Användningsområden

MyScript Calculator är en miniräknar-app där du kan skriva dina uträkningar för hand direkt på skärmen, du slipper tänka på siffer- och funktionstangenter.

Det är lätt att föra in de funktioner för komplicerade beräkningar i rätt ordning eftersom att man skriver ner som man gör när man skriver ner dem på ett papper. Fördelen är att man slipper leta fram rätt tangent för exempelvis absolutbelopp, logaritm eller exponent.Appen har en textigenkänning vilket innebär att det du skriver ner görs om till digital text. Att tänka på där är att använda x som multiplikation, inte en prick. Men med division är det flera vanliga sätt som fungerar. För att använda X i form av okänd, måste man istället använda ? som symbol.

Det som är spännande med appen är att när man klottrat ner sin uträkning och fått ett svar kan man alltid ändra lätt genom att lägga till siffror i sin ursprungliga beräkning eller enkelt sudda ut siffror med en enkel suddrörelse med fingret. Mer om det i “tänk utanför appen”

Det går att exportera sina beräkningar via mejl, Twitter och Facebook, samt kopiera operationen till andra program. Andra funktioner är att man kan växla mellan radianer och grader, det finns handledsstöd och man kan ställa in hur många decimaler man vill ha svaret i (1-6 st).

PowerPack finns att köpa i appen för en billig peng. I PowerPack kan du se tidigare beräkningar och spara de svar du får fram för att kunna återanvända svaren på enkelt sätt! Denna funktion gör att betyget blir 5, istället för 4 om du endast använder gratisversionen av appen.

http://youtu.be/qSESgl3gCFM

 

Funktioner

 • Textigenkänning, analog till digital.
 • Grundläggande funktioner: +, -, x, ÷, + / -, 1 / x.
 • Misc. Operationer: %, √, x, | x |.
 • Exponenter: e^x, x^y, x^2.
 • Parentes: ()
 • Trigonometri: cos, sin, tan.
 • Inverterad trigonometri: Acos, ASIN, ARCTAN.
 • Logaritmer: ln, log, logx.
 • Konstanter: π, e, φ.
 • Möjlighet att exportera via mejl, Twitter och Facebook.
 • Man kan kopiera beräkningen till andra program.
 • Man kan ställa in antal decimaler, radianer/grader.
 • Handledsstöd, även anpassning till vänsterhänta.

Tänk utanför appen

Förutom att det är en utmärkt miniräknare, så kan man använda den till fler saker. Jag tänker mig att använda inom taluppfattning för att åskådliggöra multiplikation/division med 10, 100, 1000. Efter att man gjort “delat med1” går det att lägga till nollor för att se vad som händer med svaret. Det kan man ju göra hur många gånger som helst, fram- och tillbaka. Likadant med med multiplikation.

Man kan leka med parenteser som sätts ut på olika ställen i en beräkning, för att jobba med prioriteringsregler. Ex 6 x 3 + 2 = 20, (6 x 3) + 2 = 20, 6 x (3 + 2) = 30.

Eleverna kan få längre uträkningar där de ska sätta ut parenteser för att få en specifik, förutbestämd summa. De kan arbeta med upphöjt i 2 och “roten ur” på liknande sätt.

I algebran kan man utnyttja appen för att se vad som händer med ex 5 + 6 = 11, sudda sedan “11” och skriv istället “? + 7” Diskutera det som händer!

Likhetstecknets betydelse för räkneoperationer; 3 + 4 = 7, lägg sedan till +2 på höger sida, vad händer då med det ursprungliga svaret?

Undervisningens syfte

Ma Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik.

Ma Undervisningen ska ge möjligheten att utveckla kunskaper i att använda digital teknik för att kunna göra beräkningar.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.Verktyg
Beräkna
Förmågor
Använda Välja

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

7 Responses to MyScript Calculator – Skriv med fingret, appen fixar uträkningen

 1. Bra recension. Viktigt att veta:
  – Appen avrundar tyvärr inte, utan trunkerar (kapar) decimalerna. Det gör bara dåliga räknare.
  – Det går (såvitt jag vet) inte att exportera beräkningar eller ens resultat i textformat, bara som bilder. Dumt ifall man vill använda resultatet i någon annan app eller infoga i text.

  Mitt önskemål är att man borde kunna trycka på resultatet och välja att få det med fler decimaler eller i bråkform, eller att kopiera det som text.

  Men i övrigt är det en fantastisk app, med potential att bli ännu bättre, som alla måste ladda ner. Textigenkänningen fungerar utmärkt även på slarvig handstil.

 2. Tack för en mycket bra kommentar!

 3. Olof Petersson skriver:

  Hej!

  Jag söker en app som har liknande textigenkänning som denna app men som ej gör någon uträkning.
  Är det någon här som känner till en sådan? Jag har letat en hel del men inte hittat någon.

  Mvh
  Olof

 4. Jag ställde frågan i recensentgruppen och Lena Gällhagen föreslog denna: https://itunes.apple.com/se/app/myscript-memo/id446368116?mt=8

 5. Olof Petersson skriver:

  Tack för svaret. Jag provade appen och den verkar inte känna igen t.ex. de fyra räknesättens tecken.
  Dock hittade jag denna app som fungerar bättre: https://itunes.apple.com/se/app/myscript-mathpad-handwriting/id674996719?mt=8
  Tyvärr kan man inte skriva flera rader under varandra. Det går alltså ej för eleverna att t.ex. redovisa hur de löser ekvationer.

  Elever som upplever att de har finmotoriska problem skriver gärna endast ”svaret” när de lämnar in läxor m.m. En app som har textigenkänning, klarar matematiska tecken och som klarar att man skriver flera rader under varandra skulle kunna hjälpa dessa elever att redovisa sina lösningar.

 6. Efter den senaste uppdateringen kan man nu välja att få resultaten avrundade till valfritt antal decimaler. Dessutom kan man välja att beräkningen inte ska ske förrän man trycker på en Calculate-knapp. Fina förbättringar! Fortfarande borde resultaten gå att exportera i textformat.

 7. Eller hur? Tycker att det är kanonbra med att man kan välja mellan att få det uträknat direkt eller vänta med räkna ut. =)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Facebook
Recensenter
Twitter