Användningsområden

Det som gör denna app så mycket roligare än andra matematikappar är att du måste vicka på iPaden i sidled. Det kittlas i nervgroparna då man ser en stjärna falla ner med hög hastighet och måste ta ett beslut snabbt. Det gäller att läsa av det bråktal som står inuti stjärnan för att sedan bestämma åt vilket håll du måste vicka paddan för att stjärnan ska falla ned på rätt ställe på en tallinje. Tallinjen är på de första nivåerna mellan 0-1, men utökas ju högre nivåer du kommer till. När du nått över nivå 15 (av 24) möts du även av tallinjer mellan -2 och 2 samt 0 till 0,5.

Motion MathDu får ett antal utmaningar på varje nivå, innan du till slut flyttas upp till nästa nivå med en ny uppgift. Man tjänar mer poäng desto mer precist stjärnan landar, samt om stjärnan landar rätt på första studsen. Om den inte landar rätt får du ett par nya försök på studsen. En pil hjälper dig till slut vart du ska placera stjärnan. Missar du även dessa försök så är spelet slut. Det gäller att nå så många nivåer som möjligt. På de sista nivåerna faller stjärnan jättesnabbt och innehåller en mix av bråktal, decimaltal, cirkeldiagram och procent. Då gäller det att hålla tungan rätt i mun!Man tränar på taluppfattning och lär sig att uppskatta längder samt storleksordna och  jämföra bråktal, decimaltal, cirkeldiagram och procent.

Det första du får göra i appen är att testa momentet att vicka iPaden så att en fallande stjärna träffar tre punkter. Därefter slussas du direkt in i level 1. Enheten hålls ståendes.

Du behöver inget inlogg till appen, men det tycker jag bara är bra eftersom man kommer igång på en gång. Spelomgången sparas inte därför inte. Ibland har den fallande stjärnan en viss tröghet. Man tycker att man vickar och vickar, men stjärnan känner ändå inte av kommandot tillräckligt snabbt.

Det positiva med appen är att du lär in med kroppen. Mina elever i mellanstadiet tycker att det alltid är roligt och utmanande att spela spelet. De väljer ofta detta spel även då de inte har matematik. Appen utmanar både elevernas hjärna och motorik.

Det går att köpa appen som en del i ett paket med fler appar från utvecklaren.

Se en kort instruktionsfilm:

Funktioner

 • Nivåerna är nybörjare/medel/svår.
 • Utmana en vän.
 • Språk: engelska, kinesiska, franska, tyska, japanska, koreanska, spanska.
 • 24 st nivåer.

Tänk utanför appen

Denna app inbjuder inte till så många fler användningsområden än att göra det uppenbara. Däremot tycker jag att spelet inbjuder till att köra flera samtidigt. Jag brukar sätta 3-4 st elever runt en padda och låta dem köra det här spelet. En elev börjar med första nivån och när den nivån är avklarad, så skickar man paddan vidare till nästa elev som fortsätter med nivå 2. Tillsammans försöker man nå så många nivåer man kan.

Vissa klasser och elever tycker det är är lärorikt med pedagogiska tävlingar. Jag har låtit två grupper eller elever starta spelet samtidigt på varsin padda och sen brukar vi tävla om vem som når till exempel nivå 3 först. Eftersom man är kvar på en nivå olika lång tid, beroende på hur precist man träffar tallinjen, så blir två spelare färdiga olika snabbt. Detta inbjuder till en tävlingsanda att man vill möta varandra igen och igen. Samtidigt som de tävlar, så sker en inlärning. Man bör dock vara vaksam på vilken elevgrupp man har. För vissa elever sker ingen optimal inlärning vid tävlingssituation.

Undervisningens syfte

Ma Ge möjlighet att utveckla en förtrogenhet med matematikens uttrycksformer.

Ma Uppleva estetiska värden i möten med matematiska mönster, former och samband.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Använda matematiska begrepp och samband mellan begrepp.

Ma Använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Motion Math – Träna på bråktal, decimalform och procent

 1. Gunilla Möller skriver:

  Måste bara tillägga en sak:
  Igår ordnade vi studiebesök på min skola. Under första delen av dagen som innehöll rundvandring i olika klasser och stadier så höll jag en mattelektion i 6:an i temat BRÅK. Jag hade gjort i ordning 3 olika skyltar med varsin app som de som satt vid bordet skulle använda på sina iPads. Efter en stund bytte jag. På skyltarna hade jag skrivit vad apparna tränade på för mål och vilka förmågor, för att våra besökare skulle kunna förstå syftet. Efter en stund roterade jag skyltarna vid bordet. En av apparna var Motion Math Hd. Varje gång jag flyttade denna skylt så utropades ett jubel från de bord som skulle få använda dem…. (De övriga apparna var Djungelbråk samt Pizza 1,2, 3)
  Motion Math Hd vill de köra när som helst. De älskar den….

 2. biliwi skriver:

  Det är också min erfarenhet. Har använt den appen i två år och ”hemligheten” är att den är lärande. Det är inte ”quiz” som så många spel bygger sina idéer på. Alla spel från Motionmath är på en annan nivå än de flesta andra spelen. Dessutom utnyttjar de paddans möjligheter till alternativ styrning.

 3. Ingela Eriksson skriver:

  Jag och mina elever gillar den också skarpt. Jag har just startat en Masterstudie kring denna app tillsammans med några lärare och elever i behov av särskilt stöd. Ska bli spännande att se vad vi kommer fram till. Har ni förslag på andra studier om lärande appar, gärna kring matematik, är jag idel öra/öga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter