Användningsområden

Att skriva berättelser ska vara kul. Det kan det bli med appen My Story. Med hjälp av verktyget får du som pedagog ett stöd för dina elever att lära sig att bygga en berättelse. Det är enkelt att bygga sin berättelse i appen. Sidorna ligger i ordning, det blir som en storyboard, där du tillsammans med dina elever kan diskuterar berättelsens struktur och ta stöd i läroplanens svenskämne för detsamma. Hur börjar en berättelse, vilka karaktärer, vilken miljö etc.

Jag upplever att My Story är intuitiv och lätt att använda. I mitt arbete möter jag elever i olika skolformer och åldrar. Alla kan hantera den här appen och dess funktioner. Bygg på med att öva olika berättartekniker för olika ämnen, så tar du elevernas skrivande till nya höjder. Lyckan att få sina verk lästa och uppskattade av andra är ovärderlig.



Något som elever ofta upptäcker när de arbetar i My Story är att du skriver din text på ett sätt och läser in den på ett annat sätt. Orden kommer inte alltid i samma ordning exempelvis. En del elever behöver öva på att läsa högt och kan öva sig genom att läsa upp och spela i sin egen, välkända text för att senare gå vidare till att läsa okända texter. De som behöver kan göra ”ett-ords-böcker”: en bild, ett ord och läsa in ordet för det de vill benämna.

Det går att göra böcker om allt – återigen är det bara vår fantasi som sätter gränser för vad vi kan göra.

Det jag saknar i appen My Story är att det inte går att lägga till film, samt att jag önskar mig fler delningsfunktioner som t.ex. Dropbox. Att det inte går att byta typsnitt anser jag vägs upp av att appmakaren valt ett hyfsat typsnitt att skriva med. I senaste uppdateringen är typsnittet bättre än tidigare och lilla ”t” ser ut som det bör se ut: t. Det ultimata vore att kunna föra över en bok från en iPad till en annan för att i den kunna fortsätta att skriva i samma bok. Det här gör att mitt omdöme om appen sjunker något.

Det som gör att jag ger appen betyget 4, är att jag sett appen användas i verksamheter där det skulle vara mycket svårt att göra böcker utan det här enkla verktyget.

Funktioner

Några ord vill jag ändå skriva om några av funktionerna i appen.

  • Om du vill pausa eller jobba vidare en annan dag kan du stänga ner ditt projekt och sedan gå tillbaka till det och dutta på ikonen för ”Edit”, det för dig tillbaka till redigeringsläget.
  • Det går att lägga till bilder från ditt bildarkiv eller din kamerarulle på dina sidor samt välja att använda stickers.
  • I senaste uppdateringen kan du byta färg på bokomslaget samt byta färg på dina texter.
  • Du kan dela din bok på olika sätt: göra en länk, e-post, Twitter, Facebook eller ställa din bok i din iBooks-bokhylla så att andra kan ta del av boken.
  • I uppdateringen som kom den 18 maj 2016 kan man nu även spara som pdf.

Om du vill göra en länk fungerar det så här: dutta på länk ikonen, då får du en ”Vuxen-fråga” att besvara, dutta på fortsätt och appen gör en länk till dig. Länken lägger sig på ditt så kallade ”clipboard”. Det betyder att du kan klistra in länken där du vill ha den, genom att värma på iPadens yta och välja ”Klistra in”.

Tänk utanför appen

My Story ger dig möjligheter att arbeta med multimodal text, text med färg, form och ljud. Inte bara tryckta böcker med svart text. Jag ser framför mig hela skolbibliotek med multimodala böcker som är tillgängliga för olika typer av läsare och lyssnare.

Tänk dig en bok med bilder ni ritat, målat själva, fotade rakt in i boken. Till dessa bilder på samma sida svart tryckt text och sedan läser ni in texten som ljudfil. Varför inte använda My Story i svenska som andraspråk, modersmål eller moderna språk? Kanske även du som lärare gör en ord-, en begrepps-, en  instruktionsbok till dina elever? Eller så gör eleverna en till dig?

Eller kanske en bok med det senaste receptet från hemkunskapen med egna bilder, tryckt text och inläst ljud? Det är bara fantasin som sätter gränser för vad en bok kan vara idag.

Undervisningens syfte

Jag upplever att appen My Story går att använda i alla olika ämnen och tematiskt och jag vill koppla den till Lgr 11 på det här sättet:

Lgr 11 Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade. Genom rika möjligheter att samtala, läsa och skriva ska varje elev få utveckla sina möjligheter och kommunicera och därmed få tilltro till sin språkliga förmåga.

För att vara mer konkret kopplar jag även My Story, som verktyg, till språk och till bild även om den här appen kan användas i alla ämnen.

Sv SvA Ml Undervisningen skall stimulera elevernas intresse för att läsa och skriva på svenska respektive på modersmålet.

En Mspr Genom undervisningen ska eleverna ges möjlighet till en allsidig kommunikativ förmåga. Denna förmåga innebär att förstå talat och skrivet språk.

Bl Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt sinne för att skapa.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Sv SvA En Ml Mspr  Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv SvA En Ml Mspr  Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.

Bl  Kommunicera med bilder för att uttrycka budskap.



Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!
Facebook
Twitter
Recensenter