Användningsområden

I maj år 2000 tog amerikanska försvaret bort den GPS-störning som gjorde att civila inte kunde få exakta koordinater från GPS-satelliter. Inom ett dygn hade Dave Ulmer, en man från Oregon, gömt en liten låda ute i naturen och publicerat koordinaterna på nätet. Geocachingen var född!

Sedan dess har Geocaching vuxit till en global rörelse. I skrivande stund finns ca 2 miljoner små lådor gömda över hela jordklotet för vem som helst att leta upp. Lådorna, som kallas cacher, är utlagda av andra geocachare som publicerat gps-koordinaterna på en webbsida där man kan logga in för att först hämta koordinaterna, läsa om cachen och sedan logga sitt besök efter att man varit där. Att bli medlem kostar inget. Det finns ett premiummedlemskap men gratisvarianten är generös och ger full frihet att geocacha.



Reglerna är enkla. När du hittat en cache skriver du i loggboken att du varit där. Finns där någon liten skatt i lådan får du ta den, i utbyte mot att du själv lägger något annat av minst samma värde. Cachen ska gömmas på samma sätt som den låg när du hittade den och slutligen måste du registrera ditt besök på webben, så att den person som gömt skatten får feedback på att du varit där.

Så här kan en typisk geocache se ut. Foto: Olle Strömbeck

En kul utveckling på geocachingidén är sk Travel Bugs. En Travel Bug är en liten figur som man lägger i en cache-låda. På figuren hänger en ID-bricka med ett unikt nummer. När man hittar en Travel Bug kan man ta med sig den och lägga den i en annan cache någon annanstans. Naturligtvis ska detta också loggas och på så sätt kan man följa figurens resa över världen. Det går att koppla en liten historia eller ett specifikt önskemål till figuren, t ex att ett foto ska bifogas från de olika platserna, eller att den ska färdas till en speciell plats.

Travel Bug Monsieur Amelie – photo credit: Schrottie via photopin cc

Det finns flera geocachingappar, men den app jag recenserar är den officiella, utgiven av Groundspeak Inc. Appen finns ännu inte i iPadformat utan är utvecklad för smarta telefoner (både Android och iPhone). Den går också att använda på en iPod Touch. Man bör vara uppkopplad mot 3G-nät för att få ut bästa möjliga från appen, men det går också att spara information och kartor från WiFi-nätet och sedan leta efter cacherna offline. Enklast är det dock om man har en enhet med nätanslutning och har man inte 3G kan de flesta moderna telefoner dela sin uppkoppling via ett lokalt Wifi (internetdelning). Vill man prova geocaching först, utan att skapa ett konto kan man hämta Geocaching Intro, som är en begränsad gratisapp som ger dig tillfälle att leta upp cacher utan att kunna logga dem.

Jag tog min första geocache för drygt fem år sedan, och då använde jag en mycket gammal Garmin gps-mottagare. Sedan dess har jag arbetat mig igenom ytterligare två Garmin. Geocacheappen köpte jag till min iPhone 3G. Utvecklingen har varit enorm och det har aldrig varit enklare än nu. Appen har utvecklats och Garmin ligger på hyllan eftersom min iPhone klarar uppgiften bättre. Appen måste därför helt enkelt få högsta betyg.

Funktioner

Med hjälp av telefonens gps och webbåtkomst kan man leta upp alla världens geocacher. All information som finns att läsa på hemsidan geocaching.com finns också att hämta i appen: cachens svårighetsgrad, läge på kartan, beskrivning, eventuella ledtrådar och tidigare loggar från personer som hittat (eller inte hittat) den. Där finns också eventuella bilder som är bifogade till cachen, eller information om där ligger någon Travel Bug.

I appen ser man alla de närmaste cacherna på en karta.

Det går att filtrera sin sökning för att begränsa antalet cacher. Om man bara är intresserad av traditionella cacher, eller om man inte vill se de man redan hittat kan man välja detta.

Det går att spara ner cachen i appen för att kunna använda den offline.

Logga dit besök direkt från appen när du är vid cachen genom funktionen ”Sänd en logg/fältanteckning”.

Jag har gjort en liten film om hur det kan se ut när man geocachar.

Tänk utanför appen

Genom att geocacha med eleverna får man eleverna att träna mängder med förmågor ur läroplanen. Det är ett bra sätt att komma ut och utforska närmiljön. I skolsammanhang arbetar eleverna givetvis tillsammans när de geocachar. Diskussioner kring var cachen ligger gömd och vilken väg man bör ta är utmärkta samarbetsövningar där ett gemensamt problem ska lösas. Matematiska begrepp kring avståndsbedömning, enhetsomvandlingar tränas naturligt och begrepp kring kartor, väderstreck och koordinater behandlas.

Många geocacher ligger gömda kring intressanta platser i närmiljön. Vissa av dessa cacher har intressanta fakta som fördjupar informationen om platsen. Dessa fakta kan skapa nya frågor som väcker lust att lära mer. De ger också ett behov av att granska faktan. Vem har skrivit detta och kan man kontrollera att det stämmer?

Låt klassen skicka iväg en Travel Bug och följ dess öden på webben. Vilka platser besöker den? Studera kartan över Travel Bugens resa och hur långt den färdas.

Eftersom geocaching är en global verksamhet måste språket vara på engelska. Eleverna får en verklig mottagare och får tänka på hur de uttrycker sig.

Det finns ganska mycket skrivet om hur geocaching kan användas i undervisningssammanhang. Här är lite länktips till er som vill läsa mer. Har du tips på andra bra länkar eller andra bra användningsområden? Skriv en kommentar till inlägget!

Undervisningens syfte

Idh  Genom undervisningen ska eleverna utveckla förmågan att vistas i utemiljöer och naturen under olika årstider och få förståelse för värdet av ett aktivt friluftsliv.

Ma Undervisningen i ämnet matematik ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om matematik och matematikens användning i vardagen och inom olika ämnesområden.

Ma Eleverna ska ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Ma Eleverna ska utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang

Ge Undervisningen i ämnet geografi ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper om geografiska förhållanden och utvecklar en geografisk referensram och ett rumsligt medvetande.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Idh Genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer.

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder, använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Ge Göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

3 Responses to Geocaching – Skattjakt med gps

  1. Mats skriver:

    Appen verkar borttagen för köp. Verkar som att abonnemang krävs för att kunna komma åt alla cachar.

  2. Mats skriver:

    Tack Joachim för svar! Denna har jag dock redan installerad och den är ju väldigt begränsad i antal tillgängliga cachar. För de få tillfällen jag är ute och letar är jag tveksam till om det är värt 319 kr per år för att få tillgång till alla cachar.
    Någon som kan rekommendera en av alla andra appar för en billigare peng?

Recensenter
Facebook
Twitter