Användningsområden

Först och främst är Jot! en bärbar whiteboardtavla i miniformat som man kan skriva, rita och visa bilder i. Det låter kanske inte så märkvärdigt, men med den här appen kan man dessutom dela sin whiteboardtavla med andra och samarbeta i realtid över nätet.

Jot!Det är just delningsfunktionen som gör den här appen så användbar i klassrummet. Det låter kanske krångligt, men faktum är att det är väldigt enkelt att komma igång. Läraren eller en elev skapar en Jot!-session genom att klicka på Dela-symbolen i verktygslisten till vänster, välja Live Sharing, skapa ett valfritt sessionsnamn och sedan klicka på Share-knappen. Färdigt!

Ge sedan sessionsnamnet till dem som du vill dela din whiteboardtavla med så kan ni alla rita, skriva och visa bilder på samma whiteboardtavla. Det en person skriver eller ritar visas alltså i realtid för övriga personer som delar samma sessionsnamn. Har läraren sin iPad kopplad till en interaktiv skrivtavla i klassrummet behöver man dessutom aldrig mer be en elev komma fram till tavlan för att visa hur den har tänkt, de kan bara sitta kvar på sin plats och visa hur de tänkt på den delade whiteboardtavlan.

Även om appen vid en första anblick ser väldigt enkel och avskalad ut så finns det en hel del praktiska funktioner som kan vara användbara när man ritar och skriver på en whiteboardtavla. Man bl.a. radera, ångra, byta tjocklek och färg på pennan samt byta den vita bakgrunden till svart, linjerad, rutig eller annan valfri bakgrund från din kamerarulle.

Foto 2015-03-06 22 05 29

Till en början kan det dock bli lite rörigt, speciellt om man använder delningsfunktionen i helklass, eftersom alla har tillgång till samma skrivtavla samtidigt. Om två elever börjar lösa en matematikuppgift samtidigt, är det svårt att se vad det står. Personligen tyckte jag det var jättejobbigt i början, men när eleverna väl lärde sig att vänta på sin tur så fungerade detta klockrent.

Den här appen finns även i en väldigt begränsad gratisversion. Med gratisappen kan man dock inte starta egna sessioner eller delta aktivt i andras sessioner.

Funktioner

• Rita och skriva med fingret direkt på skärmen.
• Lägga till text i textrutor med hjälp av ett interaktivt tangentbord.
• Visa bilder.
• Byta bakgrund.
• Exportera whiteboardtavlor som bild, PDF eller Jot!-fil via email.
• Spara som bild i kamerarullen.
• Skriva ut whiteboardtavlan.

Tänk utanför appen

Det naturliga användningsområdet för en sådan här whiteboard-app är givetvis att skriva och rita på. Möjligheten att dela sin whiteboard med andra lockar dock till tankar utanför appen. Själv har jag bl.a. använt appen för att låta elever kommunicera skriftligt med varandra på engelska i klassrummet. Jag har då parat ihop elever två och två, eller i små grupper och gett dessa ett varsitt sessionsnamn. Mina elever älskade verkligen att göra denna uppgift anonymt och sedan försöka lista ut vem de var sammankopplade med genom att ställa frågor på engelska till personen ”i andra änden”. Appen fungerar dessutom utmärkt för att spela ”rita och gissa” på valfritt språk.

Undervisningens syfte

En Mspr Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet att utveckla en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talad och skrivet språk, att kunna formulera sig och samspela med andra i tal och skrift och kunna anpassa sitt språk till olika situationer, syften och mottagare.

En Mspr Använda olika hjälpmedel för lärande, förståelse, skapande och kommunikation.

Sv SvA Få tilltro till sin språkförmåga så att de vågar uttrycka sig i olika sammanhang och för skilda syfte.

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang. Eleverna ska genom undervisningen också ges möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer och hur dessa kan användas för att kommunicera om matematik i vardagliga och matematiska sammanhang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Mspr En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Ma Föra och följa matematiska resonemang.

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Jot! Whiteboard – Lockar till kollaborativt lärande

 1. Fröken Sofia skriver:

  Hej,

  Kan man dela en Jot!-tavla via appen Showbie? Våra yngsta elever har inte email på sina paddor….(suck).

 2. Stefan Karlsson skriver:

  Hej Fröken Sofia. Jag förstår nog inte riktigt hur du menar, men du behöver inte någon email för att dela en Jot! Eftersom delningen bara sker i realtid måste dock alla enheter vara uppkopplade samtidigt. Det går inte heller att återuppta en session som har avslutats. Om du är ute efter en delad anslagstavla på nätet så kanske Padlet.com kan vara något.

  /Stefan

 3. Stefan Karlsson skriver:

  Hej igen Fröken Sofia! Kom på att du kanske menade att dela de sparade ”jottarna” Är dåligt insatt i Showbie, men det går ju att spara ”jottarna” till kamerarullen i paddan, så om det går att dela kamerarullen via Showbie så ska det inte vara några problem.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook