Användningsområden

Många pedagoger bland de yngre barnen har någon form av kalender som man dagligen, eller alla fall regelbundet, går igenom med barnen för att de ska få en förståelse för hur året löper på och hur det är uppbyggt. Man får också med många begrepp i processen.

nikitimeAppen innehåller en möjlighet att ställa in datum, veckodag, måndag, årstid, väder och klockslag. Dagarna är färgkodade och om man vill ha andra färgkoder på dagarna kan man lätt ändra dessa under inställningar. Månaderna och årstiderna har också en sorts färgkodning, men den är inte så tydlig. Om man påpekar för eleverna att sommarkortets bakgrund är gul och de letar efter gul vid månaderna så kan de nog se att det räknas vara sommar slutet av juni, juli, augusti och lite in i september.

Klockan kan man vrida på visarna på och ställa som man vill, men det finns också en symbol uppe i höger hörn där man kan trycka för att få aktuell tid.

Det finns 6 olika vädersymboler att använda: soligt, sol och moln, molnigt, regn, åska och snö. Här saknar jag dimma, hagel och blåst. Jag skulle också vilja att man kunde ställa in flera tillsammans. T ex att det är en molnig och blåsig dag.

Skärmavbild 2014-03-09 kl. 15.28.08

Under inställningskugghjulet, som man aktiverar genom att låsa upp hänglåset med en räkneuppgift, kan man göra inställningar för var i världen man bor, färgkodningen på veckodagarna (som tidigare nämnts), vilken veckodag veckan ska börja med, samt vilka delar som ska synas på visningssidan. Man kan också ställa om klockan till en 24-timmars men då hade jag önskat att det under t ex kl 1 också stod 13 och inte som det blir nu. En väldigt konstig klocka som försvårar inlärningen av en normal analog klockavläsning.

24 h klocka

Man kan lägga till egna bilder eller medföljande och placera ut dem på klocktavlan, så att barnet har koll på vad som normalt händer under dagen, t.ex. borsta tänderna.

Appen hade kunnat utvecklas genom tydligare färgkodning av årstiderna i förhållande till månaderna, en bättre 24 h-klocka och det hade varit kul med lite ljudeffekter som blåst och fågelkvitter mm. Appen får en trea i betyg.

Funktioner

 • Ställ in datum, dag, månad, årstid, väder och klockslag.
 • Klicka på symbol för automatisk inställning av aktuell tid.
 • Välj vilka delar som ska synas för inställning.
 • Lägg till egna eller medföljande bilder, så att barnet har koll på vad som normalt händer under dagen.
 • Färgkoda dagarna efter eget val.
 • 12 h eller 24 h-klocka.

Tänk utanför appen

Efter att ha ställt in dagens uppgifter kan man ha detta som utgång för att skriva dagbok. Det blir en bra grund och med lite extra frågor som stöd kan eleverna skriva en längre text om dagen. Läraren kan också ställa in uppgifter som kanske inte stämmer med den aktuella dagen och be eleverna skriva om den påhittade dagen tillsammans med en lite längre historia om vad som hände just den här dagen. Eleverna bör då uppmärksamma årstid med mera för att få en korrekt skildring av dagen.

Läraren skulle också kunna göra inställningar och låta eleverna hitta felet som t ex kan vara snö och höst i juni eller den 31 juni som datum.

nikitime fel

Undervisningens syfte

Fy  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar förtrogenhet med fysikens begrepp, modeller och teorier samt förståelse för hur de formas i samspel med erfarenheter från undersökningar av omvärlden.

Fy Undervisningen ska bidra till att eleverna ut­vecklar förmågan att samtala om, tolka och framställa texter och olika estetiska uttryck med naturvetenskapligt innehåll.

Ma  Eleverna ska även ges förutsättningar att utveckla kunskaper för att kunna tolka vardagliga och matematiska situationer samt beskriva och formulera dessa med hjälp av matematikens uttrycksformer.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Fy Använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Ma Använda och analysera matematiska begrepp och samband mellan begrepp.Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

3 Responses to Niki Time – Få koll på kalender och väder

 1. Susanne Oldin skriver:

  Hej!
  Jag har skickat tips på förbättringar till utvecklaren, så får vi se vad han kan göra :-).

 2. Annelie Medoc skriver:

  Låter bra! /Annelie

 3. Susanne Oldin skriver:

  🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Recensenter
Facebook
Twitter