Användningsområden

Läs och förstå är en härlig app. Vid första anblicken upplevde jag den enkel att arbeta med. Den är tydlig och har man som jag jobbat med andra appar från Leripa, är funktionerna igenkänningsbara.

Det finns fyra olika typer av övningar: Frågor, Rätt mening, Dra rätt bild och Välj rätt slut.



  • Frågor: Här svarar du med ja eller nej, sant eller falskt.
  • Rätt mening till bilden: Vilken mening passar till bilden. Du måste göra ett val mellan två meningar. Övningen har ljudstöd.
  • Dra rätt bild: Rätt bild till meningen. Du ska läsa själv och lägga rätt bild vid rätt mening.
  • Välj rätt slut: Det finns två avslut på meningarna och du ska välja en.

I alla övningar har du möjlighet att välja att ha ljud eller att stänga av ljudet. Det går även att välja om bakgrundsmusiken ska vara på eller av. Det är bra, då kan den som inte läser med fullt flyt eller god förståelse öva. Även den som läser bra själv men behöver öva förståelsen kan göra det.

Det finns två nivåer i varje moment. Nivån eller mer omfånget på uppgiften ställer du in på ikonen med stjärnorna. Du kan välja att använda versaler eller gemener i övningarna. Även det ger en flexibilitet att möta användaren med det just den personen behöver öva. Det finns en tydlig ikon med ett staffli, om man duttar på den får man sitt sammanställda resultat från samtliga övningar.

Under skiftnyckeln finner du fler verktyg, bland annat kan du välja språk: svenska, danska, norska eller finska. Du kan även välja att lägga till från ett till fyra egna språk. Jag bad några lärare i min närhet att testa appen och prova övningarna. Omdömena går isär. Någon sa att det var bra basövningar, men att att göra egna upplevdes inte vara intuitivt. En annan lärare var lyrisk över just den delen där du kan skapa egna övningar. Vill du skapa egna övningar, välj ikonen ”Hjälp” på sidan ”Verktyg för övningar”.

Du kan dela med dig av de övningar du själv gör. Om du vill hämta övningar till din app, för att utöka antalet bild- ord- och begreppslistor att arbeta med, kan du hämta listor som andra gjort på Lerpias sida Listor till appen Läs och förstå. Att göra egna övningar upplevde jag var lite krångligt. Det blev många omtag innan jag fick till övningarna som jag hade tänkt dem. Företaget själva lagt ut information om hur du importerar listor till appen.

Jag ger appen betyget 4, trots att jag upplever att delen att skapa egna övningar kräver en hel del tankearbete och hantverk innan man får övningarna som man vill. Appen fyller sin funktion och det finns inte så många appar av det här slaget som stödjer läsinlärning och träning av läsförståelse.

Funktioner

Appens funktioner:

  • Dutta på den övre högtalarikonen för att stänga av eller sätta på musiken.
  • Dutta på den andra högtalarikonen för att sätta på eller stänga av uppläsningen av meningarna inne i de olika övningarna när du startar.
  • Dutta på ikonen med ABC/abc för att välja om övningarna ska vara skrivna i versaler eller gemener.
  • Dutta på ikonen med stjärnor för att välja få eller fler antal uppgifter i övningarna.
  • Dutta på staffliikonen för att se ditt resultat för de olika övningarna.
  • Dutta på ikonen med en skiftnyckel för att komma till verktyg att välja språk med och verktyg att göra egna övningar med.

Tänk utanför appen

Tanken att dela med sig av listor är lysande. När jag testade flera listor upplevde jag att det går att göra en hel del med appen. Eftersom du kan ladda upp egna bilder från din kamera eller från ditt bildarkiv, kan du egentligen göra listor till vilket område som helst. Jag ser framför mig listor med olika språkliga domäner, kanske något i stil med Skolverkets Flerspråkig ljud- och bildordlista. Inom svenska som andra språk och för nyanlända elever som behöver träna ord och begrepp. Varför inte öva sin förståelse genom att eleverna får göra ord- och begreppslistor där ord och bild samspelar? Ett sätt att visa att man som elev har gjort ett ord eller ett begrepp till sitt.

Jag tänker att det går att koppla arbete med att gör egna övningar till arbete med bildhantering. Vilka bilder får jag använda egentligen? Hur bearbetar man bilder? Vart lägger jag bilder jag själv har tagit, om jag vill lagra dem på nätet? Hur fotograferar jag på ett sätt så att andra känner sig med bekväma med de bilder jag tar? Många tankar föds när jag börjar tänka bildhantering i relation till den här appen, eftersom de egna listorna jag kan dela med mig av ligger öppna för en hel värld att använda.

Undervisningens syfte

Sv Eleverna ska genom undervisningen ges möjlighet att utveckla språket för att tänk, kommunicera och lära.

Sv SvA Undervisningen ska stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva.

SvA Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla språket i olika sammanhang och för skilda syften.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA Formulera sig och och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA Läsa och förstå.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Facebook
Recensenter
Twitter