vara: x-7=18.

Appen är utvecklad av Parama tillsammans med Mattecentrum. Första gången jag hörde talas om appen beskrevs den som en blandning av apparna ”King of Math” (titlar samt fyra svarsalternativ) och ”Ruzzle” (3 ronder, tidspress). Jag tycker det beskriver appen väldigt bra för dem som känner igen dessa två appar. Spelet är beroendeframkallande och man triggas att räkna snabbare och hitta genvägar i sina uträkningar. Precis som i Ruzzle så känns de 75 sekunderna väldigt stressande och man går in helt och fullt i appen och vill inte störas förrän ronden är klar. Som en elev på skolan sa: ”Är det någon som vill fråga mig något, så gör det nu, för strax ska jag spela Elementa!”

Här i filmen ger Simon, elev i klass 5, en rundtur i appen Elementa.

Jag tycker att appen är mycket bra! Det finns många spelappar där man tävlar mot andra och som är populära utanför skolan, men de flesta tränar språk (Wordfeud, Ruzzle, Bästa Ordet etc). Jag har saknat ett liknande socialt spel, fast i matematik. Nu finns det. Jag gillar speciellt att man får lära sig räkna ekvationer i leken. Flera av mina elever gillar den skarpt och blir så helt inne i den, att de nästan inte vill avbryta. Jag har några elever som tycker att stress- och tävlingsmomentet är för jobbigt. Dessa elever får köra på övningsläget istället (ingår i premiumköpet) där tävlingsmomentet, och därmed stressmomentet, är borta.

De saker som jag och mina elever saknar är följande:

 • En chatt-funktion med den utmanare man spelar mot.
 • ”Glömt lösenordet”-funktion. Om man glömmer bort sitt lösenord så finns det inget sätt att återställa det. Man får skapa ett nytt konto.
 • Rankinglista, där man kan se hur man ligger till i ranking (likt andra spel som eleverna spelar).
 • Layout – en del av eleverna tycker att layouten kunde vara snyggare.

Jag har varit i kontakt med utgivarna av Elementa och de hälsar att chattfunktion, ”Password Recovery” och rankinglista beräknas komma i nästkommande versioner. Tills dess får appen betyget fyra av mig.

Utgivaren Parama berättar att de jobbar även med ytterligare frågekategorier såsom procent och bråk. Detta ser vi också emot att kunna använda oss av på matematikundervisningen.

Funktioner

 • 17 st olika kunskapsnivåer
 • 4 st räknesätt: addition, subtraktion, multiplikation och division.
 • Vid uppgradering till premiumversion ingår även:
  – Statistik
  – Träningsläge
  – Val av frågekategori
  – Fler samtidiga spel
  – Fler titlar och avatarer

Undervisningens syfte

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook