Användningsområden

I den här interaktiva barnboken får du träffa Hanna & Henri som är bästa vänner. I berättelsen får du följa Henri genom olika aktiviteter under en dag innan han går på bästisen Hannas kalas. Boken innehåller 14 scener där man får hjälpa Henri med olika saker som att klä på honom, städa rummet, leka med hunden, välja present till Hanna mm.

start

Så här ser startsidan ut när du har tryckt på kugghjulet

Berättelsen om Hanna och Henri varvas med interaktiva moment och lekar som förs fram av berättarröst och text. Appen innehåller även en del pedagogiska moment som att sortera och räkna. I varje scen finns det förutom ”uppdragen” även interaktiva moment i form av saker och figurer som interagerar vid beröring. Det ger appen lite mer ”långlivad” eftersom eleverna gärna vill utforska vad som kan hända på varje scen.scener

Alla scener (sidor) som finns i appen

Hanna & Henri är skapad för barn i förskoleålder men kan även användas i de tidiga skolåren. Dels för att läsa tillsammans och väcka läslusten hos eleverna men appen kan också användas som läromedel av pedagogen inom olika områden, till exempel som inspiration och underlag för ordkunskap i ämnet engelska, svenska och svenska som andraspråk.

Eleverna kan arbeta med appen individuellt genom att lyssna, följa med i berättelsen och följa instruktionerna som att klä på Henri, välja present, sortera leksaker mm. Men man kan också arbeta med appen i grupp/klass och prata och diskutera om Henris dag.

I mitt arbete med elever i en förberedelseklass har vi bland annat använt appen sittandes i helklass framför projektorn, där vi tillsammans har samtalat kring berättelsen och eleverna har fått turas om att utföra instruktionerna. De detaljrika illustrationerna fångar elevernas uppmärksamhet och utgör också underlag för att träna svenska språket. För mina elever som är nya med svenska språket upplever jag att berättarrösten läser för snabbt och jag önskar att man kunde reglerat läshastigheten.

kök

Exempel på en scen

När jag arbetar med appen i helklass tycker jag att det är en nackdel att det inte går att hoppa över något moment, spela om någon scen igen eller att snabba på historien framåt. Detta kan också upplevas vara en fördel när eleverna arbetar med appen individuellt, att de verkligen ska utföra allt utan att svepa förbi. Jag tycker ändå att man känner sig begränsad över att inte ha den valfriheten. Det går inte heller att backa eller att komma tillbaka till förstasidan utan man får trycka på pilen längst upp för att kunna välja bland alla scener. Förbättringsområden i appen är därmed av funktionell karaktär.

Styrkan i appen är de detaljrika illustrationerna i miljöer som eleverna känner igen sig i vilket gör att man som pedagog kan arbeta med språkutveckling utifrån berättelsen. Även om appen har en del brister av funktionell karaktär och är inte så långlivad om eleverna arbetar individuellt med den så tycker jag ändå att den är prisvärd. Berättelsen innehåller fina detaljrika illustrationer och meningsfulla instruktioner. Jag ger därför appen en stark trea i betyg.

Funktioner

Språk:

 • Engelska
 • Svenska

Övriga val

 • Berättarrösten igång eller avstängd. Om man har den avstängd är texten igång och man kan man läsa den själv som en vanlig bok.
 • Bakgrundsmusiken igång eller avstängd.
 • Ändra textstorleken (vid val av större textstorlek anpassas inte texten till skärmen och hamnar utanför skärmen).

Appen är skapad av det svenska, Malmöbaserade app- och spelföretaget företaget Tales & Dice. Du kan läsa mer om appen på deras hemsida. Appen är fri från reklam och länkar inte vidare till externt innehåll. Det finns inget att köpa inne i appen. Du kan prova gratisversionen innan du köper appen.

Trailer för appen:

Tänk utanför appen

Förutom att följa Henris dag kan appen användas som inspiration/underlag för att utveckla olika förmågor hos eleven.

Presentation av Hanna

Presentation av Hanna

 • Läs presentationerna till varje karaktär, skriv en egen presentation med samma rubriker. Varför inte skapa en digital poster som Hannas presentation ovan? Presentationer till karaktärerna i boken finns under ”inställningar” och ”tack till” på startsidan.
 • Gör ”tvärtom”: Skriv ner frågor för att ta reda på svaren till presentationen, intervjua sedan dina vänner eller personalen på skolan.
 • Samtala kring de olika scenerna med illustrationerna som underlag, exempelvis scenen där Henri ska cykla. Vad ska man tänka på ute i trafiken, vilka regler gäller för cyklister, reflexer, höger, vänster…
 • Samtala kring bilderna med elever som är nya i svenska språket: ”Jag ser ett bord”, ”Jag ser en säng” eller i engelska ”I can see a bed”.
 • Skriv en fin inbjudan till Hannas kalas. Vilken information är viktig att ha med?
 • I leksaksaffären: Beskriv en leksak utan att säga vad det är, låt någon gissa vad du beskriver.
 • Arbeta med prepositioner med bilderna som underlag: Var står roboten?
 • Samtala kring de olika scenerna med grammatiken som mål, dela in klassen i olika grupper där de ska skriva så många verb och substantiv de ser i ”rummen” i illustrationerna med frågor som: ”Skriv ner så många substantiv du kan se på bilden.”
 • Eleverna kan illustrera delar av sin dag och skapa en storyboard. För utskrift av mall klicka här.

Undervisningens syfte

En Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.

Sv SvA Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA  Läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

En Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Twitter
Recensenter