Användningsområde

Pages är den ordbehandlare som ingår i Apples kontorssvit iWork (motsvarande Office-paketet i Windows). Det är ett trevligt ordbehandlingsprogram med fina möjligheter att skapa snygga textdokument.

Pages på iPad blir en riktigt bra layoutapp där man kan kombinera text, bild, former, diagram och tabeller. Visst är det stora begränsningar i appen jämfört med datorversionen, men jämfört med många av de ordbehandlingsappar jag testat så har Pages många fina funktioner som lätt nås med ett tryck på skärmen. Den är enkel och intuitiv och trots det full av funktioner.



Jag ger appen betyget fyra.

Funktioner

Verktygsraden. Här kan man göra de vanligaste justeringarna av texten: teckensnitt, storlek, stil, marginaljustering och tabbar.

Uppe i högerhörnet finns tre knappar: Format, Infoga och Verktyg.

  • Format: Om man arbetar med text får man här möjlighet att redigera teckenstil, punkt- och nummerlista, radavstånd och kolumner (spalter). Är ett objekt markerat kan man välja linjestilar, skuggor och speglingar.
  • Infoga: Här infogar du bilder, tabeller, diagram och former. Det finns ett antal olika förutbestämda mallar i olika utföranden.
  • Verktyg: Här hittar man Delning och utskrift, Sök, Ändringsspårning, Dokumentinställningar, Inställningar och Hjälp. En smart sak är att det inte går att skicka med e-post eller öppna i annan app utan att först välja format på dokumentet. Vill du behålla Pages-formatet, eller konvertera till Word (.doc) eller PDF?

Hur gör man då för att hyperlänka en text!? Jo, Pages känner av webbadresser och gör dem länkade automatiskt. Vill man sedan ändra texten så att t ex adressen https://www.skolappar.nu/pages istället blir texten Recension Pages klickar man på länken och får då upp inställningsmöjligheter i en popup-ruta.

Tänk utanför appen

Genom att sätta på funktionen Tala Markering (Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel> Tala Markering) kan du få texten uppläst av iPaden om du markerar i texten. Visste du att den automatiskt anpassar talet till det språk som texten är skriven i?

En annan sak som är bra är om man använder iPaden i flera språk är att det snabbt går att byta tangentbord. Då ändras också språket i rättstavningen. För att lägga till fler tangentbord väljer man Inställningar > Allmänt > Tangentbord > Tangentbord > Lägg till nytt tangentbord. Det går att ha tangentbord på massor av språk.

Undervisningens syfte

Att koppla Pages till syftestexten Lgr 11 är inte helt enkelt. Pages är ett verktyg som måste fyllas med ett innehåll och det är just innehållet som är den pedagogiska kopplingen. Hur kopplar man en penna till ett läroplansmål? Pages är ett verktyg för att formulera sig, kommunicera och anpassa sitt språk efter olika syften och mottagare. Men det är fortfarande innehållet och uppgiften som är centralt, ordbehandling är inget självändamål i sig.

Sv  SvA  Undervisningen ska även syfta till att eleverna utvecklar förmåga att skapa och bearbeta texter, enskilt och tillsammans med andra.

Förmågor som eleverna ska träna

Sv  SvA  En Formulera sig och kommunicera i tal och skrift.

Sv  SvA  En Anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang.



Verktyg
Anteckna

Ladda ner appen

Klicka för att enkelt komma direkt till rätt app för nerladdning!

2 Responses to Pages – Ordbehandling och layout

  1. Tiina skriver:

    Jag hämtade Pages gratis till min iPad från AppStore.

  2. Pages, Numbers och Keynote ingår gratis till alla iPads som är köpta efter 1 september 2013.

Recensenter
Facebook
Twitter