Användningsområden och funktioner

Jag gillar verkligen ansatsen med Empatico. Appen fungerar som en helt vanlig Memoryapp, som det finns hundratals av i App Store. Spelarens uppgift är att hitta par genom vända på brickor. Men vad utmärker då Empatico? Jo, det lite speciella syftet med appen är att utveckla barns ordförråd av känslor. Jag tycker att det är ett vettigt och relevant syfte; att fokus ligger på att utveckla språket och inte känslorna. Stärker vi språket lägger vi också grunden för lärande och den emotionella utvecklingen. Från Lgr 11, syftestexten i svenska: ”Språk är människans främsta redskap för att tänka, kommunicera och lära. Genom språket utvecklar människor sin identitet, uttrycker känslor och tankar och förstår hur andra känner och tänker.” Så här skriver utvecklarna bakom appen: ”Förmågan att känna igen, sätta ord på och uttrycka känslor är viktig. Kan man berätta för andra vad man tänker, känner och hur man vill – eller inte vill – bli behandlad, hävdar man sig själv på ett positivt sätt och självkänslan ökar.”

När spelaren vänder på en bricka dyker ett tecknat ansikte med ett tydligt ansiktsuttryck upp. Under brickan visas en text som förklarar känslan, och samtidigt säger en barnröst känslan på känslans vis. När spelaren finner ett par ges ett exempel på en situation där känslan kan tänkas dyka upp.Empatico

Empatico spelas med fördel i en liten lärarledd grupp, i alla fall inledningsvis. Gärna med bilden projicerad. Mina elever vill vinna och tävlar i allt. När de spelar själva lägger de krutet på att spela klart omgången så snabbt som möjligt och då är risken stor att de missar syftet med appen. I en grupp spelar vi tillsammans och det skapar en positiv vi-känsla. Fokus flyttas från att spela klart till att faktiskt diskutera känslorna, jämföra, våga uttrycka sig och hitta egna exempel.

Empatico innehåller i-app-köp. De innebär att du kan köpa tre nya spel: Roddy Benjaminsson, känd som Hero från Gladiatorerna på TV4, blir ansiktet i ett ytterligare ett spel på svenska. Dessutom kan du köpa spel på engelska och spanska. Att använda Empatico i engelskundervisningen kanske är ett tips? Jag vet att känslor finns med som ett centralt innehåll i både engelska och moderna språk. I svenska och svenska som andraspråk också, för den delen. 🙂

Empatico

Bestäm själv under inställningar om du vill aktivera talande röst och om du vill ha känslan i skriven text under brickan.

Jag gillar som sagt Empatico. Det är trevliga bilder och fotografier. Tydliga röster beskriver känslorna och exemplen på där känslorna kan tänkas förekomma är bra. Från appens startsida når du en mycket trevlig informationsbok där du som förälder och pedagog får handfasta tips kring hur du kan förstärka barns inlärning av känslor i vardagen.

Empatico

Men det finns några förbättringspunkter. Jag tycker Empatico känns lite tunn. Jag skulle önska en möjlighet till att nivågradera. Jag som lärare vill själv kunna välja ut hur många och vilka av känslorna som ska vara med i en spelomgång. Som det ser ut nu består en spelomgång alltid av 20 brickor och några av känslorna är riktigt avancerade. På sikt vore det riktigt intressant om vi kunde få komplettera de färdiga brickorna med egna ansikten och skapa egna spel. Exemplet på situationer där känslan skulle kunna dyka upp (som ges när spelaren hittar ett par) skulle kunna illustreras med en bild eller en filmsnutt. Dessutom saknar jag funktionen att låta två spelare möta varandra. Betyget är inte givet. Det hänger mycket ihop med hur du som lärare arbetar kring Empatico.

Tänk utanför appen

Empatico kan bli kort- eller långlivad i din grupp. Det är du som pedagog som avgör det genom hur du arbetar med appen i gruppen. Om du tänker att Empatico är en vanlig memoryapp så kommer de flesta av dina elever spela klart appen på ett par minuter utan större reflektion och eftertanke. Eftersom brickorna med känslor är relativt få kommer de snart att tröttna på appen och be om att få spela något annat. Men om du istället jobbar strategiskt och språkmedvetet med appen och låter den ingå i ett större sammanhang då tror jag att du kommer att få se goda resultat inom en snar framtid. Då tror jag att dina elever kommer att bli mer medvetna om sina egna och andras känslor och att de i större utsträckning kan sätta ord på dem. Håller du med? Kan du berätta om hur du jobbar med Empatico i just din grupp?

Undervisningens syfte

Lgr 11 Läraren ska organisera och genomföra arbetet så att eleven  får stöd i sin språk- och kommunikationsutveckling.

Sv SvA En  Utveckla sitt tal- och skriftspråk så att de får tilltro till sin språkförmåga och kan uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syften.

Sv SvA  Utveckla språket för att tänka, kommunicera och lära.

Re  Utveckla en personlig livshållning och förståelse för sitt eget och andra människors sätt att tänka och leva

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Re  Reflektera över livsfrågor och sin egen och andras identitet.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

One Response to Empatico – Öka elevernas ordförråd av känslor

  1. Hanna Karlsson skriver:

    Jag upplever att jag kan ha stor nytta av det både i jobb och prevat

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter