Användningsområden

Talboksspelare som spelar upp böcker strömmande (som t ex Spotify spelar upp musik) är en fantastisk tjänst som ökar tillgängligheten för elever med behov av lässtöd. Legimus från MTM har en app med koppling sitt bibliotek av ca 100 000 skönlitterära böcker, men det har funnits en stor efterfrågan på att även läromedel ska finnas tillgängligt. Nu har Inläsningstjänst AB lanserat sin app med drygt 5000 inlästa böcker! Appen är tillverkad av samma företag som gör Legimus, men gränssnittet är ljusare och snyggare i min smak, men med samma klumpiga knappar.

Appen är gratis, men att få tillgång till böckerna är inte det. Det krävs att man har någon form av abonnemang (skola eller kommun) och det kostar ganska mycket. Men har man det kan man dela ut inloggningskonto till samtliga elever på skolan oavsett om de är i behov av stöd eller inte. Eleverna får då en inloggning som ger tillgång till tio nedladdningar, därefter måste man ”fylla på” så att de kan ladda ner fler. Det går bra att lägga till andra böcker i appen, t ex böcker från Legimus. De hamnar då inte i ”bokhyllan” bland läromedlen, utan i ”egna filer”.



Appen kommer hela tiden ihåg var du slutade att läsa, oavsett om du stängt ner appen eller läst en annan bok. Det går också att lyssna på boken i bakgrundsläge, dvs att andra appar kan vara igång samtidigt som du lyssnar.

Detta är en efterlängtad app som fyller ett stort tomrum för elever med behov av inlästa läromedel! Funktionen med egna elevkonton och strömmande böcker är utmärkt bra! Appen i version 1.0 har fortfarande ett par barnsjukdomar, t ex går det inte att se bilder i Text-Ljud-Bild-format (iOS). Den är helt klart värt en fyra i betyg.

Funktioner

  • Sök bland Inläsningstjänst bibliotek med drygt 5000 titlar. Böckerna hamnar i Bokhyllan.
  • Hämta in andra böcker, via iTunes eller från Legimus hemsida och dessa böcker lägger sig i Egna Filer.
  • Välj om du vill lyssna på boken strömmande eller om du vill ladda hem boken för att kunna lyssna offline.
  • Använd navigationsknapparna för att starta, pausa eller förflytta dig i boken.
  • Ändra hastighet på tal.
  • Navigera i kapitel eller sidor.
  • Lägg bokmärken för att hitta tillbaka till ställen i boken du läst.
  • Sök efter ord i bokens rubriktexter.
  • Via inställningar kan du ändra textens storlek och färg och justera textmarkeringens utseende.

Koppling till Lgr 11

Lgr11 Hänsyn ska tas till elevernas olika förutsättningar och behov. Det finns också olika vägar att nå målet. Skolan har ett särskilt ansvar för de elever som av olika anledningar har svårigheter att nå målen för utbildningen.

Lgr11 Alla som arbetar i skolan ska uppmärksamma och stödja elever i behov av särskilt stöd.



Verktyg
DAISY
Förmågor
Läsa

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

2 Responses to Inläsningstjänst – Lyssna på läromedel direkt i din telefon eller lärplatta

  1. Anna Aspelund skriver:

    Jag har precis pratat med Inläsningstjänst för att kolla vad det skulle kosta för oss att använda oss av denna appen. Vi skulle behöva betala 76kr per elev och läsår för alla skolans elever som går årskurs 1-9, vilket är en orimlighet. På sikt säger man att man kanske kan komma att ändra på detta så att man kan betala per nedladdad bok men i nuläget går inte det. Känns retfullt att stödet finns men att det blir så svårt att lösa ekonomiskt.

  2. Olle Strömbeck skriver:

    Ja, Anna. Det är dyrt att skaffa abonnemang hos inläsningstjänst. Men vi gjorde det på vår skola eftersom det snabbt blev för dyrt att skaffa enskilda licenser till alla de elever som behövde inläst material. Dessutom bökigt. Det är viktigt att inte elever med behov av särskilt stöd prioriteras bort i budgeten. Nu har vi kommunlicens hos inläsningstjänst. Det är en likvärdighetsfråga. Alla skolor borde ha ungefär samma behov. Då kan man dela solidariskt på kostnaden.

Recensenter
Facebook
Twitter