Användningsområden

King of Math kan vid en första anblick ses som enbart en ”färdighetsträningsapp” men jag tycker att den utmanar elevens matematiska tänk inom varje specifikt ämnesområde som presenteras. Det är bra att eleven kan börja i vilken bok som helst och att det inte är appen som ”styr” att eleven måste traggla sig igenom böckerna Addition, Subtraktion, Multiplikation för att slutligen komma till den bok som ska utforskas, t ex boken Geometri.

Som spelare börjar du på en grundnivå för att sedan ta dig vidare till svårare nivåer. Det som gör att King of Math blir mer än en ”färdighetsträningsapp” är att eleven inte enbart ska välja ett svar som ska stå efter ”är lika med-tecknet”,  vilket det ofta är i skolans matematikböcker. Eleven får istället tänka i flera led för att kunna lösa de matematiska problem som dyker upp, vilket blir allt tydligare ju högre nivåer eleven når.Det mest positiva med King of Math är att det i t ex boken Division skrivs ut 100/9+1 istället för 100/10 eller att det efterfrågas vilket av fyra alternativ som ger det minsta svaret. Det här och mycket annat i King of Math utmanar elevernas matematiska tänk och utvecklar deras taluppfattning.

Appens målgrupp är enligt apputvecklarna åk 7-9 men King of Math kan absolut användas av både yngre och äldre elever. Betyget hade blivit 5 om det hade funnits förklaringar till hur eleven t ex räknar ut omkretsen på en cirkel eller vad procent innebär då eleverna eventuellt kör fast. Eller så kanske just avsaknaden av förklaringar i King of Math gör att appen ska ha det högsta betyget eftersom appen då kompletterar undervisningen genom att skapa en förförståelse eller frågeställningar innan elever och lärare tar över för att föra och följa matematiska resonemang om hur de ska ta sig vidare i appen och/eller i den matematiska förståelsen.

Något annat som kan uppfattas som negativt är att vissa elever blir stressade av att tiden rusar på.

Funktioner

 • Dela ditt spelresultat till Facebook, Twitter, e-post och Game Center.
 • 18 st olika språk – svenska, bokmål, norska, kinesiska, danska, nederländska, engelska, finska, franska, tyska, grekiska, italienska, japanska, koreanska, portugisiska, ryska, spanska och ryska.
 • Ämnesområden kallas för bok: addition, subtraktion, blandat 1, multiplikation, division, räknelära, geometri, bråk, potenser, statistik, ekvationer och blandat 2.
 • Antal spelare – jag slutade att lägga till nya spelare när jag hade lagt till 16 stycken.

Tänk utanför appen

Låt eleverna först arbeta med appen och under tiden samla på sig frågor och funderingar som de stöter på eller inte förstår och ni har sedan ett innehåll som eleverna är intresserade och motiverade av att lära sig mer om för att kunna levla upp sig, både i appen och kring sin egen förståelse för matematikens spännande värld.

Vilka förbättringar vill eleverna göra i appen? Låt dem göra instruktionsfilmer eller liknande i t ex appen Explain Everything eller iMovie som de kan skicka till apputvecklaren. Då får eleverna möjlighet att använda ”skolmatematiken” för att göra något på riktigt och förhoppningsvis påverka innehållet i appen. Eleverna kan också göra dessa filmer för att visa i klassen eller parallellklassen som underlag för diskussioner etc.

Undervisningens syfte

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förmågan att argumentera logiskt och föra matematiska resonemang.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.

Ma Föra och följa matematiska resonemang och använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

4 Responses to King of Math – En färdighetsapp som utmanar

 1. Martin skriver:

  Jag gillar också King of Math. Precis som du skriver Marie är det inte bara att skriva ett svar efter ett likhetstecken. Istället får eleverna uppgifter av typen 3+?=4+8. Det främjar elevernas matematiska tänkande och utmanar dem på ett sätt som matteboken (eller vanliga lektionpunktesses-stenciler) väldigt sällan gör. Jag håller också med om att stegringen av svårighetsgraden i varje bok gör att eleven tvingas att ställa frågor och ta reda på hur man löser olika problem för att komma vidare i sin jakt efter kungastatus.

  Men om jag skulle önska mig något så är det nog en mindre brant ökning av svårighetsgraden. Det blir snabbt väldigt svårt. Kanske borde utvecklarna satsa på en app som trots allt är riktad till de yngre eleverna. Formatet tilltalar elever och det vore kul om även de yngre hade chans att avsluta alla böckerna. Det upplever jag inte riktigt att de kan nu.

  I ärlighetens namn ska jag säga att formatet inte bara tilltalar elever. Även jag la tid på att klura mig igenom appen. Bra färdighetsträning även för lärare måste jag säga. 🙂

 2. Hej Martin
  Jag kan hålla med dig om att svårighetsgraden ökar fort men om apputvecklarna har årskurs 7-9 som målgrupp så är det nog rätt tänkt i alla fall. Apputvecklarna kan, som du skriver, skapa en ”Princess of Math” 🙂 som riktar sig mot de yngre åldrarna.

  Som lärare får man klura en hel del i slutet av böckerna – kul, motiverande och utvecklande.

 3. Magnus skriver:

  Nu finns King of Math Junior! Passar perfekt för min 8-åring, men även min 6-åring kan lösa vissa böcker helt och enstaka kapitel i alla böcker. Kan verkligen rekommenderas!

 4. Tack för tipset! Vi är redan på gång med recension. Publiceras någon gång i januari!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter