Användningsområden

Minecraft är ett av de senaste årens absolut mest framgångsrika spel. När trenden varit att spelbolagen investerat miljarder i nya allt häftigare och mer avancerade spel, knåpar en 30-årig kille från Sverige, Markus Persson, ihop ett till synes lågbudgetspel som tagit världen med storm. Minecraft är ett så kallat sandlådespel, ett spel där du är din egen byggherre och kan röra dig fritt utan att styras av yttre spelramar. Spelet har skapat en enorm spelcommunity och eftersom källkoden är öppen bygger ambitiösa spelare egna varianter (mods) av spelet.

Minecraft PE



Spelet släpptes för PC i fullängdsversion i slutet av 2011, men hade då funnits i olika utvecklingsversioner som spridits och testats av hängivna gamers. Ungefär samtidigt kom Pocket Edition – Minecraft för Android och iOS.

I fickversionen får man en nedbantad version av Minecraft och erfarna pc-spelare blir snabbt besvikna på de begränsningar som gjorts. I PC-versionen skapas omgivningar automatiskt efterhand som man rör sig i den vilket gör omvärlden i det närmaste oändlig. I Pocket Edition når man snart världens ände. En mer ingående genomgång av vilka begränsningarna är kan man läsa i Minecraft Wiki.

Spelet kan spelas i två olika lägen, Creative eller Survival. I Survival börjar du endast med dina två händer och det gäller snabbt att skaffa sig resurser för att kunna bygga ett skydd för natten. När natten kommer kryper nämligen mobben fram. Zombies, spindlar och andra otrevligheter som går till obarmhärtig attack mot dig. Hugg snabbt ner några träd och bygg ett staket som skydd och några trähackor för att kunna gräva effektivare. För det är framför allt genom att gräva som du skaffar dig nya, effektivare resurser. Genom att gräva stöter du på järnmalm, kol och andra mineraler som effektiviserar och förenklar din Minecraft-tillvaro. Material kan blandas och förädlas, virke från ett träd kan växlas in mot pinnar eller brädor, och står du vid en hyvelbänk (fri översättning av Crafting Table) kan du skapa ännu fler saker.

I Creative-läget kan man inte dö. Man har obegränsad tillgång till material här kan du också flyga för att få bättre överblick över läget. Här är det verkligen som att sitta i sandlådan. Man behöver inte bekymra sig över några yttre hot, utan här gäller det att bygga, skapa och gräva. Antingen bygger man på ytan, gigantiska stenkatedraler, eller små mysiga stugor. Eller så gräver man sig nedåt och skapar underjordiska salar, gångar och rum.

Tycker man att spelet blir lite otäckt med monster och spindlar går det att ställa in Peaceful Mode, vilket innebär att slipper oroa sig för fiender.

Det går att spela tillsammans från olika enheter. Alla lärplattor som är uppkopplade till samma WiFi-nät kan hitta varandra och koppla upp sig på varandras spel. Detta gör ju verkligen Minecraft till ett samarbetsspel där alla i ett klassrum kan vara med och skapa miljöer tillsammans. Man ska dock vara medveten om att i vissa kommuner har man stängt av funktionen att få olika enheter att kommunicera via WiFi. Kolla detta med din IT-support.

Minecraft PE

I Minecraft PE går det att koppla ihop flera enheter via Wifi-nätet.

Att betygsätta Minecraft Pocket Edition är inte så lätt. Minecraft som spel är en enorm succé, kreativ och oändlig i sitt sätt att utmana sina spelare. En given femma. Som fickupplaga är den begränsad och tappar då i kvalitet och utmaning, men sett ut ett skolperspektiv, utan att ha datorversionen som jämförelse, är den en fantastiskt kreativ app där det går att leva ut sina byggdrömmar och ensam eller tillsammans med andra skapa miljöer för saga eller verklighet. Det måste bli en femma!

Ytterligare mer information kan man få i den ypperligt välskrivna recensionen från PappasAppar.

Funktioner

  • Välj om du vill spela i Survival eller Creative.
  • Via inställningar kan du göra olika grafikinställningar och spelinställningar. Här väljer du också om du vill spela i Peaceful Mode – utan fiender och utan att kunna dö.
  • Spela tillsammans med andra över WiFi-nätet.
  • Man kan inte hitta Minecraft Pocket Edition-servrar via appen. Du kan dock hitta servrar här: MCPEIndex.com.
  • Flera spel kan sparas på samma enhet.

Tänk utanför appen

Att använda Minecraft i undervisningen är inte en ny idé. Många pedagoger har sett möjligheter med spelets enorma kreativa potential, men också ett sätt att utnyttja många elevers brinnande lust och intresse för spelet.

  • Engelska tränas naturligt eftersom detta är spelets språk och det krävs många glosor för att förstå spelet.
  • I matematik övas mängder av förmågor. Hela systemet med geometriska kuber skapar matematiskt tänk. Eftersom varje block är 1×1 meter blir det ett utmärkt redskap för att enkelt beräkna omkrets, area och volym. När man växlar in material, exempelvis ett träblock ger fyra plankor tränas multiplikation.
  • Genom att bygga upp miljöer av kända eller okända platser kan eleverna visualisera och konkretisera aktuella arbetsområden. Det gamla vikingaby-bygget får en renässans! Eller varför inte bygga hela skolan i skalenlig modell. Som Qualops och Freddie gjort:

Via Skolbanken (sök på Minecraft) får man fler tips på hur skolor runt om i landet arbetat med Minecraft i undervisningen.

Fler länkar om Minecraft i undervisningen:

http://minecraftedu.com/wiki/index.php?title=Main_Page

http://www.minecraftwiki.net/wiki/Minecraft_in_education

http://www.edutopia.org/blog/minecraft-in-classroom-andrew-miller

Denna fantastiska Popplet, skapad av Annika och Jonas (mer vet jag inte om dem) illustrerar väl hur man kan koppla Minecraft med mängder av förmågor i Lgr 11.

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang. Den ska också ge eleverna möjlighet att uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Ma Eleverna ska ges möjligheter att utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna undersöka problemställningar, göra beräkningar och för att presentera och tolka data.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

4 Responses to Minecraft Pocket Edition – Fri lek i sandlådan

  1. ipadapp skriver:

    Trodde att den här appen skulle bli en given succé för min 4-åring hemma. Det verkade också bli det till en början men han tröttnade förvånansvärt fort på den här appen och har återgått till att skapa med vanligt lego och mekano hemma istället.

  2. Ola skriver:

    Trevlig recension! Den funna poppletten är verkligen strålande. Värt att nämna är ju att Pocket Edition uppdateras rätt så ofta och att skillnaderna mellan versionerna nu mest verkar vara världarnas storlek.

  3. Tobbe skriver:

    Hej. jobbar inom. Lunds Kommun på Lilla Järnåkraskolan. Vi hittar inte varandra via vårt wifi nätverk. Någon idéer varför?

  4. Olle Strömbeck skriver:

    Hej. I några kommuner, däribland Lunds kommun har man stängt av funktionen ”Peer-to-Peer” i det trådlösa nätverket. Detta gör att man inte kan hitta olika enheter (t ex iPads) mellan varandra. Det gör också att man inte kan använda Apple-TV för projektoruppkoppling eller trådlösa skrivare. Tyvärr.

Twitter
Recensenter
Facebook