Användningsområden

Loopseque Kids är en underbar app där ni direkt kan börja skapa musik utan att egentligen kunna någonting om musik. Appen har två spellägen, ”pads” och ”piano”. Dessa når man via huvudmenyn.

”Pads” ser ut som en stor cirkel med mindre cirklar av pusselbitar. Sedan finns en visare som oavbrutet snurrar runt.  Runt cirkeln åker små saker som träd, hus och figurer. Alla dessa låter när man trycker på dem. I mitten kan du välja mellan tre olika ljudlägen, Dag, natt och skymning. Det är framför allt i läget ”Pads” som jag anser att appen har sin styrka. Det är där ni kan utforska och musicera och göra många roliga saker. Det som är sympatisk med denna app är att du själv kan välja vad du vill göra med den och allt du väljer att göra låter fint, det går helt enkelt inte att spela fel och fult.Bild på appen Loopseque Kids

Den andra delen ”Piano” är precis som det låter ett piano, men ett ganska tråkigt sådant som man tröttnar på snabbt.

Använd funktionen ”pads” i appen för att spela och utforska tonerna. Vad händer om man ”tänder” varannan ton? Hur låter det? Vad händer om man tänder var tredje ton osv. Titta och lyssna på mönstren.  De visuella mönstren i appen gör att ni lätt kan prata musikteori och hur matematik, takt och rytm hänger ihop.

Appen är väldigt rolig att använda och den inbjuder till kreativitet och skapande. Man blir glad av musiken i ”Pads” som är både lite gulliga och galna. Bara att ”spela” på alla den blå fantasifiguren eller flugsvampen kan få vem som helst att bli på bra humör. För er som gillar denna app kan man prova på tillverkarens lite större app Loopseque. Den passar för lite äldre elever.

Du kan dock inte välja tempo eller byta tonart i denna app. Appen har ingen inspelningsfunktion vilket gör att musiken inte går att spara. Det är lite synd, det hade varit bra om kan vill använda musiken  till sin film eller som musikbakgrund i någon annan app. Men trots detta väljer jag att ge appen 5 i betyg.

Funktioner

  • Två lägen ”Pads” och ”Piano”.
  • Spela och lek med tonerna genom att tända och släcka. Välj mellan de tre lägena ”Dag, ”Natt” eller ”skymning”. Dessa låter olika.
  • Improvisera genom att spela på de olika figurerna runt cirkeln.

Tänk utanför appen

  • Singback – De tre lägena bygger på två ackord; ”Dag” och ”Natt-vyn klingar i C-dur,  ”Skymning” klingar  G7. Detta gör att ni kan välja sånger som bygger på två ackord, tonika och dominant och spela och sjunga till.
  • Skriv låtar – Skriv egna enkla texter på svenska eller engelska som ni antingen ”rappar” eller hittar på en melodi till.
  • Scenrekvisita – Koppla upp appen med en projektor och använd som bakgrundskuliss. Använd musiken till danslek.
  • Improvisationsstöd – Använd musiken som bakgrund och improvisera fram egna melodier med något riktigt instrument som en synt, eller piano eller en xylofon. Använd gärna pentatonisk skala i c-dur.
  • Mattekluring – Låt eleverna göra en annorlunda och visuell mattekluring. Använd de fyra ringarna som vardera består av 16 toner för att hitta på ett matteproblem. ”Tänd” olika många färger i de olika ringarna. ex. 4 i den innersta ringen, 3 i nästa, 6 i tredje ringen och till sist 5 i den yttersta ringen. Då kan mattekluringen se ut så här: 4+3+6-5=8. De elever som sedan ska lösa kompisarnas mattekluringar får endast ta hjälp av bilden och slutsumman ”8” för att försöka räkna ut talet. Samarbeta gärna. Sedan kan ni såklart ”spela” elevernas egna mattekluringar.Mattekluring med Loopseque Kids

Undervisningens syfte

Mu Utveckla kunskaper som gör det möjligt att delta i olika musikaliska sammanhang.

Mu Ge eleverna både möjlighet att utveckla en tilltro till sin förmåga att sjunga och spela och ett intresse för att utveckla sin musikaliska kreativitet.

Ma Ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Sv Stimuleras till att uttrycka sig genom olika estetiska uttryck. Stärka elevernas medvetenhet om och tilltro till den egna språkliga och kommunikativa förmågan.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Mu Skapa musik samt gestalta och kommunicera egna musikaliska tankar och idéer.

Mu Spela och sjunga i olika musikaliska former och genrer.

Ma Formulera och lösa problem med hjälp av matematik.

Sv Formulera sig och kommunicera i tal och skriftLadda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter