Användningsområden

Alla har väl någon gång spelat Labyrint som barn. Med hjälp av två rattar gäller det att få en liten kula förbi en massa hål och komma till mål. Själv lyckades jag aldrig klara mig speciellt långt men i appen Marble Math Junior går det äntligen att få revansch, samtidigt som matematikkunskaperna blir bättre. Själva spelmomentet är inte speciellt svårt. På varje bana får användaren en uppgift, till exempel samla alla kvadrater eller gå från största till minsta talet med hjälp av en kula som antingen kan dras med fingret, eller flyttas med hjälp av röra iPaden. Uppgiften kan också bli uppläst om användaren trycker på den. När en uppgift är slutförd ska kulan föras till målet och då fås poäng. Efter ett visst antal poäng får användaren nya kulor som kan användas i spelet. En spelomgång slutar när spelaren gjort tre misstag och då sparas resultatet till en high score-lista.2013-01-04 15.18.19

Även om uppgifterna liknar varandra är banorna aldrig exakt likadana, vilket gör att spelet håller ganska länge och det upplevs inte som upprepande. Det finns också tre svårighetsgrader i spelet. Den stora utmaningen i denna app är att text och tal är på engelska, vilket gör att även den enklaste nivån kan vara lurig för elever i de tidigaste årskurserna. På respektive nivå går det också att ställa in olika arbetsområden. Denna funktion kan vara bra att kontrollera i förhand då ett av områdena är valuta. Tyvärr går det inte att välja svenska pengar.

Jag anser att appen är bäst lämpad för lågstadiet, men att några arbetsområden kan bli en aning svåra. Dessa kan som sagt stängas av i appens inställningar.

2013-01-05 11.15.50

Eleverna i min klass (årskurs 1) har använt denna app ganska mycket. Deras främsta motivering till att fortsätta spela är inte att slå sina poängrekord, utan istället att samla alla kulor som finns.

En användare behöver aldrig fastna på en bana, tack vare att det går att välja att få ett lösningsförslag, eller helt enkelt hoppa till nästa bana. Appens utformning gör också att den främjar kommunikation om man jobbar flera på samma iPad.

2013-01-04 15.17.18

Detta är en bra app men många inställningsmöjligheter som mina elever gärna återkommer till. Betyget blir därför en fyra. För att få ett högre betyg hade jag gärna sett ett bättre belöningssystem, flera valutor och gärna en möjlighet att få text och tal på andra språk, till exempel svenska.

Funktioner

  • Skapa användarprofiler med personliga avatarer.
  • 20 st olika arbetsområden, fördelade på 3 st svårighetsgrader.
  • Många inställningsmöjligheter.
  • High Score-lista.
  • Instruktion i spelet (på engelska).

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

En  Undervisningen i ämnet engelska ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i engelska språket och kunskaper om områden och sammanhang där engelska används.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Föra och följa matematiska resonemang och använda matematikens uttrycksformer för att samtala omargumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

En  Förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook