Användningsområden och funktioner

Notability är en fantastisk app för att skriva eller hålla reda på dina anteckningar och viktiga papper. I den här appen kan du skriva, importera foto, spela in, anteckna i pdf och mycket mer. Du kan samla alla dina papper i olika mappar med undermappar. Det är lätt att exportera dina papper till t.ex. Dropbox eller Itunes, via e-mejl eller öppna i en annan app på din iPad.

I Notability kan du skriva handskrift och med tangentbord. En fiffig sak är att du kan ta upp en ”förstorad ruta” att skriva handskrift i som när du är klar blir ”normal” storlek på skriften. Inte så dumt om man tycker det är lättare att skriva för hand men pilligt att få det lagom. Samtidigt som man skriver i förstoringsrutan kan man se hur stort det blir i dokumentet. Det finns också möjlighet att sudda.NotabilityDet finns flera olika bakgrunder för anteckningarna, även randigt och rutigt i olika storlekar och olika färger. Det finns ett flertal fonter som kan fås i olika färger och storlekar. 
I dina anteckningar kan du infoga foton, både från kamerarullen och ta direkt med kameran, du kan infoga en textbox att skriva i den kan sedan flyttas till lämpligt ställe. Förutom detta kan du infoga skärmklipp från internet dvs. bilder av webbsidor. Du kan också importera pdf och sen anteckna och stryka över med markeringspenna i dem. Det går också utmärkt att kopiera text direkt från t.ex. ett Pagesdokument. Det går inte att importera Word eller Excel vilket är en liten svaghet. (Enligt Notabilitys hemsida verkar det som att det är på gång att man skall kunna importera fler filformat i framtiden.)

I appen kan du skapa obegränsat av mappar och undermappar och det finns olika teman för utseendet. Själv använder jag ”colourful” då får jag undermappar i olika färger.  Jag använder den här appen till att hålla reda på alla papper som man har både de viktiga papper som man måste ha kvar, alla listor t.ex. schema, klasslistor, planeringar i olika ämnen och alla anteckningar från möten mm. eleverna kan skicka arbeten till mig och jag kan samla dem i en mapp med deras namn. Här har jag även Lgr 11, diverse publikationer i pdf-format osv.
 Allt på samma ställe, lätt att hitta och alltid med!
 Vill du dela ett dokument är det enkelt att mejla, öppna i någon annan app, skicka till Ibooks, Dropbox, Bluefire Reader mm. Det går också att skriva ut via en AirPlay printer.

Appen anpassar sig till och känner av de appar som du har installerat på din iPad och som kan öppna dokumentet du delar. Det går också att automatsynka till t.ex. Dropbox då hamnar alla dina dokument där.
 Det finns en pdf-handledning i appen eller så kan du gå till http://support.gingerlabs.com/ så har du en engelsk handledning. Den nås även enkelt genom appen.

En liten introduktionsvideo hittar du här:

Jag skulle ha svårt att klara mig utan den här appen och ger den därför 4 (av 5). Den vore en fullträff om man kunde importera Word och Excel.

Ett urval av funktioner:

  • Flertal fonter som kan redigeras.
  • Infoga figurer för t.ex. diagram.
  • Importera och ta foto direkt in på sidorna.
  • Importera skärmklipp av internetsidor och pdf-dokument.
  • Anteckna och stryka under i pdf.
  • Spela in tal och ljud direkt kopplat till anteckningarna.
  • Dela till andra appar beroende på vilka som är installerade, t.ex. Pages, Quickoffice, iBooks och AdobeReader.

Tänk utanför appen

Detta är en app som inte bara för oss pedagoger! 
Här kan elever med egen iPad hålla reda på alla sina lektionsanteckningar, uppgifter och läxor i alla ämnen. De kan också skriva sina arbeten i appen och skicka till läraren antingen genom mail eller genom t.ex. Dropbox. Vi lärare kan skicka tillbaka arbetet med kommentarer och eleverna kan samla alla sina versioner av arbetet i en mapp. Ett utmärkt sätt att se sin skrivutveckling. Det enda vi lärare behöver tänka på är att se till att läxor och viktiga papper finns i pdf-format på lämpligt ställe för att hämta ner.

Koppling till Lgr 11

Lgr11 Eleverna ska kunna orientera sig i en komplex verklighet, med ett stort informationsflöde och en snabb förändringstakt. Studiefärdigheter och metoder att tillägna sig och använda ny kunskap blir därför viktiga.

Lgr11 Använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.Verktyg
Anteckna
Förmågor
Använda

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!
Tips! Köper du betalappar från App Store eller Google Play har du rätt att ångra dig och få pengarna tillbaka, utan att ange orsak. Läs mer hos PappasAppar.se!

Volume Purchase Program (VPP)

Köper du appen till skola eller förskola via VPP får du ytterligare 50% rabatt på priset. Detta gäller vid köp av 20 eller fler licenser från Apple. Läs mer om VPP här!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Twitter
Recensenter
Facebook