Användningsområden

Börja varje dag med att lära dig och dina elever något nytt. Det här är en väldigt enkel app som presenterar intressant fakta varje dag under årets alla dagar. Apputvecklaren kopplar ihop appens innehåll till fakta om människan, djuren och världen och mycket fokus i appen kretsar kring olika djur. Jag vill påstå att olika fakta kan användas till mer eller mindre vilket ämne som helst som finns i läroplanen. Det blir med andra ord pedagogens uppgift att hitta rätt infallsvinklar till det ämne som pedagogen undervisar i.  Varje fakta syns med text och skrivs med endast en mening, en enkel ritad bild visas och en röst läser upp meningen. Det är alltså en app som alla barn kan använda oavsett om de kan läsa eller inte.

Jag ger appen 3 i betyg för att det är en enkel app och att appen i sig kanske inte är så intressant. Det är däremot intressant vad du som pedagog gör med appens innehåll, kopplat till läroplanens skrivningar om informationssökning och att värdera och kritiskt granska informationen, som gör appen värd att användas i förskolan och skolan. Eller kanske du använder den till något helt annat.



Här ser du några skärmdumpar från appen så att du kan bilda dig en uppfattning om innehållet:

Funktioner

Klicka på skärmen och menyn dyker upp och där hittar du följande:

  • Stjärna: Klicka för att aktuell fakta sparas i din favoritlista.
  • Hjärta: Dela aktuell fakta via e-post eller Facebook.
  • Info-knapp: Tar dig vidare till en hjälpmeny.
  • Dagens datum: När du klickar på datumet kommer du till en kalender, månadsvis. Du kan alltid bläddra tillbaka i tid, däremot kan du inte läsa de fakta som visas framåt i tid. Kolla upp vad som presenterades på din födelsedag, skolavslutningsdagen, julafton eller din namnsdag.
  • Hängande bokmärke: Här hittar du dina sparade favoriter i en lista. Det går lätt att ta bort dina favoriter genom att klicka på den röda knappen.
  • Ljudsymbol längst ner: Tryck om du vill få faktan uppläst en gång till.
  • Stäng ner hela menyn genom att klicka mitt på skärmen.

Tänk utanför appen

Vid första anblicken kan appen anses som väldigt enkel. Jag ser däremot en app som kan inspirera till att utveckla elevernas källkritiska förmåga och förmågan att söka efter information. Utgå från dagens fakta i appen, leta upp fakta kring just detta ämne i böcker, på internet, på YouTube eller från någon annan källa. Stämmer faktan i appen överens med övriga källor? Vad stämmer inte överens? Varför är det så? Vilken information ska vi lita på? Varför hittar vi olika fakta när vi söker i olika källor, borde det inte stå samma sak? Vem står bakom den fakta vi hittar?

När jag och eleverna tillsammans har arbetat med detta kan eleverna, enskilt eller i par, t ex skriva en artikel på Wikimini för att på så sätt bidra med det som de precis har lärt sig. Det är viktigt att eleverna kan och får bidra med sina kunskaper på internet och att de får en förståelse för att alla kan bidra. Det är också viktigt att eleverna får bidra med mer än text på t ex sin klassblogg eller Wikimini. Eleverna kan även bidra med bilder eller filmer i sina artiklar eller på sin klassblogg. Här kommer det att bli intressanta diskussioner i klassrummet kring upphovsrätt, vad eleverna får publicera på nätet och vad de får låna av andra upphovsmän.

Ni kan även arbeta med procent och bråk i genom att undersöka innehållet i appen. Ta reda på hur många fakta under en månad eller år som handlar om djur, länder, kroppsdelar, fåglar, språk, planeter, solen, insekter, fyrfota djur eller öknar.

Undervisningens syfte

Sv Undervisningen ska bidra till att eleverna utveckla kunskaper om hur man söker och kritiskt värderar information från olika källor.

Bi Undervisningen ska ge eleverna förutsättningar att söka svar på frågor med hjälp av både systematiska undersökningar och olika typer av källor. På så sätt ska undervisningen bidra till att eleverna utvecklar ett kritiskt tänkande kring sina resultat, andra argument och olika informationskällor.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv Söka information från olika källor och värdera dessa.

Bi Använda kunskaper i biologi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Recensenter
Facebook
Twitter