Användningsområden

NOMP är uppbyggd med olika matematikmoment: siffror, de fyra räknesätten, geometri, klockan, ordning och mått (volym, längd, vikt). De finns på olika nivåer från 1A-6D. Allt är väldigt systematiskt uppbyggt med symboler och förklaringar och det är lätt att hitta den nivå och det moment man söker.  När eleven spelar kan han/hon se sina framgångar genom att tjäna ”nompix”, genom att man får medaljer och att man låser upp nivåer allteftersom. Efter att ha varit i kontakt med apptillverkaren har jag fått förklarat för mig att ”nompix” är förtjänade poäng och dessa ska, i en senare uppdatering, kunna användas för att låsa upp minispel.

Man kan använda tjänsten utan att skaffa konto, fast då med begränsningar kring vilka övningar man kan göra. Skaffar man sig ett gratiskonto har man tillgång till alla övningar som låses upp efterhand som man har förtjänat dem. Betalkontona ger mig möjlighet att lägga upp elevlistor och dela ut uppdrag. Detta har man möjlighet att testa gratis i några veckor.NOMP började som en enkel webbtjänst som efterhand byggdes ut. Man kan numera använda den via webbläsare i telefonen eller en iPod Touch. Appen har utvecklats en hel del på sistone och fungerar på iPad. Appen och webbtjänsten har likadana gränssnitt vilket gör att eleverna enkelt kan växla mellan dessa och känna igen sig i båda beroende på vad de har att tillgå för tillfället.

Appen är väldigt användbar eftersom att den är så kompatibel och att det finns så många moment och nivåer. Jag är inte förtjust i träningsappar, eftersom de inte alltid stödjer elevernas motivation, men jag ger den här appen en 5:a i betyg.

Funktioner

 • 20 st olika nivåer.
 • Lås upp nya nivåer efter hand.
 • Massor av olika kategoriserade moment.
 • Olika kontovarianter beroende på vilka funktioner man vill ha.
 • Möjlighet att lägga uppgifter till elever med antal repetitioner eller med tidsbegränsning.
 • Samla medaljer och se en medaljöversikt.
nompmedaljer
 • Samla ”nompix”.
 • Direkt återkoppling med medaljstatus, insamling av ”nompix” och uppläsning av nivåer.
 • Kompatibel med webbtjänster, både via dator och smartphones och app.

Undervisningens syfte

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar intresse för matematik och tilltro till sin förmåga att använda matematik i olika sammanhang.

Ma  Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla förtrogenhet med grundläggande matematiska begrepp och metoder och deras användbarhet.

Ma  Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper för att kunna formulera och lösa problem samt reflektera över och värdera valda strategier, metoder, modeller och resultat.

Förmågor som eleverna ska utveckla

Ma  Formulera och lösa problem med hjälp av matematik samt värdera valda strategier och metoder.

Ma  Välja och använda lämpliga matematiska metoder för att göra beräkningar och lösa rutinuppgifter.

Eleverna tycker till

 Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

4 Responses to NOMP – Färdighetsträning i matematik

 1. Ingalill skriver:

  Finns det något enkelt sätt att kringgå inloggning? Jobbigt att hinna med små ettor, som man måste hjälpa att logga in.

 2. Annelie skriver:

  Hej Ingalill. Pga semester har jag inte svarat dig förrän nu. Jag ber om ursäkt! En del av appen och dess tjänster via webb går att använda utan inloggning men för att kunna utnyttja allt och för att kunna samla medaljer bör var och en ha ett konto.

 3. Stefan Norberg skriver:

  Om man använder den nya appen för iPhone eller iPad så kan man behålla sin inloggning, så man loggar in med ett klick även på delade iPads.

 4. Leon gummeson skriver:

  det här spelet får mig att vela dö, jag få aldrig min medalj när jag förlänade den innan jag började att spela ägaren till spelet NOMP kan försöka få ett jobb på typ ica eller nåt men inte att göra spel, ni är jätte dåliga på att gör. Det står att jag kommer få min medalj men jag vill inte ha någon medalj längre för att jag har inte och dess utom har ni tagit eran ide av epicgames som gör skjutspel. Detta spel förstörs barns barndom och temperament jag tittar häldre på naturprogram med min mamma än att spela detta skit spel

  Ovänliga hälsningar från en arg elev som går på bladins grundskola i Malmö.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Facebook
Recensenter