Användningsområden

Denna app passar bra för de barn som är i början av sin läsinlärning. Barn som precis är på väg att knäcka läskoden eller som precis har gjort det, behöver massor av ord att träna på. Här får de ord och tre bilder att gissa på. Det finns ca 80 ord i dagsläget men fler och fler kommer med olika uppdateringar.

Barnet får ett ord att försöka avkoda. Med en enkel knapptryckning kan man ställa in om detta ord är med versaler eller gemener. Under ordet finns tre bilder, varav en föreställer det ord som skrivits ovan. Bilderna är stilrena, färgglada och lättolkade.När barnet svarar rätt får det applåder och en frukt. När eleven samlat ihop 6 frukter får man en stor frukt som man äter upp genom att ta munsbitar från den. En härlig belöning tycker jag. En brist, som jag påtalat en av utvecklarna, är att det räcker med att eleven ljudar första bokstaven i ordet och sedan jämför med begynnelseljudet på varje bild. Eleven kan således gissa sig till rätt bild utan att läsa ordet. För att komma bort från detta och låta eleven ljuda ihop minst två bokstäver så borde några av bilderna börja på samma bokstavsljud. Det är på grund av detta som jag bara ger appen 4 i betyg.

Funktioner

  • Ca 80 st vardagsord indelade i 3 st svårighetsnivåer.
  • Välj versaler eller gemener.
  • Tre bilder att välja av till varje ord.
  • Möjlighet till bakgrundsmusik.
  • Applåder och frukter som belöning.

Tänk utanför appen

Då denna app även finns på engelska kan man använda den för att utöka det engelska ordförrådet hos något äldre elever än nybörjarläsarna. Jag tror också att den svenska appen kan utöka ordförrådet i svenska för andraspråkselever. Enkla svenska ord och tydliga bilder ger bra träning för att utöka ordförrådet samtidigt som läsningen övas upp.

Då jag har suttit med elever har jag frågat efter deras strategier för att läsa eller på annat sätt ta reda på svaret. Det är väldigt intressant att höra att någon tittar på hur långt ordet är, någon tittar bara på första bokstaven, någon på några bokstäver och någon avkodar hela ordet. Strategier för sin läsning kan vara bra att diskutera och bli medveten om.

Undervisningens syfte

Sv SvA Utveckla sitt tal- och skriftspråk.

Sv SvA  Få tilltro till sin språkförmåga så att de vågar uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syfte.

Sv SvA  Stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

SvA  Utveckla sina kunskaper om svenska språket, dess normer, uppbyggnad, uttal, ord och begrepp.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Kommunicera i tal och skrift.

En  Förstå talad och skriven engelska.

Sv SvA  Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.Utvecklare
Happi Papi

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

2 Responses to Happi läser – För ljudande nybörjarläsare

  1. Marielle skriver:

    Denna app finns även till android!! 🙂

  2. Tack för tipset! Vi ordnar genast en länk i recensionen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter