Användningsområden

Haiku Deck är en presentationsapp för iPad. Du skapar enkelt olika presentationer utifrån givna teman som ingår i appen. Det finns ytterligare teman att köpa till, men appen är i grunden gratis. Man klarar sig ganska bra med gratisversion om man inte har väldigt höga ambitioner vad gäller variation på utseende från gång till annan. Det som appen framförallt har att erbjuda är enkelheten när det kommer till delning av de presentationer som man skapar. Du kan dela genom Facebook, Twitter eller mejl genom enkla skärmtryck.

Haiku 2Man kan säga att Haiku Deck är en app som erbjuder dig, som vill göra en proffsig presentation, möjligheten att göra det utan att ha extraordinära kunskaper om layout. Färdiga teman, med förinställda teckensnitt och textdisposition finns, även om du själv kan göra mindre korrigeringar. Du kan lägga till bilder som bakgrund. De dyker upp som förslag baserat på vilka ord du använt i din presentation. Välj helt enkelt ett av orden och du får ett antal bildförslag. Du får på så vis möjligheten att fokusera på ditt innehåll istället för formen. En viss begränsning finns, då alla ord som man vill använda inte alltid har så många träffar på passande bilder.

Haiku 1

I undervisningen finns stora möjligheter till användning. I många av skolans ämnen skapar eleverna presentationer av olika slag och till olika syften. Det går att använda till rena presentationer där eleverna redovisar sina faktakunskaper och slutsatser de dragit  inom vissa arbetsområden. Det går att använda som illustration till dikter och musikstrofer där presentationen då blir en grund för diskussion och koppling mellan bild och text. Ytterligare en funktion som finns är möjligheten att skapa diagram av olika slag.

Bilderna Haiku Deck använder är licensierade under Creative Commons och bifogar automatiskt gällande attribut. Som tillägg kan man köpa bilder från Getty Images, som är partner till Haiku Deck. Du kan läsa mer om Haiku Decks bildsök här: Creative Commons image search och om Getty Images bilder här: premium images from Getty Images.

I appen finns en förklarande introduktionspresentation på sex bilder, samt även en presentation som visar verktyget och vad man kan skapa med det.

Haikus Decks egen videopresentation:

Meet Haiku Deck from Haiku Deck on Vimeo.

Titta också på ett klipp om Haiku Deck på YouTube:

Detta är en app som definitivt underlättar arbetet med presentationer i så gott som alla skolans ämnen. Enkelheten att dela och bädda in på exempelvis bloggar gör att Haiku Deck får en stark fyra.

Funktioner

  • Färdiga teman och färdig layout.
  • Bilder anpassade till presentationen.
  • Delningsmöjligheter via Facebook, Twitter eller mejl.
  • Skapa diagram.
  • Ladda upp på webben och exportera till Powerpoint, Keynote eller PDF.

Tänk utanför appen

Jag har använt den här appen som ett verktyg för att illustrera dikter, eller snarare delar ur dikter. Eleverna har då fått välja en del i en dikt och sedan valt en bild och förklarat valet i koppling till underlaget. Du kan även använda appen till att tillsammans med en klass skapa en presentation som utgår från ett antal värdeord och de bildförslag som då dyker upp. Be eleverna att välja en av bilderna som de anser passar och låt dem förklara för varandra varför just den bilden illustrerar ordet/frasen bäst.

Undervisningens syfte

Sv  Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Ma  Vidare ska eleverna genom undervisningen ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Ma Redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook