Användningsområden

Explain Everything är en mycket användbar skärminspelningsapp som kan användas av både lärare och elever i alla skolans ämnen och vid bedömning. Skärminspelning innebär att du spelar in allt det du gör på skärmen (skriver text, ritar, infogar symboler, bilder, webbsidor och filmer) samtidigt som du pratar och spelar in det du vill berättar om.

Styrkan i appen är att lärare och elever kan kombinera bild, video, text och ljud för att förklara och visa det som ska presenteras i skolans alla ämnen. Appen är ett alldeles utmärkt verktyg för lärare och elever att använda i arbetet kring bedömning. Alla skärminspelningar kan med fördel läggas upp på YouTube eller på en webbplats för att där bli lättillgängliga för den som behöver se projektet flera gånger.På Explain Everythings sajt finns det nu nya användbara instruktionsfilmer för dig som vill komma igång att arbeta med Explain Everything. Jag uppdaterar betyget 4 från min tidigare recension till en klar 5:a eftersom du nu kan infoga filmer i Explain Everything, att det finns fler funktioner och att det nu också finns fler möjligheter att komma åt dina filer som ligger i molnet men även att du kan spara eller skicka till olika molntjänster.

Funktioner

 • Skriv in text i olika färger, storlekar och typsnitt. Du kan även göra överstrykningar med olika färger.
 • Rita.
 • Infoga figurer som pilar, cirklar, kvadrater, stjärnor och streck.
 • Infoga filer och bilder från din kamerarulle, Dropbox, Google Drive, iTunes, WebDAV, box och Evernote.
 • Bilderna kan beskäras och roteras för att sedan användas i din skärminspelning. Nu kan du ta en ny bild direkt i Explain Everything.
 • Infoga videor som du har i din kamerarulle eller spela in en video direkt i Explain Everything.
 • Använd olika laserpekare som tydliggör vad du visar och vill fokusera på.
 • Exportera din färdiga skärminspelning till kamerarullen, YouTube, e-post, Dropbox och Evernote.

Nya funktioner sedan senaste uppdateringen: 

 • Infoga video från din kamerarulle eller spela in en ny video direkt i Explain Everything.
 • Lås och kopiera text eller objekt. Lägg text eller objekt längst bak, längst fram etc.
 • Surfa runt på en webbsida samtidigt som du spelar in och visar vad du gör på webbsidan (hos mig hackade det dock en aning).
 • Välj mellan olika färger på mallarna, tidigare fanns det bara vit.
 • I Explain Everything finns nu möjlighet att se en tidslinje (se bild här nedanför) där du kan se när du t ex ritade med olika pennor, skrev text, när du infogade en bild eller när du spelade in ljud. Du kan alltså lättare redigera dina projekt i EE än vad du kunde göra tidigare.
 • Nu kan du hämta dina filer från t ex Google Drive.
 • Och så finns det lite till som du kommer att upptäcka under tiden du använder Explain Everything.
 • Ladda ner ”Boken om Explain Everything” till din iPad och du får detaljerad information om hur du använder Explain Everything av dem som skapat appen. 
 • Missa inte Gunilla Almgren Bäcks blogginlägg där hon lagt upp instruktioner till Explain Everything.

Explain Everything

Explain Everything

Tänk utanför appen

Läraren (eller elever) kan använda Explain Everything för att förbereda och spela in lektioner som andra kan ta del av, både innan och efter en lektion. Läraren som är intresserad av The Flipped Classroom har här ett bra verktyg att använda sig av. När eleverna gör sina filmer har läraren ett konkret material att använda sig av vid t ex bedömning, enskilt eller i diskussion tillsammans med eleven.

Skapa ett matematikproblem i Explain Everything som eleverna ska lösa. Det gör de genom att visa i Explain Everything hur de tänker när de löser problemet. Kanske lägger de till en bild eller film för att tydliggöra deras process eller ritar och berättar.

Skriv in en text i Explain Everything och låt eleverna läsa in och samtidigt använda sig av laserpekaren. Både du och eleven kan sedan lyssna och titta på det inlästa och diskutera kring elevens lärande.

Eleverna kan använda sig av appen för att presentera ett arbete eller visa vilka kunskaper han/hon har inom ett visst ämnesområde. De filmer som eleverna gör kan också med fördel användas vid bedömning som t ex kamratbedömning.

Jag hörde mig för på Twitter hur andra lärare i skolan och förskolan använder Explain Everything och de berättade att de gärna gjorde sagor,  berättelser och dokumentationer. Självklart kom det flippade klassrummet med och även att lägga in foton med tillhörande texter.

Jag är övertygad om att det bara är pedagogens fantasi som sätter gränser för hur Explain Everything kan användas. Börja att testa, pröva, pröva igen så kommer du att hitta många användningsområden där appen är alldeles utmärkt.

Genom att arbeta med Explain Everything utvecklar eleverna sina förmågor. Förutom de som redan är kopplade till Lgr11 här nedanför ser jag att följande förmågor används: analysera, beskriva, föra resonemang, förklara, framställa, lösa problem, planera, presentera, reflektera, skapa, ta ställning, tolka, undersöka och uttrycka sig.

Undervisningens syfte

Då appen kan användas ämnesövergripande ger jag här enbart exempel från engelska och matematik:

En De ska också ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Ma Vidare ska eleverna genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem, samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Förmågor som eleverna ska utveckla

En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Ma Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Eleverna tycker till

Jag som lärare kan här se och höra vad eleverna kan och befinner sig just nu och vad jag i min tur behöver lyfta fram och undervisa mer om.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

One Response to Explain Everything – Spela in det du skriver och berättar

 1. Ann-Catrin skriver:

  Hej!
  Vi använder Explain Everything i många olika sammanhang. Det första jag provade i min trea var att förklara mattetal… eleverna fick rena huvudräkningsuppgifter och skulle sedan i sina mattepar med hjälp av Explain Everything förklara vilken strategi de använt. De skrev, ritade pilar och spelade in. De tydligaste exemplen var de som spelade in förklaringarna parallellt medan de ritade pilarna, de kunde lyftas fram med hjälp av att koppla paddan till smartboarden…
  Det är också några elever som valt att använda Explain Everything till fördjupningsarbeten, De har fotat egna teckningar och läser in sin text.
  Vi har såklart blivit inspirerade av er recension och tydliga exempel och ser hur alla förmågor kan utvecklas genom att använda den här appen…
  /Ann-Catrin Haak-Danielsson, Charlottenborgsskolan i Motala

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter