Användningsområden

Den engelskutvecklade appen iThoughts är ett nytt (men ändå gammalt, se nedan) tankekartsverktyg för iPhone och iPad. Jämfört med sina konkurrenter så är den i dyraste laget, men så får du också vad du betalar för – en ruggigt kompetent men ändå lättanvänd tankekartsritare.

En möjlig nackdel är att appen är hårt knuten just till idén om tankekartor. Detta innebär en del begränsningar i funktionalitet, som exempelvis att varje bubbla endast kan ha en förälder. Men denna fokusering ser jag snarare som en fördel, då det är just detta som möjliggör det enkla gränssnittet.



Om du liksom jag föredrar ett verktyg som är väldigt bra på en enda sak framför ett halvkompetent multiverktyg, och om du kan svälja prislappen, så är iThoughts ett väldigt solitt val. Högsta betyg!

Funktioner

  • Intuitivt gränssnitt för att skapa tankekartor
  • Utmärkt stöd för att importera/exportera tankekartor i andra format
  • Stort medföljande bibliotek av ikoner
  • Integration med Dropbox och flera andra liknande tjänster
  • Delningsmöjlighet med Facebook, Twitter, etc
  • Visningsläge med möjlighet att visa och dölja enskilda grenar
  • Möjlighet att använda tankekartan som att göra-lista
  • Skissa figurer på fri hand eller välj mellan fördefinierade former
  • Låt appen fördela bubblorna över skärmen eller välj position själv

Versionsförvirring

Tittar du i App Store så ser du att iThoughts släpptes i maj i år, men appen är egentligen mycket äldre än så. Den första versionen av iThoughts kom för flera år sedan och såldes då i separata versioner för iPhone och iPad (sistnämnda kallades iThoughts HD). Dessa äldre versioner hade en snarlik ikon men med blå bakgrund, vilket kan vara bra att känna till om du läser andra recensioner på nätet.

iThoughts äldre logga

iThoughts äldre logga

Versionen som säljs nu är helt nyskriven för att dra nytta av nya funktioner i iOS7. Istället för att släppas som en uppdatering så lades den upp på App Store som en helt ny app. Det skapade en del kontrovers då äldre användare nu fick betala en andra eller till och med tredje gång för samma app.

För att ytterligare spä på förvirringen så finns det också en version för Mac OS vid namn iThoughtsX. Den kan komplettera iOS-versionen så tillvida att det går att dela kartor mellan programmen.

Historiken innebär att iThoughts samtidigt är både ny och gammal; gränssnittet har förfinats över flera år och har nu blivit väldigt intuitivt och användarvänligt. Men den den underliggande koden är helt ny och därmed finns det en del vassa hörn och buggar kvar, även om löpande uppdateringar under sommaren har filat ned det värsta.

Tänk utanför appen

Då man kan växla mellan att visa eller dölja enskilda grenar i tankekartan så fungerar iThoughts utmärkt som föreläsningsstöd! Istället för att bläddra i en Powerpoint så utgår man ifrån en central bubbla med samtliga grenar dolda, och sedan visar och döljer man relevanta grenar allteftersom talet fortskrider.

Alternativa appar

Om du vill ha ett mer allsidigt verktyg som också kan skapa flödesscheman och annan vektorgrafik så kan Grafio vara ett bättre val. Liksom iThoughts så har Grafio blivit väldigt polerad och kraftfull av en lång aktiv utveckling.

Ett annat alternativ som visat sig fungera väl för yngre elever är Popplet, som tidigare recenserats här på Skolappar. Liksom Grafio är Popplet mer allsidig, och ger stora möjligheter att själv påverka utseendet av tankekartan. Popplet har också en fördel i att den har en tvillingvariant som körs i webbläsaren.

Nyligen recenserade vi appen Mindomo. Den är lika tankekartsfokuserad som iThoughts, men mer med smak av begreppskarta snarare än tankekarta. Exempelvis låter Mindomo dig lägga till beskrivning av grenar mellan bubblor, och det är också lättare att skapa ”underbubblor” som bara är ren text. Appen känns solid, om än kanske inte riktigt på samma nivå som iThoughts. Mindomo är gratis, men för att slippa begränsningar på antal kartor och annat så måste man köpa en prenumeration. Appen fungerar inte på mobiltelefoner, utan finns bara till surfplattor (både iOS och Android) och datorer.

Vill du ha ett verktyg som är lika fokuserat som iThoughts men på flödesscheman istället så kan Instaviz vara intressant.

Undervisningens syfte

Ma Eleverna utvecklar kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Sv Eleverna skall stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttrycksformer.

Bl Eleverna uppmuntras att arbeta på ett undersökande sätt.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Recensenter
Facebook
Twitter