Användningsområden

Välkommen in i kroppen!

Tillsammans kan barn och vuxna utforska, ta reda på och ställa frågor till varandra om denna förunderliga värld. I appen gör man konton för vuxna eller barn. För de vuxna kan man sen koppla ihop vilka barn som man kan samspela med.I vuxenkontot kan man följa barnets aktivitet, ställa frågor till nästa gång och svara på de frågor som barnet ställt. Kontot har dessutom en lösenkod för att komma in. På vuxenkontot finns en handbok som kan användas för att kunna svara på frågor eller berätta mer, och med hjälp av diskussionsfrågor som följer med kan man få intressanta diskussioner med barnen. Handboken finns än så länge bara på engelska.

I barnkontot finns hela kroppen att utforska. Barnet skapar sin egen avatar och har fyra olika avatarbilder att välja mellan.

I inställningarna på barnkontot kan barnet enkelt:

 • välja om man vill se namn på de olika delarna eller inte.
 • ändra bakgrundsfärg.
 • välja språk.
 • välja om man vill se ljudinläggen eller inte.

Barnet kan ställa frågor över saker de undrar genom att hålla in fingret var som helst på skärmen och spela in sin röst. Sen kan man i vuxenkontot se sina barns aktiviteter och spela in ett svar och starta en dialog.

Appens olika delar

Nervsystemet
– Man kan, förutom att se de olika delarna, se vad som händer om man låter mygga sticka en, kittla med en fjäder, lukta på blommor och springer.
– Ta en närmare titt på näsan, öra, öga och hjärnans delar och titta vad som händer när man trycker på olika delar av hjärnan.

Skelettet
– Vad händer om man drar bort en skelettdel?
– Titta på olika leder och hur ser ett ben ut inuti?

Andningssystemet
– Hur reagerar lungorna om du börjar springa?
– Ta en kik inuti en lunga och använd mikroskåpet för att ta en ännu närmare titt på alveoler.

Blodcirkulation
– Vad händer med blodcirkulationen om du springer? Titta in i hjärtat och följ en blodkropps väg genom hjärtat, följ med inuti ett blodkärl och se vad som händer när en vit blodkropp närmar sig en bakterie.

Matspjälkningen
– Mata din avatar och se matens väg genom kroppen. Ta en närmare kik på munnen, magsäcken, tunntarmen och tjocktarmen.
– Fundera över vad de bubblor som uppkommer när man äter är för något?

Muskler
– Flexa musklerna i armen och titta på hur musklerna samspelar.

Människokroppen har köp inuti appen. I dagsläget går det endast att köpa till urinvägarna, vilket jag inte rekommenderar. Min recension handlar om de delar som är tillgängliga utan köp inuti appen.

Det går att välja att visa olika delar av kroppen, antingen var för sig eller tillsammans i vilken kombination man vill.

Tittar man på en del i taget kan man även gå vidare in i kroppen. På vissa bilder finns det en liten teckning av ett par ben i bilden, tryck på dem och benen börjar springa och då kan titta på hur organen påverkas av det. Man kan också dra i ett reglage för att se utanpå organen eller inuti.

När funktionen ”visa namn på kroppsdelar” är påslagen kan man göra en egen liten quiz genom att dra bort namnen från sin ursprungsplats så att de lossnar, sen ska man då försöka sätta tillbaka dem på rätt plats.

Appen är enkel, vacker, har ett roligt ljud och det finns mycket att utforska.

Barnen tycker att det är roligt att titta på alla funktioner och frågorna kommer spontant. Det finns många småfunktioner att utforska.

Saker att förbättra
Appen är ganska ny och utvecklarna har en del att uppdatera. Några ord som inte följer rörelserna när man zoomar som de andra orden gör. Jag tycker också att det är kanonbra att man kan välja att se organens olika namn, men tyvärr har de på olika ställen använt alldeles för komplexa ord t ex tricuspidalisklaff istället för bara segelklaffar, vilket gör att bekanta skolbegrepp blandas med läkarbegrepp. Jag hade även önskat ännu fler detaljer, t ex vad som händer i hörselsnäckan.

När buggarna är fixade och andra saker har vidareutvecklats så kommer appen troligen att få toppbetyg. I dagsläget en det en trea. Jag ser framemot att uppdatera denna recension i framtiden.

Funktioner

 • Skapa vuxen- eller barnprofil och koppla samman dem.
 • I vuxenprofilen finns en handledning med fakta och diskussionsfrågor.
 • Spela in dialoger mellan barn och vuxen i form av svar och frågor till varandra.
 • Visa namn på organens delar.
 • Kroppens delar på många olika språk

Tänk utanför appen

 • Helklass, använd delar av appen till genomgångar för att prata kring med hjälp av projektor.
 • Träna på kroppens delar på olika moderna språk.
 • Låt eleverna ta skärmbilder ur appen eller använda appen vid presentationer. Jag ser framför mig en skärmbild exporterad till Explain Everything och eleven förklarar kring vad vi ser på bilden samt skriver ut fler detaljer och länkar till mer utvecklade texter.

Undervisningens syfte

Bi Utveckla kunskaper om biologiska sammanhang och nyfikenhet på och intresse för att veta mer om sig själva och naturen.

Bi Utveckla förtrogenhet med biologins begrepp, modeller och teorier.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Bi Använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Twitter
Facebook