Användningsområden

I biografin över Steve Jobs beskrivs hur han tog illa vid sig när iPaden fick kritik för att vara passiviserande för användaren, att den kanske var bra för att surfa på, lyssna på musik och titta på film, men inte för eget kreativt skapande. Han såg då till Apple utvecklade bl a iMovie och Garageband, två program i iLife-serien för dator som omvandlades till iPadformat.

Med iMovie för iPad har det aldrig varit enklare att berätta genom film. Appen är en lillasyster till datorversionen, något avskalad och med funktioner bortplockade. I gengäld har den blivit väldigt intuitiv och enkel. De trösklar som ibland tekniken kan skapa känns här i det närmaste jämnade vid golvet. Med iMovie kan man skapa filmer och bildberättelser direkt i iPaden. Inga kameror, sladdar eller annan utrustning behövs. Alla klipp i filmen lägger sig på ett klippbord där det är bara att flytta runt dem med fingret där man vill ha dem. Man kan lägga till ljud och text och utforma filmen utifrån flera teman. Det går också utmärkt att kombinera iMovie med andra appar (t ex Skitch eller Picollage) för att förbättra foton eller skärmbilder. Eller varför inte skapa filmmusiken i Garageband?



Jag ger appen betyget 5 för att det är en sådan fantastiskt enkel inkörsport till filmredigering. Den är rolig, enkel och intuitiv att arbeta med och resultatet blir väldigt snyggt. Antalet mallar och musikurvalet är något begränsat. Vill man arbeta i en app med fler möjligheter (men som kräver lite mer träning) är Pinnacle Studio en bra fortsättning.

iMovie är gratis på nyinköpta iPads.

Skärmbild iMovie app

Funktioner

Det finns två val när man vill skapa en ny film, antingen ett ”nytt projekt”, eller en ”ny trailer”. I trailerfunktionen är man hänvisad till olika mallar som följer en förutbestämd storyboard.

När man skapar ett nytt projekt börjar man dock från början och har full frihet att skapa utifrån egna idéer. Skärmen delas upp i tre fält när man arbetar i ett projekt (se bild). Överst till vänster ser man sitt bibliotek. Där hittar man filmer, bilder och ljud. Till höger om det är en förhandsgranskning av filmen och längst ner lägger man filmens delar på ett klippbord.

  • Det går att spela in berättarröst till sin film, en funktion som är mycket enkel och funktionell. Man kan också filma direkt in i projektet med kameran.
  • I appen finns ett antal förinspelade musikjinglar som representerar lite olika stämningar och stilar. Dessa kan spelas upp i loopar och fungerar väldigt bra som stämningshöjare i filmerna. De är dock lite begränsade i antal (8 st) och efter att ha gjort ett par filmer börjar de kännas lite uttjatade. Det går att lägga musiken som bakgrundsljud (täcker hela filmen), eller flytta till förgrunden för friare redigering. Där finns också ett ganska stort antal ljudeffekter som kan illustera din film. Du har naturligtvis tillgång till hela ditt iTunesbibliotek, men med tanke på upphovsrätten är det svårt att använda sig av kommersiella låtar. Det går ju alltid att skapa egen musik om man även har appen Garageband installerat. Det finns ganska mycket musik på webben som man på laglig väg får ladda ner och använda. För att kunna göra detta behöver man en app för musiknedladdning. Läs mer om detta i blogginlägget Mer musik i din iMovie-film.

Använd musik i iMovie

  • Det är väldigt enkelt att putsa ett klipp (korta av det genom att ta bort i början och slutet) genom att dra i de gula ”handtagen”. Vill man dela ett klipp markerar man det och väljer Dela upp. Man kan också skapa en stillbild (Frys) och ändra hastighet (långsammare).
  • Har man lagt in stillbilder är de automatiskt ställda så att filmen långsamt rör sig över bilden (kallas Ken Burns). Denna panorering går att justera.
  • Det går att lägga text i bilden eller i filmklippet. Antingen väljer du den tema-text som du valt till filmen. Eller så väler du en av de åtta övriga textanimationer som finns.
  • Man kan lägga till filmklipp så att de lägger sig som bild-i-bild, bild-på-bild eller bild-vid-bild.
  • När filmen är färdig kan den slutföras genom olika exporter. Antingen till kamerarullen, eller till webbpubliceringar som YouTube, Facebook, Vimeo eller CNNiReport. Vill man dela med sig av projektet för att kunna redigera på en annan iPad gör man det genom att skicka projektfilen till iTunes. Vill man behålla filmen i iMovie och titta på den där sparar man den till iMovie Theater.
  • Det finns en mycket bra svensk hjälpfunktion som man lätt når var som helst i appen. Om man trycker på frågetecknet visas en massa hjälpbubblor på skärmen som beskriver de olika funktionerna.

Tänk utanför appen

Film är ett kraftfullt uttrycksmedel som har använts väldigt lite i skolvärlden, främst därför att tekniken varit komplicerad och krävt stor kompetens av pedagogen. Med iPaden försvinner dessa hinder och det öppnas oändliga möjligheter för eleverna att uttrycka sig med hjälp av bild, ljud och video. Det finns användningsområden i alla ämnen.

Bildämnet är ju givet eftersom det uttryckligen står att film ska användas som bildframställning i undervisningen. Men film kan användas i alla skolämnen.

I språk kan man utveckla sin berättarförmåga, eller dokumentera sin språkutveckling. I SO- och NO-ämnena kan man redovisa sina kunskaper i film, eller dokumentera en laboration.

I praktisk/estetiska ämnen kan man dokumentera processen, t ex när man tillverkar något i slöjden, tillagar något på hemkunskapen eller utför övningar på idrotten. Elever som har svårt att uttrycka sig i text kan få helt andra möjligheter att visa sina förmågor genom att låta dem filma. Gör dokumentärfilmer, faktaprogram, soffprogram, matlagningsprogram, novellfilmer eller nyhetssändningar. Möjligheterna är i det närmste oändliga!

Använd webbpublicering! Det gör det enkelt att spara de filmer man skapar utan att det tar plats på iPadens hårddisk. Dessutom är det lätt att dela med sig av filmerna till andra som vill titta. Skapa ett YouTube-konto för klassen och ladda upp filmen direkt från iMovie med ett litet tryck. Välj om filmen ska vara offentlig, olistad eller privat. Är filmen offentlig kan alla se den. Är den olistad går det inte att söka upp filmen utan att ha den unika adressen till den. Är filmen privat måste man ha användarnamn och lösenord till YouTube-kontot för att kunna se filmen.

Undervisningens syfte

Bl  I undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla kunskaper om hur man framställer och presenterar egna bilder med olika metoder, material och uttrycksfor­mer.

Sv SvA  Eleverna ska även stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Sl Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med begrepp som beskriver arbetsprocesser, redskap och slöjdföremåls estetiska uttryck.

Ke Bi Fy Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

En Mspr Eleverna ska ges förutsättningar att kunna använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bl Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.

Bl Skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material.

Sl Analysera och värdera arbetsprocesser och resultat med hjälp av slöjdspecifika begrepp.



Verktyg
AKK

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

14 Responses to iMovie – Enkelt att skapa film

  1. Tack för ett strålande arbete!
    iMovie är ett fantastiskt verktyg som man kan använda till massor. Läs mer på http://habe81.blogspot.se/2012/06/13-satt-att-anvanda-imovie-pa-ipad-i.html

  2. Daniel skriver:

    Hej! Nu kanske jag läste lite snabbt, men är inte iMovie enbart för iPad 2 och iPad3? Kan vara värt att skriva med om det inte stod. Bra sida för övrigt!

  3. Tack för förtydligandet!

  4. Olle Strömbeck skriver:

    Jo, visst är det så att iMovie kräver att man har en kamera i iPaden. Den första iPaden hade ju inte detta. I teorin hade man väl kunnat importera bild- och videomaterial via iTunes, men jag vet inte om det är att rekommendera. Kanske går det inte ens att installera appen på första generationens iPad. Någon som försökt?

  5. Daniel skriver:

    Faktum är att jag har för mig att jag provade med min iPad (1 G) och fick det inte att fungera. Det kanske var lika bra då det egentligen inte fyller så stor funktion om den nu ändå inte har kamera. Får vänta på iPad 4:)

  6. Olle Strömbeck skriver:

    Det kan nog vara värt att vänta på 🙂

  7. christermajjen skriver:

    Bra jobbat! Blir oerhört sugen på att arbeta med iPad när jag läser era recensioner. Får hoppas det kan ramla in några i mitt eget ASL projekt.
    http://tangentdansen.wordpress.com

  8. Ola skriver:

    Pinnacles iPad-app, för tillfället gratis, rekommenderas å det varmaste då den kan göra mycket av det som Apple av någon anledning valt att plocka bort i iPad-versionen av iMovie. Förtexter, text på bilder, mer ljudeffekter osv. På det hela taget en mycket bättre video-app som eleverna lärde sig hantera på ungefär fem minuter.

  9. Ola skriver:

    Och man slipper vara låst i iMovies töntiga tema-transistions, bara en sådan sak… Dock kostar den pengar igen, 55 kronor där den extra tjugan är väl investerade pengar.

  10. Olle Strömbeck skriver:

    Tack för tipset, Ola! Jag ska absolut testa Pinnacles app!

  11. Malin skriver:

    Otroligt lättarbetad! Visade denna länk: http://m.youtube.com/watch?v=B5dCt73CHTw för eleverna och de förstod precis vad de skulle göra. Väldigt lätt att skapa filmer, blir snabbt ett bra resultat.

  12. Bertil Lindberg skriver:

    Otroligt bra, jag använder den inför Mörrum Hockey hemma matcher

  13. Julia skriver:

    Jag har alltid älskat Imovie och tyckt det har varit superbra tills idag.
    Jag har under flera veckor jobbat med en SO-film som ska lämnas in om några få dagar. Idag skulle jag bara kolla igenom filmen och när jag sedan ska redigera en liten sak till bara går jag in på filmen och den har helt och hållet laggat sönder. Filmen var egentligen 15 minuter men hade nu helt plötsligt blivit 22…
    Inga av inspelningarna låg på rätt plats och hela filmen var totalt förstörd. Som tur är hade jag reserv-sparat filmen för några dagar sedan när den nästan var klar så jag behöver inte göra om särskilt mycket.
    Men jag blir ändå otroligt arg. Jag har köpt en redigeringsapp som ska fungera men när filmen väl är klar blir det totalt fel och ingenting var rätt.

    Jag undrar verkligen vad felet är, och hoppas bara det var en engångsgrej.

  14. Olle Strömbeck skriver:

    Hej!
    Jag har aldrig hört talas om något liknande. Hoppas att det var en engångsföreteelse. Smart att göra lite reservsparningar ibland.

Recensenter
Twitter
Facebook