Användningsområden

Att göra en profil över ett område kan vara ett effektiv verktyg när eleverna ska geografiska analyser. Tyvärr har jag allt oftare valt bort metoden, eftersom det tar lite för lång tid att göra en snygg profil för hand. Dessutom kan det vara svårt för vissa elever att förstå vad och hur de ska göra, utan att de för den delen har svårt att göra geografiska analyser. Men med den här appen så går det snabbt, det blir snyggt och det är lätt att förstå hur du ska göra. När jag introducerar profilverktyget, som anger vilken höjd olika punkter ligger på, så brukar jag börja med något eleverna känner till. Första uppgiften får därför vara att mäta sin väg till skolan. Genom att sätta ut punkter längs vägen som man brukar gå får eleven öva på att hitta på kartan inom ett bekant område. Första gången jag själv gjorde profilen hemifrån mig och till centrum så förstod jag också varför jag ganska ofta väljer bilen. Stigningen såg enorm ut i diagrammet. Ett bra tillfälle att tala om skala.Profiler är något som jag numera ofta kan återkomma till i geografiundervisningen. Med en profil från Bergen till Finlands östra gräns blir det tydligt att de västliga vindarna från Nordsjön släpper en hel del av sin nederbörd när de tvingas upp över Skandernas toppar. Det fungerar också att undersöka en plats sårbarhet för till exempel översvämningar. Vad händer om havsytan stiger eller om det kommer mycket nederbörd? Vilka platser i närheten skulle då vara i riskzonen och vilka platser i världen kan råka illa ut?

 

Med hjälp av de olika möjligheterna till att dela, så är appen bra när elever ska redovisa kunskap genom texter eller bildpresentationer. Geografi är ett visuellt ämne och det är viktigt att eleverna förstår att kartan och olika diagram bidrar till att berätta ett budskap. Appen kan också vara användbar för att undersöka en plats inför en fältstudie, både för lärare och elever. Topografi och nivåskillnader tycker många elever som svåra att uppfatta via kartan eller satellitbilder. Att mäta avstånd fungerar också väldigt bra i appen. En fördel med den här appen är att du kan markera flera punkter och få en sammanhängande profil, med du kan också få en rak linje. Appen anger även djup på vattendrag och hav. Tillverkarna använder Google Maps som baskarta. Som helhet en snygg och användbar app när eleverna ska få kännedom om storleks- och avståndsrelationer på kartan. Den ger eleven goda förutsättningar att utveckla sina kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden. Men eftersom Geo Elevation främst kan användas i geografiämnet och bara vid enstaka tillfällen så blir betyget bara en trea. Kanske behöver inte alla elever ha den men för geografiläraren är den ”ett måste”.

Funktioner

  • Få nivån på en enskild punkt
  • Skapa en profil mellan två eller flera punkter på kartan
  • Dela som bild, text, karta eller CSV (exel)
  • Välj olika bakgrundskartor, gatuvy eller satellit
  • Välj enhet för avstånd och nivå
  • Sök plats genom namn

Undervisningens syfte

SO Ge  Undervisningen ska ge eleverna kunskap om kartan och kännedom om viktiga namn, läges- och storleksrelationer och ge eleverna förutsättningar att utveckla kunskaper i att göra geografiska analyser av omvärlden.

Förmågor som eleverna ska utveckla

SO Ge Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook